Web Analytics

Emoţii de toamnă… la proiecţia filmului Creativ, în regia piteştencei Ioana Grigore

de | 22.10.2020 13:14 | Cultură

Duminică, 18 octombrie, la Cinema „București” din Pitești a rulat filmul „Creativ”, un film care a primit cu o lună în urmă Premiul UCIN (Uniunea Cineaștilor Români) pentru cel mai bun documentar de scurtmetraj. S-a întâmplat în prezența unui public restrâns din cauza condițiilor impuse de pandemie, dar format din iubitori de artă, iubitori de muzică, de jazz și, de ce nu, din iubitori de… prieteni. Pentru că despre asta a fost vorba într-o seară de mers la film, acolo unde nici nu te așteptai că aveai să retrăiești amintirile și, până la urmă, emoțiile vii ale unor timpuri care nu trebuie uitate. A fost meritul creatoarei filmului „Creativ”, tânăra regizoare piteșteancă Ioana Grigore. Ea are 26 de ani, este absolventă a Colegiului „Zinca Golescu” din Pitești, a studiat Regie Film la U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” București, iar duminică seara a venit acasă, la Pitești, în mijlocul unui public cald, căruia i-a vorbit, nu fără emoție (de fapt, este ea toată emoție), despre cum s-a născut și ce se va întâmpla în continuare cu documentarul ei, inițial studențesc, dar care și-a cerut tributul celor cinci ani de muncă, de așteptări, de întrebări, de speranțe… de durere, de bucurii.
Filmul este construit în jurul grupului de jazz de avangardă „Creativ” compus din pianistul Harry Tavitian și percuționistul Corneliu Stroe, care a cunoscut gloria națională și internațională în anii optzeci ai secolului trecut. La finalul proiecției, după acele momente de tăcere în care vrei să mai respiri încă un pic în lumea în care te-a transportat un film bun, Ioana Grigore, la invitația directorului Jean Dumitrașcu, a urcat pe scenă și a povestit despre nașterea „Creativ”. Alături de ea s-a aflat Cristian Georgescu, tânărul care a făcut montajul. „Sunt foarte emoționată pentru că sunt aici și vă mulțumesc că ați venit. Să ai în vreme de pandemie film în cinema, cu public, este un eveniment rar, o sărbătoare. Sunt recunoscătoare și mulțumesc că noi am trăit asta într-o zi de duminică”.
Cum a început proiectul? Ne spune tot Ioana Grigore: ”De povestea grupului «Creativ» am auzit la un festival de poezie și jazz la care am mers cu mama (n.n. – poeta Nicoleta Popa). Așa l-am cunoscut pe Corneliu Stroe. Am făcut un scurtmetraj de 20 de minute. După ce am terminat doar o parte din film, Corneliu a murit, iar după moartea lui m-am ambiționat și mai tare. Simțeam cumva că am o datorie morală să termin filmul pe care îl dorea și el foarte mult”, a precizat Ioana.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii