# Procurorii au avut reacţie în cazul care a revoltat România # Deși copilul, în vârstă de 8 ani suferă de o afecțiune ce necesită atenție mărită, multă grijă și nevoi speciale, Ecaterina Sîrbu l-a lovit de mai multe ori în iunie 2015
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești au finalizat recent un dosar foarte delicat, deschis ca urmare a unui incident grav ce a revoltat România în iunie 2015. Este vorba de incidentul în care educatoarea Ecaterina Sîrbu de la Grădinița Specială „Sfânta Elena” a lovit de mai multe ori un copil de opt ani care suferă de autism. O reacție incredibilă și care nu are nici cea mai mică scuză. În loc să aibă grijă de un copil ce suferă de o afecțiune ce necesită multă afecțiune, atenție mărită și nevoi speciale, Ecaterina Sîrbu, care mai avea un an până la pensie, a avut o atitudine violentă cât cuprinde. Educatoarea, originară din Costești, lucra la Grădinița Specială „Sf. Elena” din 2007. Culmea e că până atunci parcursul său profesional fusese unul impecabil. Procurorii au trimis-o în judecată pentru purtare abuzivă. Iată în continuare cele mai importante detalii din acest caz foarte grav și care nu face cinste învățământului argeșean și românesc. Un caz petrecut – culmea! – într-o grădiniță renumită pentru profesionalismul cadrelor didactice de acolo.
Copilul, lovit pe gât, pe obraz și pe mâini
Pe 10 iunie 2015, polițiștii de la Secția 3 Pitești au primit o plângere de la mama copilului cu privire la faptul că în aceeași zi educatoarea Ecaterina Sîrbu l-a lovit pe fiul său în zona gâtului și a obrazului drept.
La scurt timp după ce a aflat de agresiune, mama băiatului l-a dus pe acesta la Spitalul de Pediatrie. „În jurul orei 18.00, a fost adus un băiat în vîrstă de 8 ani şi o lună, policontuzionat, afirmativ prin agresiune fizică. S-a făcut consult de specialitate şi s-au evidenţiat contuzii în zona cervicală şi pe braţul drept, acolo unde prezintă marcă traumatică (n.r. – vânătăi şi zgârieturi). S-au efectuat investigaţiile pentru a fi monitorizată starea copilului. Nu a rămas internat“, declara pe 10 iunie 2015 medicul specialist Adina Enescu, de la Spitalul de Pediatrie Piteşti.
Conform certificatului medico-legal eliberat ulterior, băiatul prezenta „echimoze și escoriații în zona cervicală, dar și o echimoză roșiatică pe brațul drept, leziuni ce s-au putut produce în data de 10 iunie 2015 prin lovire cu corp dur sau comprimare cu mâna și zgâriere, posibil unghii. Leziunile provocate au necesitat pentru vindecare un număr de 1-2 zile de îngrijiri medicale”.
Audiată de procurori, educatoarea Ecaterina Sîrbu nu a recunoscut fapta, însă – după cum spun procurorii – „declarația acesteia este contrazisă de mijloacele de probă administrate în speță”.
Declarația educatoarei: „L-am pocnit/plesnit că n-a știut să citească”
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, „după ce martora S.F.R., mătușa persoanei vătămate, a observat că minorul acuză dureri în zona gâtului și a brațului drept, aceasta s-a întors în grădiniță, pentru a cere socoteală inculpatei. „Strigător la cer este motivul pentru care educatoarea a bătut un copil suferind de autism: „pentru că a supărat-o că nu a vrut să citească”.
La discuția purtată între mătușa băiatului și educatoarea Ecaterina Sîrbu a asistat martora Gheorghița Drăghici, care se afla la grupul sanitar la trei săli de clasă distanță de locul în care s-a purtat discuția și care a declarat că a auzit-o pe educatoare când a recunoscut că l-a lovit pe băiat, spunând: „…Ți-am zis că l-am pocnit/plesnit că n-a știut să citească”.
Carmen Irimia, directoarea grădiniței: „Problema s-a rezolvat în cadrul unității”
Am luat legătura și cu doamna Carmen Irimia, directoarea grădiniței „Sf. Elena”. Extrem de laconică, aceasta ne-a declarat: „Nu doresc să discut despre acest subiect. Problema s-a rezolvat în cadrul unității”. Doamna directoare nu a dorit nici să ne precizeze dacă educatoarea Ecaterina Sîrbu mai activează în cadrul grădiniței.
„Generalul” Tudosoiu: „Doamna educatoare lucrează în continuare la grădiniță”
Mult mai deschis în declarații și în informații a fost inspectorul general Dumitru Tudosoiu (foto), care ne-a precizat: „Ca urmare a deciziei luate pe 19 iunie 2015 de către conducerea grădiniței, doamnei educatoare Ecaterina Sîrbu i s-a redus salariul cu 10% pe două luni. Conform legii, aceasta nu poate fi sancționată decât de unitatea școlară în cadrul căreia activează. Noi ca Inspectorat Școlar putem să venim doar cu unele recomandări. Doamna educatoare lucrează în continuare la grădinița respectivă”.
Am încercat să luăm legătura și cu doamna educatoare Ecaterina Sîrbu, însă aceasta nu a putut fi contactată până la închiderea ediției.
Ţinând cont de afecţiunea de care suferă copilul, incidentul de anul trecut este fără îndoială deosebit de grav şi e anormal că o astfel de faptă s-a întâmplat într-o grădiniţă destinată copiilor cu nevoi speciale. Copiii cu autism şi alţi minori aflaţi în situaţii deosebite trebuie să se bucure de toată atenţia societăţii, nu doar a familiei ori a şcolii. Înconjuraţi cu dragoste, ei trebuie înţeleşi şi ajutaţi să se integreze în colectivitate şi orice act de violenţă comis asupra lor merită să fie condamnat cu toată fermitatea. Iar dacă o astfel de agresiune vine din partea unui cadru didactic, atunci acesta nu mai are ce căuta în sistemul de învăţământ, indiferent de nivelul instituţiei şcolare. Numai că, iată, în acest caz, superiorii educatoarei au fost foarte „blânzi”… Denis Grigorescu
0 Comentarii