Web Analytics

Expoziţie bibliofilă dedicată Zilei Europene a Patrimoniului

de | 12.09.2019 13:06 | Cultură

Ziua Europeană a Patrimoniului este organizată, în fiecare an, în luna septembrie. În cadrul evenimentelor pe care le prilejuiește, cetăţenii Europei sunt invitaţi să viziteze gratuit monumente istorice, muzee sau situri de patrimoniu. Este, de asemenea, ocazia potrivită să fie promovate obiective istorice mai puţin cunoscute sau care în mod obişnuit nu sunt accesibile publicului larg. Inițiativa Zilelor Europene ale Patrimoniului aparține Consiliului Europei, iar din 1999 evenimentele se desfășoară sub patronajul comun al Consiliului Europei și Uniunii Europene.

Cu această ocazie, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș organizează expoziția „Carte veche românească tipărită în Transilvania, aflată în fondul bibliotecii”, având scopul de a promova în cadrul comunității o parte din valorile de patrimoniu deținute de instituțiile județului Argeș.

15 cărți rare expuse

Sunt expuse 15 cărți tipărite în centrele de la Blaj, Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca, cea mai veche fiind un „Strastnic care cuprinde în sine slujba Sfintelor Patimi și a învierii Domnului Hs. acum întracesta chip tipărit. Supt stăpânirea Prea înalțatei Chezaro Crăiasei Marii Terezii. Cu blagosloveniia Prea Sfințitului Vlădichii Făgărașului Chiriu Chir: Petru Pavel Aaron de la Bistra: Mînăstirea Sfintei Troițe de la Blaj…, 1753, 172 p”. De altfel, tipografia de la Blaj poartă amprenta episcopului unit Petru Pavel Aaron (1709- 1764), care transformă localitatea într- un important centru cultural, tipărindu- se în limba română sau în limba latină mai multe traduceri făcute în colaborare cu diverși călugări, precum Grigore Maior, Gherontie Cotore, Atanasie Rednic. O prezență deosebit de importantă în tipăriturile de la Blaj și Cluj este cea a episcopului Ioan Bob (1739- 1830), cel care adresează, în 30 martie 1792, împăratului Leopold al II-lea memoriul „Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae” (document monumental ce prevedea o serie de drepturi pentru românii din Transilvania). Cu ajutorul său, a fost tipărită lucrarea lui Samuil Micu – „Theologia moralicească sau bagosloviia carea cuprinde învățătura năravurilor celor bune și a vieții creștinești din S. Scriptură și din sfinții părinți culeasă…”, Blaj, 1796, și „Dictionariu rumanesc, latinesc și unguresc, vol. 2”, Tip. Collegiului Reformaților prin Stephan Torak, Cluj- Napoca, 1823- lucrări aflate în cadrul expozițional.
Cărțile pot fi admirate de public în perioada 13- 24 septembrie, în Sala Colecții Speciale a Bibliotecii Județeane „Dinicu Golescu” Argeș.
Ioniţă – Roşoiu Maria – Magdalena

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii