Elena Eşanu Şerbănescu, debut literar la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”

de | 18.02.2016 11:09 | Cultură

Debutul literar al Elenei Eșanu Șerbănescu, profesoară pensionară de limbă și literatură română din Curtea de Argeș, a fost întâmpinat cu inima deschisă, deși într-un cadru restrâns, joi, 11 februarie, la Biblioteca Județeană Argeș. Romanul-parabolă „Clopotele lui Țepeș Dracula Voievod” este scris cu mult entuziasm, datele istorice slujind ca pretext pentru repunerea în perspectivă a unor valori de care românul zilelor noastre nu mai ține seamă: onoare, loialitate, patriotism, credință în menirea proprie și în legăturile de nedesfăcut cu neamul în care te-ai născut.
Conceput mai degrabă ca un scenariu de film decât ca un roman – frazele sunt scurte, esențializează informația și descriu scene ușor de vizualizat, în timp ce dialogul are tendința de a sparge tot timpul blocul narativ – volumul rescrie, emoțional și la superlativ, bătălia cu sultanul Mehmet Cuceritorul și face trimitere inclusiv la mistică și la magie, ca elemente constitutive ale naturii umane. Vlad Țepeș este eroul dintotdeauna al profesoarei Elena Eșanu Șerbănescu. Se poate spune că autoarea are un cult pentru domnitorul care a însemnat atât de mult pentru istoria noastră, și asta în ciuda personalității aspre, inflexibile, care l-a proiectat în legendele lumii ca vampir bolnav de sânge și de putere absolută.
Profesorii Catrinel Popescu, Vasile Ghițescu și Cezar Bădescu i-au fost alături cu prilejul lansării, toți remarcând calitățile curative, la nivel de identitate națională, ale acestei cărți, de citit în lumina frumoaselor tradiții românești.
Profesoara Elena Eșanu Șerbănescu este prezentă în spațiul publicisticii argeșene, prin colaborările periodice la revistele „Pietrele Doamnei” și „Glasul inimii”, dar și în lumea literară vâlceană, găzduită fiind acolo în paginile revistei „Anton Pann”.
Denisa Popescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii