Exponatul lunii iulie la Muzeul Județean Argeș

de | 2.07.2021 10:55 | Cultură, Actualitate

Instituția de cultură prezintă în luna iulie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, un fluture interesant din familia Papilionidae, Parnassius mnemosyne (Linnaeus, 1758), numit popular fluturele Apollo negru.

Aripile albe cu marginile aproape transparente, cu nervuri negricioase și câteva pete negre, fac specia ușor de recunoscut. Adulții sunt activi în zilele însorite și călduroase, pe vreme rece stau ascunși în vegetația joasă, aproape de sol; uneori pot fi văzuți odihnindu-se la înălțime pe frunzele arborilor și arbuștilor. Au un zbor lent, greoi, pe distanțe scurte, în căutarea florilor cu nectar, în special a celor colorate violet, albastru sau purpuriu, care cresc în luminișurile și lizierele pădurilor de foioase, în zăvoaie și în pajiștile cu tufărișuri. Este o specie ocrotită la nivel național și european.

 

 

 

CITEȘTE ȘI: Campaniile lente de vaccinare anti-Covid şi meciurile din cadrul Euro 2020, la baza unui nou val de infectări în Europa

 

 

 

Degradarea, reducerea și dispariția habitatelor naturale în care cresc brebeneii (Corydalis sp.), sursa principală de hrană a omizilor, a dus la scăderea numărului de indivizi, ceea ce a determinat includerea sa în categoria speciilor protejate. Am considerat că este potrivit ca fluturele să fie ales exponatul lunii iulie, deoarece poate fi întâlnit în această perioadă și recunoscut ușor. Exponatul poate fi văzut de luni până duminică, între orele 09.00-19.00, la sediul Muzeului Județean Argeș, intrarea din Bulevardul Eroilor.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii