Expoziţie de cultură de mici dimensiuni, la Biblioteca Judeţeană

de | 17.04.2013 21:10 | Cultură

# „Făcută cu multă credinţă de un mare păcătos”, așa și-a prezentat truda artistică meșterul popular Nicolae Onu. Săptămâna trecută, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş, a avut loc vernisajul expoziţiei de sculptură de mici dimensiuni „Incursiune prin tradiţia românească” a meşterului popular Nicolae Onu. „Făcută cu multă credinţă de un mare păcătos”, sunt cuvintele pe care sculptorul Nicolae Onu le inscripţionează pe fiecare lucrare a sa, fie că e realizată din oase, piatră, lemn, marmură sau orice alt material, argeşeanul făcând din acestea opere de artă cu temă religioasă.

Nu este preot, dar viața lui stă sub semnul crucii

Nicolae Onu este fratele preotului Constantin Onu, de la biserica Mavrodolu şi locuieşte în comuna Băiculeşti, judeţul Argeş, unde are propriul atelier de lucru. Nu este preot, dar viaţa lui stă sub semnul crucii, după o viaţă cu suişuri şi coborâşuri, acum aproximativ 10 ani, şi-a găsit izbăvirea în artă şi a început să scoată din nefiinţă spre fiinţă obiecte şi astfel, a revenit la credinţă. Sute de cruci au ieşit din mâinile lui, acesta reuşind să creeze şi o imagine unică a Sfintei Treimi – tridimensională.

Din coarne de animale a făcut brelocuri

Artistul nu sculptează doar crucifixe şi nu lucrează doar cu material convenţional. Rămăşiţele animalelor pe care meşterul le găseşte uneori devin şi ele opere de artă, coliere, podoabe sculptate în diverse forme şi de diverse mărimi. Din coarnele unor animale a făcut brelocuri, iar din femurul unui cal a realizat o cruce.  „Când am mai mult timp liber, plec la plimbare pe malurile râurilor din judeţ. Pe aici găsesc mereu ceva interesant. Le aduc acasă şi le sculptez. Astfel prind o altă viaţă, fie devin podoabe, fie suporturi decorative pentru alte obiecte”, a menţionat meşterul popular Nicolae Onu.
Miruna Matei

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii