Exclusivitate. Demolarea Gării Sud Piteşti începe pe 2 septembrie

de | 29.08.2013 12:45 | Politica si Administratie

Decizia a fost luată marți 20 august, în urma unei ședințe la care a participat conducerea asocierii SC Unicon SA – Leonard Wiess RO SRL, cele două firme care realizează modernizarea din temelii a Gării Sud. Locul ei va fi luat de o gară ultramodernă de 17 milioane de euro, 11 milioane de euro constituind finanțare nerambursabilă acordată de Comisia Europeană. Demolarea a fost amânată luni de zile din cauza unui ONG care trimisese un protest la Ministerul Culturii, pretinzând că Gara Sud nu poate fi demolată pentru că ar fi clădire de patrimoniu. După cum ne-au confirmat și oficialii de la Serviciul Comunicare al CFR (beneficiarul lucrării), clădirea nu este înregistrată în lista monumentelor istorice de la Ministerul Culturii și nu prezintă niciun element care să necesite o asemenea încadrare.

Încăperile au fost deja golite

Vechea clădire a gării a fost închisă din februarie 2012, iar ultimele încăperi au fost golite definitiv de mobilier și de… amintiri în această vară. Toate-s vechi şi… vechi sunt toate, de la vagoanele cu vopsea scorojită şi locomotive, până la tavanul cu miros de… Ev Mediu şi peronul cu asfalt crăpat de vreme şi de paşii sutelor de mii de călători de altădată. Mai mulți oameni cocoțați pe scară demontează vechiul ceas al gării. Nu știu de ce, deși am considerat mereu Gara Sud o hidoșenie arhitectonică, am o senzație ciudată văzând cablurile scoase din ceas, de parcă s-ar deconecta încet-încet un pacient de la aparatele care îl țin în viață. Una peste alta, viitoarea investiție are șanse să revigoreze transportul feroviar, în condițiile în care traficul de pasageri cu trenul a scăzut cu 37% la Pitești în ultimii cinci ani. Ce bine ar fi ca și clădirile și blocurile vechi și urâte din jurul gării se beneficieze de un lifting „facial” din temelii…
Pe șine, câteva trenuri, probabil de pe vremea când era Ceaușescu tânăr, contrastează cu clădirea în construcție de vizavi, ca și cu peronul nou-nouț de pe partea cu cartierul Tudor Vladimirescu. Dovezi palpabile că lucrările merg cu viteză foarte bună. Pe peron, mai mulți maidanezi… pitici merg mai repede decât o bătrână locomotivă de la linia 1 care abia își mai târăște roțile pe șine. Lângă gară, pe băncile și peronul ce fac parte dintr-un decor demn de un western cu John Wayne, să tot fie vreo 50 de călători în așteptarea trenurilor încă nesosite. De undeva, dinspre capătul din stânga al gării, spre pasarelă, în contrast cu pasagerii tăcuți și cu fețe frământate, se aud zgomote puternice de pickhamer. O mare parte din asfaltul de pe pasarela ce face legătura cu cartierul Tudor Vladimirescu a fost deja înlăturat. Iar de la muncitorii care lucrează acolo aflăm că pasarela va fi demontată bucată cu bucată și mutată la… Timișoara, în aceeași zi în care începe demolarea Gării Sud.

Pe 13 septembrie vechea gară urma să împlinească 143 de ani

Încet-încet, viitoarea gară ultramodernă a Piteștiului începe să prindă contur.  Proiectul noii Gări Sud include scări rulante, extinderea clădirii Gării peste căile de tren, precum şi crearea de noi locuri de muncă. Se estimează că noua construcţie va crea între 50 şi 100 de noi locuri de muncă. Este vorba despre o nouă clădire cu demisol, parter şi două etaje, construită pe 1.035 de metri pătraţi. Edificiul va avea o suprafaţă desfăşurată de 3.481 de metri pătraţi şi va fi ridicat deasupra liniilor de cale ferată. Proiectul, început în iulie 2011, are ca termen de finalizare luna februarie a anului viitor.
Actuala gară, ce urmează a fi demolată în mai puțin de o săptămână, este singurul exemplu păstrat din seria de clădiri construite în 1872 de consorțiul prusac al antreprenorului Bethel Henry Strousberg. Gara a fost inaugurată la 13 septembrie 1872, odată cu deschiderea oficială a liniei Pitești – București – Buzău. Pe 13 septembrie, ar fi urmat să împlinească 143 de ani. Nu va mai apuca, pentru că locul ei va fi luat de o gară ultramodernă. Gara Sud a murit, trăiască Gara Sud!
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii