Web Analytics
scris joi, 24.10.2024

Evocare istorică la Complexul Memorial de Război Mateiaş

Pentru a sărbători 40 de ani de la inaugurarea Complexului Memorial de Război Valea Mare Pravăț, cunoscut sub numele de Mausoleul Mateiaș, Asociația „Organizația Județeană Argeș Basarab I” a C.M.R.R a desfășurat o activitate comemorativă a luptelor și eroilor din Primul Război Mondial în ziua de 25 septembrie a.c., în cadrul unei excursii tematice, pe itinerariul Pitești-Câmpulung-Mateiaș-Nămăiești.

Evocare istorică la Complexul Memorial de Război Mateiaş

Coordonatorul activității a fost col. rtg. Ion Catinca. Acesta a instalat stația de amplificare pe esplanada Complexului Memorial de Război și a deschis evenimentul comemorativ de cinstire a eroilor, a constructorilor și a Armatei Române.
I-a oferit microfonul prof. dr. Constantin Vărășcanu, prim vicepreședinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Argeș, care a vorbit despre cele două etape distinctive de construcție a Mausoleului (1928-1935) și de extindere a acestuia (1979-1984), când s-a transformat în Complex Memorial de Război prin construirea scărilor monumentale, a sălilor de muzeu, clădirea fiind decorată cu un mare basorelief cu scene de luptă, opera sculptorului câmpulungean Radu Adrian.
Mausoleul Mateiaș a fost ridicat din inițiativa filialei locale „Cultul Eroilor”, în anii 1928-1935. Osuarul monumentului adăpostește peste 400 de soldați și ofițeri, iar pe plăcile de marmură sunt inscripționate numele a peste 2100 de eroi.

Refacerea și extinderea monumentului, afectat de seismul din 1977, s-a datorat unor oameni cu spririt civic și patriotic, precum prof. univ. dr. Petre Popa, istoric aflat pe atunci în fruntea culturii argeșene, precum și Ion Sârbu, liderul politic de atunci al județului, al cărui tată a luptat în acești munți.
Profesorul Vărășcanu a evocat luptele din zona Muntelui Mateiaș, începute în ziua de 25 septembrie 1916, subliniind rezistența eroică a „Grupului Nămăiești” (diviziile 22 și 12), condus de generalul Traian Găiseanu, care, pe 16 noiembrie 1916 a primit ordin de retragere spre Târgoviște, fără înfrângere din partea inamicului.
Profesorul poet Constantin Vărășcanu a recitat versuri închinate Eroilor de la Mateiaș. Col. rtg. Ion Catinca a oferit muzeului o Diplomă Aniversară și o medalie din partea Asociației. A fost depusă o coroană de flori și s-a vizitat Muzeul Complexului Memorial de Război, unde ghidul a adus explicații prețioase.

Citește și Serviciul sanitar în timp de război, pe Mateiaș

La Mateiaş

Sub cer de plumb, la Mateiaș
Cu plumbi istoria se scrie
Și sânge brav de la ostași,
Căzuți în toamna cenușie.

Sub cer de plumb, pe munți de plumb,
Legenda focului e vie;
Alpin Mausoleu de plumb
Deschide porți în veșnicie.

Cartea Eroilor

În anii Marelui Război,
Și-au revărsat pentru vecie
Tăcute lacrimi de eroi,
Udând bujori cu apă vie.

În anii Marelui Război,
Ploua cu sânge de ostaș,
Știuți și neștiuți eroi,
Pe Sfântul Munte Mateiaș.

În anii Marelui Război,
Vitejii plaiului de dor
Treceau în cartea de Eroi,
Cu sângele nemuritor.
24 septembrie 2024
Constantin Vărăşcanu

Citește și Expoziţie la Mateiaş despre eroii de la Mateiaş

Citește și Mausoleul Mateiaş intră în era digitală

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...