Web Analytics

Elevii revin în şcoli cu ghiozdanul plin de… reguli, dezinfectant şi măşti

de | 8.02.2021 19:21 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

Majoritatea elevilor revin, astăzi, în şcoli. Dacă în anii trecuţi principalele griji erau legate de note, teme, teze, acum priorităţile sunt altele şi ţin de regulile sanitare dictate de pandemie. Revenirea la şcoală nu mai ţine strict de Ministerul Educaţiei ci şi de Ministerul Sănătăţii, care poate închide în orice moment porţile unei unităţi de învăţământ.

Citește și: Sondaj de opinie: Percepția publică asupra vaccinării. Încrederea românilor în vaccinarea anti COVID-19

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că înainte de primul clopoţel sunt 149 de localităţi din ţară în scenariul roşu şi 903 în scenariul galben. Ministrul a reluat precizările referitoare la condiţiile în care se suspendă cursurile şi a subliniat că că elevii cu vulnerabilităţi care au adeverinţe nu sunt obligaţi să le reînnoiască: „Fără rabat de la portul măştii. Aerisirea la intervale regulate e un lucru esenţial. Am afişat pe site-ul Ministerului Educaţiei lista tuturor celor 3.100 de UAT din România cu încadrarea în scenarii, în aşa fel fiecare părinte, profesor, elev să ştie cum se vor întâmpla lucrurile după 8 februarie. Prin consultarea listei se poate afla în ce fel se vor derula lucrurile din 8 februarie. Sunt 149 de localităţi în scenariul roşu, 903 în scenariul galben în care vor merge copiii de grădiniţă, clasele 1-4 şi clasa pregătitoare şi elevii din clasele terminale”.

Ministrul a arătat că, la grădiniţă şi învăţământul primar, la primul caz de infectare se suspendă cursurile pentru 14 zile. La ciclul gimnazial şi liceal, la primul caz se va face o anchetă epidemiologică, se recomandă şi testarea, şi vor fi analizate măsurile, fie se suspendă încă de la primul caz, fie nu e necesară suspendarea, se continuă până la al doilea caz, când se suspendă. Potrivit lui Cîmpeanu, orarul va fi adaptat: „Nu dorim să ducem copiii să facă în aceeaşi zi şi ore fizice şi ore online”. El a subliniat că se insistă pe respectarea distanţării fizice de minim un metru şi a menţionat că pentru a nu ajunge în situaţii absurde, mizează pe capacitatea organizatorică a directorilor. Sorin Cîmpeanu, a anunţat că stocul de măşti de protecţie în unităţile de învăţământ este mai mare de 37 de milioane, acestea fiind cele achiziţionate de minister, la care se adaugă măştile cumpărate de autorităţile locale.

Citește și: Scandal uriaş cu parohul de la Mavrodolu / Preotul Sturzeanu şi preoteasa au luat în grijă o bătrână. Apoi apartamentul bâtrânei a trecut pe numele fiului lor, Matei

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că părinţii trebuie să evalueze copilul şi să-l ţină acasă dacă are orice fel de simptome de COVID-19, precizând că părinţii trebuie să îşi exprime acordul privind testarea: „Vor exista teste antigen, teste rapide la nivelul şcolilor, o parte au fost distribuite, o parte vor fi distribuite în perioada următoare, prin DSP, către şcoli. Sunt reguli simple pentru părinţi, cum ar fi evaluarea copilului acasă şi păstrarea lui acasă dacă are orice fel de simptome de COVID-19.

Un formular tip pentru exprimarea acordului pentru testare. Vor exista teste antigen, teste rapide la nivelul şcolilor, o parte au fost distribuite, o parte vor fi distribuite în perioada următoare, prin DSP, către şcoli. Nu e necesară o adeverinţă de la medicul de familie pentru începerea şcolii. Dacă există o adeverinţă mai veche pentru copiii cu probleme cronice, ea nu trebuie reînnoită. Pentru părinţi un mesaj – trecem prin vremuri dificile, prioritatea noastră a fost să nu aducem copiii şi familiile într-o situaţie de risc.

Citește și: Iana Matei, Reaching Out, asociație de salvare a fetelor abuzate sexual: „Juristul de la DGASPC a urlat în instanţă că exploatez fetele prin muncă, fără să facă niciun fel de investigaţie”

Copiii trebuie să meargă la şcoală, dar în condiţii de siguranţă şi asta obţinem numai prin colaborare. Putem să depăşim această perioadă cu costuri minime pentru noi, pentru sănătate sau educaţia copilului, doar dacă colaborăm. Pentru şcoli, pentru directori e o sarcină în plus care le revine acum şi anume nu doar apărarea dreptului la educaţiei, ci şi a dreptului la sănătate. De-a lungul întregului semestru e nevoie să se păstreze curăţenia, ca băile să fie pregătite pentru copii cum trebuie, e important ca aerisirea să se facă la termene regulate. Nu putem să navigăm în furtună decât dacă avem lumină. Importantă este testarea. Fiecare test trebuie să fie raportat în maxim 24 de ore către DSP. E esenţial pentru ei şi familiile lor să poartă măştile, să respecte igiena mâinilor şi să păstreze distanţa. Fiecare dintre elevi poate fi un mic erou şi să păstreze familia şi prietenii în siguranţă dacă ţin aceste reguli şi dacă colaborează cu învăţătorii, profesorii. Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, pentru copiii care au simptome în cabinete medicale sau într-un izolator. Când un copil este testat pozitiv, apoi urmează o anchetă epidemiologică ce va fi condusă de DSP de acolo. Pentru asta e nevoie de colaborare cu conducerea unităţii de învăţământ. Colegii care au interacţionat cu acel copil testat pozitiv vor trebui testaţi de asemenea, dacă există un consimţământ al părintelui. Dacă nu există, atunci se va lua legătura cu medicul de familie”.

Azi reîncepe şcoala, în vremuri normale acesta era un motiv de bucurie.

Articol preluat din bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii