Deschisă vizitatorilor la Biblioteca ”Dinicu Golescu”, în perioada 1-8 martie, expoziția cu vânzare – ”Ceramica tradițională din Argeș” – a fost bine primită, iar vernisajul din ziua de 3 martie a adunat numai comentarii favorabile.
Pusă la cale de directorul Bibliotecii, Octavian Mihail Sachelarie, și de președintele S.C.M. ARGCOMS din Curtea de Argeș, Sandu Nichita, expoziția s-a dorit o retrospectivă a principalelor episoade din istoria ceramicii argeșene, având ca punct de plecare comunitatea medievală puternică de meșteri din zonă. Facem referire la satul Flămânzești, astăzi cartier în Curtea de Argeș, la strada și la Biserica Olari, la pământul lor neprețuit, care conferă acestei ceramici un caracter atât de diferit. Singularitatea ei – au precizat cunoscătorii – este dată de formă, de brâul alveolat, de elementele zoomorfe și de culoare, de verdele particular, obținut prin știință secretă, din oxid de cupru.
Expoziția de la Biblioteca Județeană Argeș este una de sinteză, în sensul că aduce împreună ceramica obișnuită, țărănească și ceramica de curte, domnească, specială prin gura răsfrântă a vasului și prin broderia decorativă atentă a detaliului. Pieselor unicat – fiecare dintre cei prezenți la vernisaj a primit câte una, drept suvenir – li s-au alăturat cele de linie, meritul esențial pentru impactul vizual al expoziției revenindu-i graficianului Cucu Ureche.S-au pronunțat laudativ directorii instituțiilor de cultură din județ – Gabriela Pendiuc, Luminița Pally, Elena Stâlpeanu, Cornel Popescu – Roxana Stoenescu, din partea Consiliului Județean Argeș, și cercetătorul Grigore Constantinescu, autor de lucrări de referință în domeniu.
În pandant cu expoziția de ceramică, a putut fi admirată și expoziția de cărți, albume, dicționare și fotografii, intitulată „Doamnele scrisului românesc, în vizită la Biblioteca Județeană Argeș”. Au cules în mod egal omagii Gabriela Adameșteanu, Ana Blandiana, Nora Iuga, Daniela Zeca-Buzura și Aurora Liiceanu. Nu a fost trecută cu vederea nici expoziția de mărțișoare și felicitări handmade, realizate de elevii Școlii Gimnaziale „Petre Țuțea” din Boteni.
Denisa Popescu
0 Comentarii