Web Analytics

Există rezervă de alimentare cu apă la Câmpulung, dar nimeni nu ştie dacă funcţionează

de | 30.11.2017 12:32 | Politica si Administratie

6 avarie# Acum aproape trei ani o avarie a lăsat Muscelul fără apă
În luna martie a anului 2015, o avarie la reţeau de alimentare cu apă a lăsat pe uscat Câmpulungul şi câteva comune limitrofe, criza prelungindu-se mai multe zile din cauza unei erori apărută în procedura de montare a conductei. Problema gravă apărută a determinat atunci şi reacţia Prefecturii Argeş, la mijloc fiind situaţia a zeci de mii de oameni, dispunându-se crearea unei comisii care să impună măsurile necesare rezolvării cazului. Au trecut de atunci aproape trei ani, iar riscul producerii unei noi avarii persistă. În ipoteza unei sistări a furnizării apei din cauză de defecţiune, nu este cert faptul că sistemul de rezervă realizat în anii trecuţi poate funcţiona.

Potrivit notei de constatare întocmită în 13 martie 2015 de către reprezentanţi ai Prefecturii, ISU, DSP, Administraţia Bazinală Argeş Vedea, Primăria Câmpulung şi Edilul CGA Câmpulung, comisia constituită prin ordin al fostului prefect Mihail Oprescu a dispus luarea mai multor măsuri. Printre altele s-a prevăzut crearea unui fond de materiale şi mijloace necesare în caz de intervenţie la avarie şi începerea procedurii pentru realizarea unui nou sistem de alimentare cu apă a Câmpulungului. Până să se ajungă la investiţia într-o nouă conductă magistrală – lucru încă nerealizat – urgenţa o constituia atunci „identificarea şi punerea în funcţiune a unei surse de rezervă de alimentare cu apă în caz de avarii şi a resurselor financiare necesare”.
Consiliul Local Câmpulung a alocat atunci, de urgenţă, aproape o sută de mii de lei pentru studii şi proiectul noii variante de aducţiune a apei. Apoi, cu aproape un milion de lei, au început lucrările de repunere în funcţiune a şapte foraje de mică adâncime la captarea Măgura Lereşti. Puţurile au fost decolmatate, s-a constatat faptul că apa este una conformă uzului casnic, şi s-a realizat sistemul de captare şi furnizare. Deşi termenul de punere în funcţiune a noii surse era finalul lui martie 2015, a trecut mai mult de un an şi instalaţia nu era finalizată. Rând pe rând, primarii interimari Liviu Ţâroiu şi Bogdan David au supravegheat derularea lucrărilor, apoi, după alegerile din 2016, toţi au uitat de rezerva de apă.

Nu se ştie dacă rezerva este funcţională

6 apa magura lerestiLucrările chiar au fost terminate, la un moment dat. Şapte puţuri sunt acum disponibile sub Măgură, pe teritoriul comunei Lereşti, şi pot asigura 30% din necesarul Câmpulungului. „Rezerva de apă e gata şi funcţionează”, ne-a declarat primarul Liviu Ţâroiu. Numai că, potrivit informaţiilor pe care le avem, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Apa este bună, însă nu s-a efectuat nicio probă constând în oprirea alimentării din conducta magistrală şi furnizarea de apă prin intermediul rezervei. Mai mult, potrivit unor surse, trimiterea apei pe conductă a avut consecinţa tulburării acesteia.
Dincolo de toate aceste aspecte, un lucru este sigur. Avariile la reţeaua de apă sunt la ordinea zilei în Muscel, îndeosebi în Câmpulung. Recent au rămas fără apă şi cei din satul Bilceşti, Valea Mare-Pravăţ, tot din cauza unei probleme la reţea.

Se susţine imposibilitatea înlocuirii conductei magistrale

Prestatorul de servicii în domeniul apei şi canalizării la Câmpulung şi în cinci comune este Edilul CGA SA, societate la care sunt acţionari municipalitatea şi firma Financiar Urban Piteşti. Mixul public-privat în acţionariat este considerat o piedică în calea obţinerii de fonduri europene pentru reabilitarea conductei principale de furnizare a apei, astfel că s-a încercat preluarea pachetului de acţiuni de la societatea piteşteană. Nu a fost o mişcare reuşită, în condiţiile în care „specialiştii” din Primăria Câmpulung s-au încurcat în modalităţile de preluare a acţiunilor, astfel că, deocamdată, conducta rămâne în aceeaşi zodie a riscului de avarie. Totuşi, potrivit primarului Ţâroiu, în acest an s-au obţinut bani de la Guvern pentru reabilitarea conductei de aducţiune a apei brute. Însă, de la staţia de epurare către consumator, reţeaua este aceeaşi: veche şi afectată de diverşi factori.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii