În numai doi ani, conducta magistrală care alimentează Câmpulungul și cinci comune limitrofe a cedat de trei ori, consecința fiind sistarea furnizării apei potabile pe o perioadă de trei zile. De două ori numai în 2022. O situație incontrolabilă cauzată de dezinteresul față de problemă. În loc de conductă de apă, edilii Câmpulungului au visat și visează la parcuri, locuri de joacă, stații ca-n Japonia, echipe de fotbal și asfaltare pe Leculești. Nu că nu ar conta și acelea, însă priceperea de gospodar ți-o arăți atunci când identifici prioritățile.
Elena Lasconi s-a văitat în ziua avariei că are cel mai greu mandat. Și are dreptate, în condițiile în care a moștenit un dezastru. Rețeaua de apă e varză de la sursă la consumatorul final, Edilul are acționar privat, piețele nu au mai fost reabilitate de decenii, casa de cultură municipală stă cu chirie, când bate vântul se întrerupe furnizarea energiei electrice, bulevardul e închis fiindcă documentația a fost în neregulă… Este o moștenire creată timp de zeci de ani și de care primarii Câmpulungului nu au vrut sau nu au putut să scape. Tocmai de aceea în 2020 s-a produs surpriza la alegerile locale, atunci când candidații băștinași nu au mai primit voturile necesare pentru victorie.
Citește și Pompierii distribuie apă, în această seară, în Câmpulung
O vină împărțită între operator și beneficiar
Reţeaua magistrală care asigură furnizarea apei pentru municipiul Câmpulung şi cinci comune limitrofe (Valea Mare-Pravăţ, Schitu Goleşti, Lereşti, Bughea de Jos şi Bughea de Sus) are o vechime de circa patru decenii, durata de exploatare fiind depăşită. Aceasta este proprietatea municipiului Câmpulung, fiind utilizată de către operatorul de servicii publice Edilul CGA SA, societate la care municipalitate este acționar majoritar. Tocmai această situație, cea în care la Edilul mai există un acționar care nu este de drept public, este invocată atunci când se pune problema refacerii traseului de aducțiune a apei brute. Adică nu se pot atrage fonduri europene din acest motiv, însă se ignoră faptul că magistrala este a Câmpulungului, nu a celor de la Edilul. O dovadă că se poate este și aceea că fostul primar Liviu Țâroiu a încercat să schimbe unul dintre firele aducțiunii, însă un proiect prost întocmit nu avea cum să aibă succes.
Pe de altă parte, în problemă este ignorată și contribuția societății Edilul CGA. Operatorul de apă din Muscel utilizează rețeaua, prin concesionare, încă de la înființare, adică de la începutul anul 1998. Cu precizarea că înainte de acel an se ocupa de apă fosta regie autonomă cu denumire omonimă din care s-a desprins actuala societate. Iar utilizarea conductei înseamnă și asigurarea optimă a funcționării acesteia. Adică manevrarea, în timp, a ambelor fire ale magistralei, pentru ca, în situație de avarie, apa să poată fi furnizată imediat prin conducta neafectată. Doar că cei de la Edilul au uitat, în timp, să efectueze manevrele de verificare. Și a rămas funcțională o singură conductă din cele două, iar spargerea acesteia lasă zeci de mii de oameni fără apă.
Citește și Primăria Câmpulung, bună de plată pentru un alt angajat disponibilizat
Riscul unei sistări a apei timp de mai multe luni
Dovada dezinteresului manifestat cu precădere în ultimul deceniu este clară. După avaria din 2015 s-a impus realizarea unei surse de rezervă a furnizării apei. Iar acest lucru a însemnat doar amenajarea a șapte puțuri a căror apă nu este potabilă. În plus, însăși operatorul Edilul CGA a oferit atunci soluția realizării unei conducte de siguranță în lungime de 5,2 km. Au trecut aproape opt ani și nu există niciun metru de siguranță.
Ultimele avarii majore au dus la sistarea furnizării apei câteva zile. Riscul, însă, este acela ca un incident similar să provoace întreruperea serviciului de alimentare cu apă pe o perioadă mult mai lungă. Este tot o atenționare a celor de la Edilul.
”Aducţiunea de apă din sistemul hidro Voineşti este susceptibilă de întreruperi cauzate de lucrări de întreţinere şi reparaţii ale galeriei forţate, situaţie în care pentru cel puţin 5 zile, în lipsa unei alte surse de apă, municipiului Câmpulung şi localităţile limitrofe rămân fără apă potabilă, perioadă care ar putea dura chiar şi câteva luni, în situaţia executării unor lucrări de reparaţii a exfiltraţiilor de apă din galerie”, se precizează într-un comunicat al societății.
Cătălin Ioan Butoiu
0 Comentarii