După aproape trei ani de la sesizarea Curții Constituționale, o excepție ridicată într-un proces penal în care a fost implicat primarul de la Berevoești a primit, în sfârșit, soluția. Și este una de respingere!
Excepția cu care a fost sesizată Curtea Constituțională a României a fost ridicată în cauza privitoare la Florin Bogdan Proca, pe când primarul de la Berevoești era judecat pentru conflict de interese. Se ajunsese la așa ceva după manevra familială efectuată în anii 2011-2012. Pe scurt, fostul primar Gigi Fănel Proca își angajase fiul consilier personal, iar după alegerile din 2012, juniorul i-a întors serviciul. S-au sesizat procurorii, au fost deschise două dosare penale, iar soluțiile în cele două cauze au apărut în timpul pandemiei de Coronavirus. Tatăl, Gigi Fănel, a scăpat de rigoarea legii, intervenind prescripția răspunderii penale. În schimb, fiul, Florin Bogdan, a primit, în primă instanță, un an de închisoare, aplicarea pedepsei fiind amânată pe un termen de supraveghere de doi ani. În plus, instanța i-a aplicat și pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pentru o perioadă de 3 ani. Și de aici a ieșit o nebunie de proceduri.
După condamnare, prefectul de atunci, Emilia Mateescu, a emis ordin de încetare a mandatului lui Florin Bogdan Proca. Doar că nu s-a ajuns la pierderea funcției de primar! Cel vizat a contestat actul emis de Prefectura Argeș și a avut câștig de cauză, instanța clarificând o hotărâre greu de deslușit.
Nici Judecătoria, nici Curtea nu au admis excepția
Procesul fiind finalizat, în condițiile în care Proca a atacat hotărârea primei instanțe, apoi și-a retras apelul, demersul constituțional a continuat. Curtea fusese sesizată cu privire la neconstituționalitatea dispozițiilor articolului 301 aliniatul 1 Cod penal, cu referire la sintagmele ”funcționarului public” și ”s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv”. Evident, totul era legat de manevra din familie și administrație! Judecătoria Câmpulung se pronunțase deja, apreciind că excepția de neconstituționalitate este neîntemeiată. Iar Curtea Constituțională a fost de aceeași părere, astfel că lui Proca nu i-a fost admisă excepția. De subliniat, totuși, că acesta rămâne primar și poate candida pentru un nou mandat.
Cătălin Ioan Butoiu
0 Comentarii