Web Analytics

„Este o anchetă la Bucureşti privind mai multe autoturisme luate pe contracte de comodat de poliţişti argeşeni”

de | 4.10.2018 14:35 | Dezvăluiri

# Declară Tudorel Pieleanu, şeful Poliţiei Argeş

Comandant al Poliției Argeș de la jumătatea lunii septembrie, după ce timp de două luni a fost interimar, comisarul-șef Tudorel Pieleanu a acordat un amplu interviu pentru Jurnalul de Argeș. Tudorel Pieleanu conduce IPJ Argeș din 17 iulie a.c. Anterior, Tudorel Pieleanu a fost adjunct al IPJ Teleorman și șeful Poliției Alexandria. El lucrează în poliție din 1993, an în care a absolvit Academia de Poliție. Între 2007 şi 2017 a fost şeful Poliţiei Alexandria, iar din septembrie 2017 şi până în iulie a.c. a fost adjunctul Poliţiei Teleorman.
# Ce știați despre Argeș înainte de a veni comandant al poliției de aici?
– Pot spune că eu cunoșteam Argeșul nu doar prin prisma faptului că am vizitat de mai multe ori zona. În perioada 1985-1986 am făcut stagiul militar la Câmpulung Muscel.
# Cum vă explicați rezervele cu care ați fost primit în Argeș?
– Poate că au fost reacții firești din partea unor oameni care au avut anumite aspirații. Dar la scurt timp am realizat că oamenii sunt deschiși colaborării. Iar lucrurile au intrat pe făgașul normal în ceea ce privește relațiile de colaborare.
# Cum comentați faptul că numeroși polițiști din Argeș, unii dintre ei cu funcții, au membri ai familiei implicați în diverse afaceri (balastiere, transport, panificație, textile)? În ce măsură afectează acest lucru obiectivitatea lor? Cum vedeți această relație?
– Atât timp cât aceste afaceri la care faceți referire nu interferează cu activitatea lor de polițiști și legislația permite acest lucru, nu este o problemă. Dacă acele afaceri vor interfera cu activitatea lor, vom lua, cu siguranță, măsuri.

„De la 1 septembrie, activitatea la Poliția Ștefănești este asigurată permanent. Înainte, la ora 16 era lacătul pus pe ușă”

# Ne puteți da câteva exemple concrete de măsuri pe care le-ați luat de când sunteți comandantul Poliției Argeș?
– De la 1 septembrie, activitatea la Poliția Ștefănești este asigurată permanent. Înainte, la ora 16 era lacătul pus pe ușă. Această problemă s-a clarificat, avem permanență acolo.
De asemenea, din august, la nivelul Poliției Curtea de Argeș și Câmpulung, alternativ, în fiecare miercuri, avem un ghișeu deschis, cu programul 9-14, de către colegii de la Serviciul de Arme, pentru relația cu deținătorii de arme din zonele respective, pentru ca aceștia să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la Pitești.
# În prezent este o anchetă pe rol privind mai multe autoturisme Dacia luate pe contracte de comodat de către mai mulți polițiști argeșeni, în frunte cu adjunctul Gabriel Gherghe. Mașinile respective au fost date înapoi. Cum comentați acest caz?
– Ancheta este în derulare la București, la eșalonul superior. Motiv pentru care nu mă pot pronunța în acest moment.
# În ce măsură este o explicație faptul că s-a preferat aducerea din alt județ a unui comandant al IPJ Argeș, în condițiile în care există suspiciuni că principalii contracandidați s-au reclamat între ei?
– Sincer să fiu, nu am încercat să îmi explic decizia Inspectoratului General al Poliției Române când am fost împuternicit la conducerea IPJ Argeș, eu ca persoană din alt județ. Legat de decizia de a mă înscrie la concurs, am luat-o în urma evaluării din punct de vedere personal a posibilităților de a pune în practică experiența deținută. Și asta m-a motivat în decizia mea.

„E de lucrat la mentalitatea unora dintre colegii mei de la Poliția Argeș în ceea ce privește munca de polițist și implicarea în această activitate”

