Întocmit luna trecută, raportul redactat de către Corpul de control al ministrului Tineretului și Sportului după controlul de la Direcția pentru Sport Argeș scoate la iveală numeroase nereguli. În cele ce urmează vă prezentăm în exclusivitate neregulile găsite la DJTS Argeș, precum și punctul de vedere al directorului Laurențiu Achimescu şi al adjunctului Adrian Bughiu.
În raport se aduce la cunoștința ministrului faptul că nu sunt respectate reglementările în vigoare referitoare la tarifele de cazare și masă la Baza Turistică Pitești, precum și modul de lucru defectuos privind evidența tehnic-operativă. Amintim că Baza Turistică Pitești (BTP) se află în administrarea Direcției pentru Sport Argeș, condusă de Laurențiu Achimescu.
Iată ce constatări a făcut în acest sens Corpul de control: „La BTP, în decursul anilor 2016-2017 au fost prestate și servicii de cazare și masă pentru terțe persoane fizice și juridice (turiști), servicii care nu au nimic comun cu scopul pentru care a fost constituită această structură. Trebuie menționat că aceste structuri de cazare și alimentație publică, din care face parte și BTP, pot presta servicii turistice în vederea realizării de venituri proprii și de a obține profit care să fie reutilizat, în scopul pentru care au fost constituite, cu condiția respectării legislației în vigoare în ceea ce privește autorizarea, respectiv în condițiile obțineri certificatului de clasificare, a licenței și a brevetului de turism, în conformitate cu prevederile HG nr. 1267 din 8 decembrie 2010”.
Oficialii din Corpul de control spun că BTP nu poate presta servicii turistice către terți. „Din verificările efectuate a rezultat că BTP nu deține certificatul de clasificare, licența și brevetul de turism, în concluzie, BTP nu poate presta servicii turistice către terțe persoane conform Ordinului Ministrului Turismului nr. 65 din 10 iunie 2013 și HG 1267/2010. Totodată, în urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că în cadrul BTP nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce privește evidența turiștilor, nefiind întocmită Fișa de anunțare a sosirii și plecării, nefiind respectate, în acest caz, prevederile HG nr. 237 din 8 februarie 2001”, se arată în raport.
Concret, după cum spun cei din MTS, „BTP prestează servicii de cazare și alimentație publică pentru terți (servicii turistice) fără a îndeplini condițiile legale de autorizare și evidență primară tehnic-operativă în acest sens”, iar persoanele responsabile sunt directorul executiv Laurențiu Achimescu, directorul executiv-adjunct Adrian Bughiu și șef serviciu Florean Vișan.
Dosar penal privind condițiile în care s-a realizat cazarea unor persoane la tarife de doar 16 lei pe zi
În privința analizei rezultatelor financiare aferente perioadei 2016-2017, același Corp de control menționează în raport că „este vorba de o activitate nerentabilă care a produs pierderi în sumă de 25.139, 42 lei… tarifele practicate pentru serviciile prestate turiștilor, au fost foarte mici, neacoperind cheltuielile decât în proporție de aproximativ 60% din cheltuielile aferente cu funcționarea BTP. Spre exemplu, conform prevederilor Ordinului MTS nr. 763/17.11.2015, tariful de cazare pentru turiști este cuprins între 31 și 46 de lei, în timp ce DJTS Argeș a practicat tarife de 16 sau 18 lei/zi”. De asemenea, în raport se mai menționează că directorul Achimescu a dat o decizie defectuoasă privind delegarea unei singure persoane și anume a șefului serviciului Florean Vișan și nu unei comisii pentru dreptul de a negocia contractele privind centrele de agrement ale DJTS Argeș. „Modalitatea de efectuare a antecalculului de preț în vederea stabilirii tarifelor de cazare a fost delegată unei singure persoane prin aceeași decizie, tot domnului Vișan Florean, și nu unei comisii constituită printr-un act administrativ. Astfel, în urma antecalculului de preț efectuat, directorul executiv Achimescu Laurențiu nu a emis un act administrativ prin care să legifereze tarifele utilizate pentru terți… Menționăm faptul că aspectele referitoare la condițiile în care s-a realizat cazarea unor persoane la BTP se află în curs de cercetare, făcând obiectul dosarului penal nr. 2943/p/2017 al Poliției Municipiului Pitești- Biroul Investigații Criminale”. Demn de menționat că persoanele responsabile în acest caz sunt directorul Laurențiu Achimescu și șef serviciu Florean Vișan.
A fost sesizată Comisia de disciplină pentru limitarea atribuțiilor adjunctului
În ceea ce privește analiza sesizării înregistrată la MTS cu nr. 1928/28.02.2017 se menționează faptul că directorului executiv adjunct Adrian Bughiu i-au fost limitate atribuțiile și competențele în mod nejustificat de către directorul executiv Laurențiu Achimescu. „Atribuțiile directorului executiv adjunct și ale directorului executiv sunt stabilite de către MTS prin fișa postului, astfel că prin deciziile emise de către directorul executiv se poate observa că au fost încălcate prevederi ale Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a DJTS, respectiv a DSTMB, care stipulează referitor la atribuțiile directorului executiv adjunct: „înlocuiește directorul executiv, în lipsa acestuia și preia sarcinile delegate de acesta, prin decizie”. Iată și care a fost măsura în acest caz: „Sesizarea Comisiei de disciplină constituită la nivelul MTS în legătură cu activitatea directorului executiv Laurențiu Achimescu referitoare la limitarea atribuțiilor directorului executiv adjunct, Adrian Bughiu”. În altă ordine de idei, din verificările efectuate „s-a constatat faptul că la nivelul DJTS Argeș nu sunt asigurate sănătatea în muncă a salariaților potrivit prevederilor legale. Conform statului de funcții și a atribuțiilor din fișele postului nu rezultă că există personal propriu specializat cu responsabilități în ceea ce privește sănătatea în muncă”. Echipa de control a mai constatat: „Fișele de post nu sunt înregistrate la registratura instituției; Nu există un format unitar al fișelor de post la nivelul DJTS Argeș; Fișele de post nu sunt actualizate, fiind identificate documente din 2010”.
Facturi de miliarde, sume neîncasate de luni de zile
În privința creanțelor DJTS, din analiza situațiilor financiare s-a constatat existența unei valori foarte ridicate a sumelor neîncasate de la clienți în ultimele 12 luni, în cuantum de mai multe miliarde lei vechi. De asemenea, pentru cele mai multe dintre aceste creațe, nu sunt întocmite contracte sau comenzi, serviciile fiind prestate numai pe bază de factură. Mai mult decât atât, același raport mai menționează că există „facturi emise care nu purtau semnătură și ștampilă de primire”. Și în privința contractului de închiriere a spațiului pentru AJF Argeș s-au găsit nereguli și anume că „nu au fost respectate prevederile ordinului nr. 511/2013 pentru aprobarea Procedurii de închiriere a bunurilor imobile”.
„Din punctul meu de vedere, raportul este foarte subţire, faţă de câte ilegalităţi evidente se petrec la DJPS. Constatările actualului raport au fost făcute în vreo cinci zile, deci au fost destul de superficiale, omiţându-se multe alte dovezi ce incriminau penal pe Achimescu şi Vişan”, ne-a declarat Adrian Bughiu, director adjunct al DJTS.
Ce spune Laurenţiu Achimescu: „Raportul Corpului de control nu este public, iar eu nu îl recunosc în totalitate. Fac contestaţie!”
Laurențiu Achimescu, directorul executiv al DJTS Argeș: „Raportul nu trebuia să apară în presă! Conform Regulamentului de funcționare și organizare al MTS semnat de ministru raportul Corpului de control nu este public. Eu o să fac contestație și va fi o surpriză foarte mare. Mai multe nu spun, pentru că dacă aș face-o înseamnă că încalc și eu Regulamentul de funcționare și organizare al MTS. Eu nu vorbesc decât pe lucruri concrete. Părerile mele sau ale altora nu contează. Eu nu recunosc acest raport în totalitate, dar asta nu contează pentru că voi face contestație și se va vedea atunci totul”.
0 Comentarii