Web Analytics

Eminescu, omagiat la Biblioteca Judeţeană Argeş

de | 18.01.2018 11:19 | Cultură

17 stefanescuMarele poet Mihai Eminescu a fost omagiat la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, luni, 15 ianuarie a.c., dată cu dublă semnificație, respectiv sărbătorirea Zilei Naționale a Culturii și împlinirea a 168 de ani de la nașterea „poetului nepereche”. Cu această ocazie, pe holul Bibliotecii a fost amenajată o remarcabilă expoziție dedicată lui Eminescu, cu obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Județean Argeș.

Ziua Națională a Culturii a fost marcată la Biblioteca „Dinicu Golescu” Argeș printr-un eveniment cu totul special, este vorba de lansarea volumului „Eminescu, poem cu poem”, aparținând criticului literar Alex Ștefănescu. Manifestarea a adunat numeroși invitați, dintre care îi amintim pe poetul Mircea Bârsilă, directorul Muzeului Județean – Cornel Popescu, directorul Bibliotecii Județene – Mihail Sachelarie, subprefectul Gabriel Stoian, acesta din urmă recitând două strofe din poezia eminesciană „Cu mâine zilele-ți adaogi…”.
„Ca să scriu cartea «Eminescu, poem cu poem» am lucrat patru, cinci ani. Am citit tot ce a scris Eminescu și aproape tot ce s-a scris despre Eminescu. Am reflectat asupra poeziei lui. M-a fermecat. Uneori uitam să scriu, atât de mult mă captiva lectura. Am făcut o adevărată baie de frumusețe literară, după aceea, când am ieșit în lume m-am simțit dezamăgit că nu mai puteam să mă adaptez, m-am simțit străin printre scriitorii de azi. (…) Toată lumea a auzit despre Eminescu. Numele lui este peste tot, nume de străzi, de librării, de premii literare, este pe bancnote. Foarte multă lume știe de Eminescu, toți dau aprobator și admirativ din cap când aud numele lui. Alții îl contestă violent, tinerii în special care vor să își facă un nume repede. Toată lumea a auzit despre Eminescu, însă mulți nu-l înțeleg. Eminescu a fost de multe ori și în multe situații de-a lungul istoriei noastre neînțeles. La Eminescu, în afară de muzicalitatea frazelor, există o muzicalitate a ideilor, un joc de simetrii, de idei, un joc de contradicții, de enumerări spectaculoase care nu țin de sonoritatea cuvintelor”, a afirmat Alex Ștefănescu, în cadrul evenimentului.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii