Exclusiv. Foştii şefi de stat ai României ar putea fi îngropaţi în noua catedrală arhiepiscopală de la Curtea de Argeş

de | 20.09.2014 17:31 | Dezvăluiri

# Arhidiaconul Caliopie Ichim: „Dorința noastră este ca locul să devină nu doar cel de odihnă al șefilor de stat din monarhie și avem de gând să facem o propunere și pentru ceilalți șefi de stat, în afară de Ceaușescu”
Săptămâna trecută, Guvernul a alocat suma de 2 milioane lei pentru construirea Catedralei „Sf. Muceniță Filofteia și Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Curtea de Argeş, prin suplimentarea bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Executivului. Contactat telefonic, consilierul pe construcţii bisericești, arhidiaconul Caliopie Ichim ne-a precizat că Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost înștiințată de primirea sumei respective. 

Dacă se vorbea că noua catedrală va adăposti rămășițele trupești ale membrilor familiei regale, se pare că Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este dispusă să primească în același spațiu și pe ceilalți foști șefi de stat, bineînțeles cu o singură excepție, Nicolae Ceaușescu. „Sigur, suntem dispuși să primim în spațiul acesta și pe ceilalți foști șefi de stat. Vă spun în premieră lucrul acesta. Dorința noastră este ca locul să devină nu doar cel de odihnă al șefilor de stat din monarhie și avem de gând să facem o propunere și pentru ceilalți șefi de stat, în afară de Ceaușescu. Le vom spune că au aici la Curtea de Argeș rezervat un loc de veci. În Curtea de Argeș, dar mai ales în județul Argeș s-au pierdut foarte multe simboluri, măcar cu locul spiritual să rămânem la nivelul care trebuie”, a precizat arhidiaconul Caliopie.

„Carol al II-lea stă de mai bine de 10 ani într-o debara, putem spune, într-un spațiu total nepotrivit”

Viitoarea catedrală arhiepiscopală din Curtea de Argeș a primit de la Guvernul României, 2 milioane de lei, dar suma este insignificantă pe lângă necesitățile adevărate ale construirii necropolei regale. Mai mult, arhidiaconul Caliopie a precizat că este responsabilitatea guvernului de a contribui cu bani la construirea catedralei pentru că acesta și-a luat angajamentul la înmormântarea regelui Carol al II-lea la capela situată la circa 30 de metri de Mănăstirea Curtea de Argeș, de a realiza un spațiu special pentru înmormântarea membrilor casei regale. „Nu este de ajuns această sumă, devizul total al lucrării în primă fază este de 100 de miliarde, dar acum… ne vom descurca în continuare. Sunt foarte bine veniți și banii aceștia. Noi nu știm deocamdată despre această sumă, doar am primit o înștiințare cum că am fi primit banii. În cele din urmă este responsabilitatea și a Guvernului de a contribui la construcția necropolei pentru că atunci când a fost adus Carol al II-lea, angajamentul guvernului care a făcut această mutare a fost că va construi un spațiu pentru înmormântarea membrilor Casei Regale. Carol al II-lea stă de mai bine de 10 ani într-o debara, putem spune, într-un spațiu total nepotrivit. Nici un mort obișnuit nu poate fi păstrat în condițiile astea. Orice fel de om pe lumea asta are dreptul la un mormânt, la o cruce, la o cinstire, la o pomenire. Carol al II-lea stă acolo de atâta vreme. Statul român trebuie să cinstească conducătorii săi, buni sau răi, orbiți de bine sau de mai puțin bine, sunt conducătorii statului.  În niciun caz, suma primită nu va fi folosită în alte scopuri, decât în construirea catedralei”.

Au existat donații primite de la turiști din țară, cei mai mulți având convingeri monarhice

Chiar dacă catedrala este încă departe de a fi finalizată, dacă ținem cont că autorizația de construcție a fost reînnoită la sfârșitul anului trecut până în 2018, aceasta a devenit o atracție de top nu doar pentru Curtea de Argeș, ci și pentru întreg județul. Numeroși turiști și-au exprimat cuvinte de laudă vizavi de noua catedrală, iar o parte dintre ei au donat bani și pentru construirea acesteia. În ceea ce privește stadiul lucrărilor, în prezent se lucrează la acoperișul necropolei. „Acum suntem la faza de acoperiș, trebuie să cumpărăm lemnăria, mai avem de continuat zidăria și de pus tabla. În ceea ce privește donațiile, am primit bani și de la credincioși, dar nu sume rezonante. Sunt oameni care nu vor să-și dezvăluie identitatea. Cei mai mulți sunt turiști din țară, cei mai mulți având convingeri monarhice. Primim foarte multe felicitări  din partea celor care sunt cuceriți de monarhie și își doresc monarhie. Noi nu facem decât să punem în locul potrivit sufletul unui conducător al statului român, Carol al II-lea”. Alex Vlaicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii