Web Analytics

„Este un fenomen numit zdrang, care fără voia ta te pune la pământ când vezi o femeie frumoasă”

de | 1.08.2019 13:42 | Actualitate

# ÎPS Calinic, despre creşterea numărului preoţilor care divorţează

În ultima perioadă s-a înmulțit numărul preoților care divorțează. Iar Jurnalul de Argeș a prezentat pe parcursul mai multor articole cele mai cunoscute cazuri. Este vorba de cazul preotului Nicolae Grecu, fostul paroh al bisericii din Expo Parc (acuzat de soție de adulter și de comportament violent în familie), și de cel al lui Marian Ovidiu Vlăsceanu, consilier eparhial pe probleme de cultură și preot la Parohia „Sfinții Voievozi” din Curtea de Argeș.
Legat de creșterea semnificativă a numărului divorțurilor preoților din județ și de posibilele cauze am stat de vorbă chiar cu ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.

# De ce crește numărul preoților din Argeș care divorțează?
– Taina Sfântă a Căsătoriei este, am putea spune, cea mai importantă și frumoasă, dar este și extrem de spinoasă. Am obiceiul să spun, deseori, că instituția căsătoriei este sacră, o scară către cer, dar este și un imens risc. De ce? Este alcătuită din ființe umane, nedesăvârșite și supuse la tot felul de ispite, neputințe și încercări!
Am spus și sunt convins că doar tinerii (lasă că se mai căsătoresc și tomnaticii) pot și trebuie să se hotărască în viața lor de alegerea perechii, fără niciun amestec, de nicăieri. Iar la baza căsătoriei trebuie să stea iubirea dumnezeiască, nu atât omenească, adică mirii și miresele să se iubească prin văzduhul iubirii lui Dumnezeu. Doar așa va dura căsătoria și nu se va prăbuși la toate zgâlțâielile sociale și familiale.
Și mai este ceva! Dacă la baza căsătoriei nu stă prietenia dintre soț și soție, la prima supărare, merg spre despărțire. Dar, dacă au construit cu grijă o căsătorie pe sinceră și devotată prietenie, căsătoria astfel zidită nu se va clătina.
Motivele ascunse ale începuturilor de divorțuri nu doar la preoți, ci la toate categoriile sociale, sunt și cele care favorizează infidelitatea unora dintre soți sau uneori se întâmplă din pricina ambilor soți. Când apar abaterile de infidelitate, soții își dau seama că ceva nu-i în regulă și încep suspiciunile, vorbele grele, acuzatoare, diversiunile, ura, mânia, lipsa de acasă cu multe întârzieri sau plecările cu zilele, săptămânile sau lunile, iar alții cu anii. Și atunci nicio încercare de împăcare nu mai operează asupra salvării familiei, ba mai mult, ți se reproșează că este problema lor și că nu este cazul să te amesteci în familia lor!
Crește numărul divorțurilor pentru că soții și soțiile, îndeobște, nu mai au răbdare să aștepte îndreptarea celor căzuți în greșeli, uneori se întâmplă să nu se adeverească scăderile de care sunt acuzați, iar în loc să se netezească drumul, mai rău în accidentează, antrenând tot felul de zvonuri și acuze. Nu mai au timp să se gândească la distrugerile care pot surveni, la părinți, copii, rude, societate și la însăși moralitatea care este atinsă fără ocol, iar când e vorba de clerici, este și mai gravă situația, că din lumină publică devine întuneric pentru familie și instituția unde lucrează.
Au fost și încă mai sunt preoți cu viață exemplară, care, pentru a-și salva preoția și familia, precum și obrazul bisericii, rabdă tot felul de nenorociri, așteptând îndreptarea situației nefericite.
Sublime modele! Cunosc anumite cazuri de eroism tainic a preoților, de care sunt uimit!

„Este o catastrofă această avalanșă a ispitelor”

# Tot legat de preoții care divorțează, sunt mai puternice ispitele lumești decât chemarea Bisericii?
– Vorbiți despre puterea ispitelor lumești? Este o catastrofă această avalanșă a ispitelor. De cele mai multe ori, de așa pârjol sunt cuprinși atât bărbații, cât și bietele femei. Este un fenomen numit zdrang, așa am auzit zicându-se, o energie specială care fără voia ta te pune la pământ când vezi o femeie frumoasă sau un bărbat super. O atracție magnetică, necunoscută și irezistibilă te face să-ți pierzi echilibrul și să calci prin străchini și gata! O iei razna! Cum scapi? Prin îndepărtare, prin fugă, tai toate punțile de comunicare! Altcum, se strică totul, începând cu familia. Domnul Iisus Hristos ne îndeamnă: fugiți de oameni! Asta se înțelege, că și de femei, pentru a nu se strica rosturile familiei.
Deseori ispitele sunt copleșitoare!
Dacă fugi de ele și ajungi pe treptele bisericii, scapi! Dacă o iei pe alăturea, nimerești, la braț cu zdrang-ul care te-a încercat, pe miriște!
Ispitele de tot felul ne încearcă pe cei mai mulți dintre noi! Este greu să judeci prăpădeniile pe care le încearcă bieții oameni. Îmi este milă de toți. Salvarea o găsim în bunătatea și răbdarea lui Dumnezeu, pe care trebuie să-L rugăm să ne scape de ispite, că singuri nu putem învinge.
# S-a desacralizat cumva instituția căsătoriei pentru preoți?
– N-am putea vorbi despre o desacralizare a instituției căsătoriei pentru preoți! Căsătoria este una și aceeași pentru toate segmentele societății și valoarea Căsătoriei o dă Divinul Întemeietor, Domnul Dumnezeu, dar și soții între ei, care nu sunt obligați de nimeni să-și săvârșească această Taină divino-umană, ci ei, de la sine și nesiliți, își iau jugul cel ușor al Căsătoriei, dacă ei consimt să-l duc împreună.
Tot timpul, la români, Căsătoria s-a considerat o Taină unică și nu s-a îndrăznit să se despartă cei care s-au unit în fața lui Dumnezeu și a oamenilor. A lăsa să se distrugă celula sacră a societății, Familia, înseamnă desacralizarea generală. Fidelitatea, iubirea și respectul reciproc, ba și mai mult, pentru zilele noastre, răbdarea și maturitatea de a ne salva familia și a nu face o modă prin răfuieli publice se impun de urgență și cu atât mai mult când cei ce divorțează sunt preoți și luminători în învățământul moral religios al Bisericii. Am dorit și doresc salvarea tuturor cazurilor și fac apel la meditație, rugăciune și responsabilitate, religioasă și civică, a tuturor celor care au nefericirea de a trece prin astfel de nenorociri.
Nu putem ști, cu adevărat prin câte avataruri și nenorociri trece o familie și, deci, a trata cu grabă și superficialitate fiecare caz în parte, mi se pare a aduce grave prejudicii încercărilor de aflare a adevărului, de împăcare și bună conviețuire.
M-am întrebat și întreb: mai sunt înțelegere și milă pentru Familia românească, indiferent de segmentul social sau religios?
Ne gândim câtă suferință semănăm în jurul nostru?
Domnul Dumnezeu să binecuvânteze Familia românească și să stăruim cu rugăciune către Dumnezeu și cu sfatul către oameni: salvați Familia românească, nucleul societății românești!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Asta e, ce e frumos si lui Dumnezeu ii place !