# Care sunt zonele unde e cel mai mult de lucru privind Poliția Argeș?
– Sunt într-o perioadă de evaluare a activității desfășurate la nivelul Poliției Argeș, dar și a structurilor din cadrul IPJ. Cred în primul rând că e de lucrat la mentalitatea unora dintre colegii mei de la Poliția Argeș în ceea ce privește munca de polițist și implicarea în această activitate.
# În ultima vreme, din informațiile pe care le deținem, s-au înmulțit tâlhăriile, în special în Pitești. Ce aveți de gând să faceți?
– Probabil că este o constatare născută ca urmare a unei mediatizări puțin mai intense pe această linie. Dar realitatea este că numărul jafurilor în Pitești nu a crescut și vă asigur că există o implicare totală a Poliției pe această linie, pentru combaterea unor astfel de infracțiuni. În ultima vreme nu am avut cazuri în care autorii să rămână neideintificați.
# Acum opt luni, doi bătrâni au fost bătuți, legați și amenințați cu incendierea la Leordeni. De ce nu s-a soluționat nici până acum acest caz extrem de grav?
– Cercetările au continuat și continuă. Sunt persoane cercetate în acest moment. Dar în acest stadiu al cercetărilor nu vă pot da mai multe detalii. Vă asigur că se lucrează și că la momentul oportun vom putea da mai multe detalii.
# Va fi finalizat până la sfârșitul anului acest caz grav?
– Nu pot să mă pronunț cu privire la un termen, pentru că sunt cercetări în curs. Dosarul va fi soluționat cu siguranță, în sensul identificării autorilor.
# Câte dosare cu autor necunoscut figurează în prezent în evidenţele IPJ Argeş? Cum vi se pare numărul?
– În acest an, în evidența IPJ Argeș figurează aproximativ 7.000 de dosare cu autor necunoscut. Trebuie menţionat că majoritatea acestor infracţiuni sunt fapte de furt, iar în cazul infracţiunilor grave, comise cu violenţă, autorii sunt identificaţi.
# Câte crime cu autor necunoscut au fost trecute în evidențele pasive ale IPJ Argeş?
– Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale desfăşoară activităţi în dosarele privind infracţiuni de omor în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorii de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş (fiind infracţiune la urmărire proprie a Parchetului).
În cazul infracţiunilor de omor, răspunderea penală este imprescriptibilă, iar dosarele nu se introduc în evidenţa pasivă.
# Cum staţi cu personalul la nivelul IPJ Argeş şi care este deficitul?
– Deficitul de personal înregistrat în prezent la nivelul IPJ Argeş este de aproximativ 15%. Faptul că au fost scoase la concurs mai multe funcții de conducere vacantate în urma valului de pensionări din toamna anului 2017 crează premisele unei perioade mai stabile din punct de vedere a resursei umane. Încadrarea personalului este o prioritate. Numai anul acesta au fost încadrați la IPJ Argeș 13 absolvenți la Școlii de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” Câmpina.

21 de polițiști de la IPJ Argeș, eliberați din funcție în ultimii cinci ani după ce au fost condamnați

# Câţi poliţişti din IPJ Argeş au fost eliberaţi din funcţie în ultimii cinci ani pentru probleme penale, inclusiv pentru favorizarea infractorului?
– În ultimii cinci ani unui număr de 21 de polițiști le-au încetat raporturile de serviciu ca urmare a condamnării prin hotărâri judecătorești definitive.
# În ultimii ani, mai multe maşini de lux au fost incendiate în Piteşti. Care este stadiul dosarelor în aceste cazuri?
– În perioada 2014-2018 au fost înregistrate patru dosare penale ce au avut ca obiect distrugerea prin incendiere a unor autoturisme de lux. În trei situaţii, autorii au fost identificaţi, trimişi în judecată şi condamnaţi. În celălalt caz, cercetările continuă.
# De câte ori aţi fost ameninţat de când lucraţi în poliţie?
– Nu am simțit niciodată vreo amenințare din partea cuiva. Și asta cred că este rezultatul unei munci corecte realizate. Și atunci când oamenii simt că au greșit și le explici greșeala, nu au motive să amenințe sau să se comporte în mod neadecvat față de polițist, în general.
# Care a fost cel mai important caz investigat de când lucrați în Poliție din 1993?
– Au fost multe situații complexe pe care le-am gestionat în mod corespunzător. Dacă ar fi să nominalizez un caz anume, am și acum în minte imaginea unei situații din perioada 2008-2009. Eram pe atunci comandantul Poliției Alexandria și pe raza orașului acționa un grup de persoane care se manifestau violent. Era un clan cunoscut în zonă. Ne-am asumat eu și colegii mei decizia de a gestiona această situație altfel decât ni se propunea de către alte instituții, de către șefii de atunci ai IPJ Teleorman. Și este o satisfacție faptul că la o săptămână de la un incident major, care ulterior a fost coroborat cu alte evenimente petrecute în Alexandria, am reușit să reținem 9 dintre membrii acestei grupări. Toți au fost ulterior condamnați. Și pot spune că din acel moment lucrurile s-au liniștit într-o anumită măsură pe acea zonă.

Ce spune legat de relaţia cu Carmen Dan: „Eu personal nu mă consider favorizat de o anumită asociere cu un nume sau o anumită conjunctură”

# Cum ați cunoscut-o pe doamna Carmen Dan?
– La momentul numirii mele aici, în Argeș, am făcut o conferință de presă și am fost deschis și sincer cu întreaga presă. Și cred că am clarificat toate aspectele legate de întrebări de acest gen referitoare la persoana mea. Cred că acest subiect trebuie să fie închis și pentru mine și pentru cei care îmi urmăresc activitatea. Nu am ce comenta în plus.
# Cum comentați faptul că sunt destule persoane ce au pus ascensiunea dumneavoastră profesională și pe seama legăturii cu ministrul Carmen Dan?
– Consider că ascensiunea mea nu este una fulminantă, așa cum a fost în cazul multor altor persoane din diverse instituții. Dacă analizați cariera mea ca polițist, veți vedea o evoluție pas cu pas. Am parcurs toate etapele pe muncă și pe seriozitate. Eu cred că nu am ”ars” nicio etapă față de alte persoane care au ajuns pe alte funcții poate pe competențe, poate pe alte legături pe care le-au avut. Eu personal nu mă consider favorizat de o anumită asociere cu un nume sau o anumită conjunctură.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii