Web Analytics

Expoziția „Încoronarea suveranilor României de la Alba Iulia. 1922”, vernisaj și la Curtea de Argeș

de | 31.10.2022 10:38 | Actualitate, Cultură, Home

La ceas de Centenar al Încoronării Suveranilor României Mari (Regina Maria și Regele Ferdinand I) la Alba Iulia (1922-2022), Asociația România Culturală, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național Peleș, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Municipal Curtea de Argeș, Ambasada României în Republica Populară Chineză, Fundația Prietenie fără Frontiere, Asociația Cultură fără frontiere (Suedia), și-a propus realizarea unui proiect expozițional dedicat încoronării Suveranilor României Mari. Este, de fapt, continuarea proiectului de anvergură intitulat „REGINA SOLDAT”, unicul proiect cultural câștigător al Premiului Național CENTENAR 2017 din România (expoziție și album omagial care au făcut înconjurul lumii: Italia, SUA, Slovenia, Germania, Polonia, Belgia, China, Spania, Delegația Permanentă a României la NATO din Bruxelles și Afganistan – Comandamentului Misiunii NATO de la Kabul!).

Citește și: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului: o nouă etapă a proiectului Campionii Bucuriei

Expoziția intitulată „Încoronarea Suveranilor României Mari de la Alba Iulia (1922)”, cuprinde 30 de panouri fotografice (de mari dimensiuni – dibond 70x100cm) și 2 roll-up-uri), în care sunt inserate imagini document de la Serbările Încoronării de la Alba Iulia și București, din 15-17 octombrie 1922, imagini istorice care provin din arhivele Bibliotecii Academiei Române, a Muzeului Național de Istorie a României și a Muzeului Național Peleș.
Pe 18 octombrie 2022 expoziția a fost expusă și vernisată în sediul central al Academiei Române. A însoțit timp de două ore Sesiunea de comunicări științifice dedicată Centenarului Încoronării, care a fost deschisă de președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, cel care a și anunțat-o și a invitat publicul să o viziteze, în încheierea Sesiunii. Pe 21 octombrie 2022, la Palatul Culturii din Iași, a avut loc un alt vernisaj al expoziției. Au luat cuvântul: managerul interimar drd. Valentina Druțu, Șef Muzeu dr. Senica Țurcanu și curatorul expoziției, dr. Beatrice Todireanu.
În cadrul activităților dedicate acestei zile, joi, 3 noiembrie 2022, la ora 14.00, în Sala Basarabilor – Muzeul Municipal din Orașul Regal Curtea de Argeș, va avea loc un nou vernisaj al expoziției. Expoziția poate fi vizitată în perioada 3-10 noiembrie 2022. Intrarea este liberă!

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *