Web Analytics

Examen de Capacitate Preoțească – Sesiunea primăvară 2022

de | 7.04.2022 09:29 | Actualitate

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectoarele Administrativ – Bisericesc și Învățământ și Activități cu Tineretul, organizează Examenul de capacitate preoțească – sesiunea primăvară 2022, pentru absolvenții Facultăților de Teologie Ortodoxă și pentru absolvenții cu atestat ai Seminariilor Teologice Ortodoxe, fii duhovnicești ai Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, care doresc să solicite un post clerical vacant, în vederea hirotoniei.

Cine poate candida. Condiții preliminare

Pentru a putea participa la concurs, candidatul trebuie să aparțină canonic de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului; să fie absolvent al unei Facultăți de Teologie Ortodoxă; să aibă promovat examenul de Licență;
Calendarul examenului: 30 martie – 15 aprilie – înscrierea candidaților.

Citește și: Nicolae Ciucă va candida la funcția de președinte al PNL

Locația: Depunerea și verificarea dosarelor se face la Secretariatul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Bd. Basarabilor nr. 23, Municipiul Curtea de Argeș, Județul Argeș. Probele de concurs (scris și oral) se vor susține în Sala Arhiepiscopiei Sfântul Ierarh Iachint – Mitropolitul Țării Românești, din incinta Protoieriei Pitești, str. Țepeș Vodă nr. 17, etaj 1, Municipiul Pitești, Județul Argeș. Data examenului va fi comunicată fiecărui candidat înscris. Dosarul de înscriere va conține: Dosar cu șină sau plic; Cerere tip, adresată Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, care va fi înregistrată la Secretariatul Centrului Eparhial. Cererea poate fi descărcată de pe site-ul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. Recomandarea duhovnicului care va conține – caracterizare a candidatului; menționarea explicită, asumată în fața lui Dumnezeu, a lipsei impedimentelor canonice la hirotonie a candidatului; semnătura în clar și numărul de telefon al duhovnicului; Curriculum Vitae tip Europass; Copii după certificat de naștere; certificat de botez; carte de identitate; certificat de căsătorie; certificat de cununie religioasă; Copii după actele de studii – diplomă (sau adeverință) de Licență; foaie matricolă; Aviz psihologic cu mențiunea „apt pentru hirotonie”, însoțit de profilul psihologic. Aceste două documente vor fi eliberate de către un cabinet psihologic avizat în acest sens.

Desfășurarea examenului

Probele de concurs (scris și oral) vor urmări atât evaluarea cunoștințelor de Teologie, cât și competența candidaților de a folosi cunoștințele teologice (și cele generale) în contextul pastoral contemporan (inclusiv specificitatea pastorală a Eparhiei Argeșului și Muscelului).
Tematica, bibliografia și documentele tip necesare pentru Examenul de capacitate preoțească, sunt disponibile la Secretariatul Centrului Eparhial și la Oficiile Protoieriilor, și pot fi descărcate de pe site-ul Eparhial: https://arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro/, secțiunea Cancelaria Arhiepiscopală, Administrativ-Bisericesc, secțiunea – Capacitate preoțească.

Citește și: 7 aprilie – Ziua mondială a sănătății. ASISTENȚII MEDICALI ARGEȘENI ÎN MISIUNE PENTRU UN ,,MÂINE MAI SĂNĂTOS”

Bibliografia afișată este orientativă, desigur pot fi consultate și alte surse bibliografice de către candidați. Contestații se pot depune numai la proba scrisă: candidații care contestă nota obținută pot opta pentru recorectarea lucrării de către o altă comisie. Contestațiile se depun la Secretariatul Centrului Eparhial conform calendarului. Valabilitatea examenului de capacitate preoțească este de un an, iar pentru cei care au obținut media peste 9, valabilitatea este de doi ani.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii