• Grupul bulgar a demarat procedura legală pentru anularea deciziei ASF, privind revocarea licenţei de funcţionare a Euroins România
• „Eurohold şi BERD au înaintat deja o propunere concretă pentru a rezolva criza din piaţa RCA”, se menţionează în comunicatul grupului
• „Propunerea prevede transferul portofoliului Euroins România către EIG Re”, conform documentului
Euroins Insurance Group (EIG) a demarat procedura legală de suspendare şi anulare a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) din 17 martie 2023 de revocare a licenţei de funcţionare a Euroins România, prin depunerea unei cereri la Curtea de Apel Bucureşti, conform unui comunicat al asiguratorului.
Citește și:
- Asociaţia Forţa Fermierilor propune asumarea unui Pact Naţional pentru Sectorul Agroalimentar
- O scădere a contribuțiilor sociale ar fi cuiul din conșciugul serviciilor publice. CNS Cartel ALFA respinge ferm astfel de propuneri și cere revenirea la un sistem echilibrat de contribuții între angajat și angajator
Potrivit documentului, acţiunea în justiţie a fost unul dintre demersurile întreprinse de acţionarii Euroins România pentru a revoca decizia ASF. „În plus, Eurohold şi BERD, acţionari ai EIG, au înaintat deja Guvernului, Parlamentului, ASF şi Fondului de Garantare a Asiguraţilor o propunere concretă pentru a rezolva criza de pe piaţa RCA, declanşată de închiderea uneia dintre companiile cheie şi care afectează 2,7 milioane de asiguraţi RCA. Propunerea urmăreşte să evite ca FGA să cheltuie banii statului român şi ai contribuabililor pentru plata daunelor RCA”, se arată în comunicat.
În document se adaugă: „Propunerea prevede transferul portofoliului Euroins România către EIG Re, printr-un acord de transfer prin care EIG Re se angajează să acopere daunele actuale şi viitoare şi specifică faptul că Euroins AD, filiala bulgară a grupului şi una dintre cele mai mari divizii din holding, va opera iniţial în România sub regimul Freedom of Services (FoS), deservind clienţii români. Acţionarii se angajează să asigure aportul de capital necesar pentru executarea propunerii”.
Eurohold susţine că, prin revocarea licenţei Euroins România, ASF a desfiinţat un ecosistem economic care a menţinut mii de locuri de muncă în toată ţara, direct şi indirect, şi a păgubit bugetul de stat de sute de milioane de lei reprezentând venituri din impozite, contribuţii la asigurările sociale şi alte taxe şi comisioane.
„Euroins Insurance Group face demersuri astfel încât ASF să revoce această decizie, în condiţiile în care aceasta a afectat o companie deţinută şi susţinută de un grup financiar puternic, BERD, şi cu o poziţie financiară solidă, cu toate taxele datorate plătite la timp”, se menţionează în raport.
Conform comunicatului, în ultimii zece ani, începând cu 2013 inclusiv, Euroins România a plătit la bugetul de stat aproape 650 de milioane de lei, reprezentând impozite salariale şi alte taxe, contribuţii salariale şi alte similare, plus aproape 125 milioane de lei reprezentând contribuţia specială la ASF, care a fost crescută la începutul anului 2022 de la 1% la 2,5%, şi apoi la 4%. Ca o consecinţă directă a acestei creşteri, Euroins România a plătit către ASF doar în 2022 aproape 67 de milioane de lei.
„De asemenea, în ultimii zece ani, Euroins România a plătit brokerilor din România aproape 2,4 miliarde de lei reprezentând comisioane, dintre care peste jumătate de miliard de lei doar în 2022”, se mai menţionează în raport. „Euroins Insurance Group îşi exprimă deplina încredere că sistemul juridic din România va face dreptate şi va evidenţia adevărul şi are încredere că autorităţile mai sus menţionate vor răspunde la propunerile transmise”.
Săptămâna trecută, BERD a dat un dat un comunicat prin care susţinea că
Euroins România avea o situaţie financiară solidă când i-a fost retrasă licenţa de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Astfel, potrivit unei analize aprofundate realizată de experţi de top, nu exista bază pentru suspendarea licenţei Euroins, conform băncii.
Pe de altă parte, Valentin Ionescu, director general al Direcţiei Asigurări din cadrul ASF a afirmat că EIOPA a confirmat analiza Autorităţii şi deciziile luate în cazul Euroins.
Citește și:
- Incident la curăţătoria de la Auchan Bradu! Soţia patronului de la Pentarom se declară indignată
- Călătorie pe Drumul Zimbrilor din Nucşoara
După retragerea licenţei Euroins România la jumătatea lunii trecute, Eurohold a transmis printr-un comunicat de presă că decizia ASF este o preluare ostilă a activelor filialei din România. Ulterior, Tanja Blatnik, CEO Euroins Romania, a acuzat ASF că decizia sa a fost comunicată ilegal către mass-media cu o seară înainte, fără a discuta în prealabil cu conducerea companiei şi fără a aştepta finalizarea auditurilor internaţionale aflate în derulare.
În data de 20 martie, Assen Hristov, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Eurohold, a spus că licenţa Euroins România a fost retrasă fără just temei, motiv pentru care Eurohold va da în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru investiţia făcută şi pierderile suferite.
Articol preluat din ziarul bursa.ro
0 Comentarii