Web Analytics
scris joi, 24.11.2016

Ediţie de excepţie a Festivalului „Zavaidoc”. Constantin Lătăreţu şi Ionel Tudorache au impresionat publicul argeşean

Festivalul „Zavaidoc” a bifat încă o dată o ediţie de succes. Sâmbătă seara, la Centrul Multifuncţional Piteşti s-a desfăşurat a XI-a ediţie a Festivalul Naţional de Muzică Lăutărească Veche „Zavaidoc”, organizat de Primăria Piteşti şi Consiliul Local, prin Centrul Cultural Piteşti. Deşi de această dată festivalul a avut mai puţini participanţi ca în alţi ani, evenimentul prezentat de Dorin Oancea a umplut sala de la Centrul Multifuncţional Piteşti.  Constantin Lătăreţu şi Ionel Tudorache au adus în sufletele piteştenilor bucurie şi un strop din frumuseţea muzicii vechi lăutăreşti prin piese ca „La chilia-n port” sau „Lele, lele şi iar lele”.

Ediţie de excepţie a Festivalului „Zavaidoc”.  Constantin Lătăreţu şi Ionel Tudorache au impresionat publicul argeşean

Alexandru Nica din Bucureşti, marele câştigător al festivalului

În concurs au intrat şapte interpreţi, care au cântat în faţa unui numeros public două piese: una din repertoriul lui Zavaidoc şi alta de muzică lăutărească veche, autentică, în acompaniamentul Tarafului Zavaidoc, dirijat de maestrul Virgil Iordache. Tinerii s-au străduit să interpreteze cât mai bine melodiile lor, iar cei mai talentaţi au reuşit să impresioneze şi juriul, format din Gheorghiţă Stroe, lect. univ. dr. la Universitatea Piteşti, Departamentul de Arte, şi profesor de muzică la Liceul „Dinu Lipatti” Piteşti, Camelia Clavac, asist. univ. dr, la Catedra de Canto a Departamentului de Arte din cadrul Universităţii Piteşti, şi Adrian Grigoraş, dirijorul Orchestrei Radio Bucureşti (preşedintele juriului). Marele premiu al concursului a ajuns la Bucureşti la Alexandru Nica, cel care a participat şi anul trecut la Festivalul „Zavaidoc”, atunci luând menţiune. Ceilalţi laureaţi ai acestei ediţii sunt: menţiune – Roxana Elena Azamfirei, din Neamţ; premiul III – Marius Chivu, din Dâmboviţa; premiul II – Simona Georgiana Lungu, elevă a Liceului „Dinu Lipatti” din Piteşti. După Gala Laureaţilor, au urmat recitalurile, susţinute de Constantin Lătăreţu, Valentin Grigorescu, directorul Festivalului „Zavaidoc”, de Grupul Vocal Zavaidoc şi de maestrul Ionel Tudorache.

Sala a fost arhiplină

Constantin Lătăreţu s-a aflat pentru a doua oară pe scena festivalului, după ce a participat la prima ediţie a festivalului, unde a obţinut premiul III. În ceea ce-l priveşte pe inegalabilul lăutar Ionel Tudorache, acesta a cântat în stilul său inconfundabil, fiind pe scena piteşteană cel mai iubit și aplaudat interpret de muzică lăutărească de o sală arhiplină. Solistul nu a putut să părăsească scena decât după ce a interpretat melodiile care l-au consacrat. Festivalului Naţional de Muzică Lăutărească Veche „Zavaidoc” îşi propune promovarea muzicii lăutăreşti autentice din România, descoperirea, sprijinirea şi promovarea noilor talente în domeniu, precum şi repunerea în circuitul naţional şi internaţional a marelui interpret de muzică lăutărească, Zavaidoc, născut la Piteşti.
Alex Vlaicu

Distribuie!

0 Comentarii