# Declară avocata Ioana Anița Burcea (foto), care a sesizat Ministerul Apărării Naționale și Inspectoratul Regional de Stat în Construcții despre multiplele nereguli din proiectul imobiliar ridicat de familia fraților Rădulescu în str. Căpitan Cuțui # Ioana Anița Burcea: ”N-au aviz de la niciun furnizor de utilități, nici de la Ocolul Silvic”
Jurnalul de Argeș a stat de vorbă cu Ioana Anița Burcea, avocatul care a sesisat Ministerul Apărării cu privire la faptul că în vecinătatea Batalionului 49 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică, Nucleară – CBRN (și a depozitului de armament al Garnizoanei Pitești) se ridică un ansamblu imobiliar. Aceasta dezvăluie, pentru Jurnalul de Argeș, ce alte nelegalități au existat la obținerea autorizației de construire pentru respectivul imobil din str. Căpitan Cuțui, ridicat de către SC SECOL URBAN INVEST SRL. Avocatul spune că dezvoltatorul nu are aviz nici de la Ocolul Silvic, în vecinătatea căruia se ridică proiectul, și nici de la furnizorii de utilități. Dacă în urmă cu două săptămâni primarul Cornel Ionică spunea că eliberarea fără avizul MApN a autorizației de construire ar putea fi o omisiune, ne întrebăm cum ar trebui catalogată situaţia şi mai dramatică dezvăluită de avocat: lipsa nu doar a unuia, ci a mai multor avize la autorizarea construcției.
„Sesizarea a fost făcută de mine, de avocat, nu doar la MApN, ci și la Inspectoratul de Stat în Construcții, ca reprezentant al locatarilor din cartierul Căpitan Cuțui, pentru că aceste încălcări ale legii îi afectează pe ceilalți (…). În primul rând, este o zonă de case aici, nu este o zonă de blocuri. Aici a fost prima greșeală. Regimul de înălțime este maximum P+2, iar dânșii au solicitat autorizație pentru P+7, pentru că este un demisol, parter, plus 6 etaje, care înseamnă exact ce spuneam, ceea ce este nelegal. În al doilea rând, nu le permite legislația să modifice indicii urbanistici în măsura în care au și făcut-o, pentru că au fost niște depășiri peste limita prevăzută de lege. Ei aveau posibilitatea de a mări acești indici cu 20%, dar au au mărit cu peste 200%, contrar legii. (…) A fost dat un PUZ forțat. Acolo, la Primărie, nu s-au respectat dispozițiile legale, regimul de înălțime s-a depășit foarte mult, la fel și coeficientul de utilizare a terenului. În momentul de față, CUT este 1,5 din PUG-ul aprobat, iar dumnealor s-au dus la 3,2, deși, din mărirea aceea de 20%, ar fi putut să ajungă la maximum 1,8. Deci, la ei este o creștere de peste 200%”, explică Ioana Anița Burcea.
„Numai cei de la Primăria Pitești știu de ce au emis autorizația”
Avocatul spune că, în urma controlului efectuat de ISC la sesizarea sa, au fost constatate chiar mai multe probleme decât cele semnalate în numele locatarilor din zonă.
„S-au descoperit mult mai multe ilegalități. Ei nu au avize de la furnizorii de utilități. Asta a descoperit ISC-ul. De la niciunul: de la apă, de la gaze, de la electricitate, de la telefonie mobilă. N-au avut avizul de la nimeni. N-au avut nici aviz de la Ocolul Silvic, că se învecinează cu ei. Numai cei de la Primărie știu de ce au emis autorizația. Nu le-au impus prin certificat! Nu știu dedesubturile astea”, mai spune avocatul.
Ioana Anița Burcea este membru al Baroului Argeș și îi reprezintă în instanță pe doi dintre proprietarii din zonă care au deschis proces atât dezvoltatorului imobiliar SC SECOL URBAN INVEST SRL, cât și primarului Municipiului Pitești, Cornel Ionică, pentru anularea autorizației de construire eliberate anul trecut și desfiinţarea construcției realizate nelegal, însă spune că afectați sunt nu doar aceștia, ci majoritatea celor care locuiesc în zonă.
„Nu vorbesc despre clienții mei. Eu vă spun care sunt aspectele de nelegalitate. A fost un demers civic, a trebuit să ia cineva atitudine. Pot să vă spun că toată zona e afectată. Toți locatarii de la case/vile au fost surprinși. Nu se aștepta nimeni că-n zona asta, care este de case, să se facă blocuri, vă dați seama. Astea sunt aspecte care aduc dezavantaje tuturor celor din zonă. Vă dați seama ce înseamnă blocuri între case. Se aglomerează zona. Deja strada este foarte aglomerată. Vă dați seama ce înseamnă 150 de apartamente, în jur de 500 de persoane față de ce este acum în zonă? Sistemul de canalizare refulează chiar și acum; la ploi abundente, sar capacele pe străzi… Noi am spus că sunt subdimensionate, deci nu pot să preia deversările acestea de la un bloc de imobile”, mai spune Ioana Anița Burcea.
„Problema este şi la Primărie, sunt anumite persoane, anumiţi dezvoltatori cărora li se aprobă, pentru că nu toţi primesc…”
Avocatul nu se teme să arate cu degetul spre ceea ce numește a fi „grupurile de interese” de la nivelul Primăriei Pitești.
„Sperăm ca demersul dvs. să atragă un pic atenția asupra acestui fenomen care a luat amploare. Sper ca oamenii să nu se teamă să ia atitudine, pentru că ei pe asta mizează, că oamenii nu cunosc legile și nu iau atitudine. În situațiile astea de contencios administrativ, trebuie să acționezi într-un anumit timp, nu trebuie să depășești anumite termene, pentru că, ulterior, dacă mai vrei să mai faci ceva, nu se mai poate… Problema este și la Primărie, sunt grupuri de interese, sunt anumite persoane, anumiți dezvoltatori cărora li se aprobă, pentru că nu toți primesc… Sunt anumiți arhitecți, care se cunosc între ei”, încheie avocatul Ioana Anița Burcea.
O viitoare ilegalitate este pusa la cale. Intr-un PUD-ul propus de primaria Pitesti pentru strada Garlei se stabileste regimul de inaltime al noii constructii la P+4 in timp ce in PUG terenul pe care se propune constructia se afla in zona L1C cu regimul de inaltime P+1+M.
Conform Legii nr. 350/2001 majorarea prin PUD a oricăror parametri urbanistici stabiliți prin PUG sau PUZ, inclusiv regimul de inaltime al constructiei este interzis.
Regula stabilită de Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul este că derogarea de la parametrii urbanistici stabiliți prin PUG se poate face doar prin documentații de tip PUZ (plan urbanistic zonal), în timp ce un PUD poate doar să detalieze prevederile din documentațiile de rang superior (PUG, și, dacă există în zona respectivă, PUZ).