Web Analytics

E ceva putred la Teatrul „Al. Davila”

de | 5.03.2020 13:31 | Opinii

Am avut de mic un cult pentru teatru. Iar primul spectacol l-am văzut la Teatrul „Al. Davila” în 1986. Și am apreciat mereu generațiile de actori care s-au succedat la Pitești. Ultima oară am fost la Teatrul „Al. Davila” luna trecută, când am văzut spectacolul „Old love”, în care maestrul Constantin Cotimanis și Iulia Dumitru, secondați de Paula Chirilă și Adrian Păduraru, fac două partituri memorabile. M-am bucurat să văd sala aproape plină.
Dacă pe scenă lucrurile merg bine, nu același lucru se poate spune despre partea de dincolo de scenă. Despre partea de management. În ultimii trei ani au devenit notorii conflictele pe care managerul Nicolae Poghirc le-a avut cu mai mulți angajați vechi ai teatrului, de la balerini și balerine până la oameni din echipa tehnică. Mai nou, domnul Nicolae Poghirc are un conflict cu maestrul Constantin Cotimanis, așa cum puteți citi într-un amplu și interesant articol din acest număr din Jurnalul de Argeș. Se teme Nicolae Poghirc că maestrul Cotimanis i-ar putea lua locul la conducerea teatrului? Poate. E o supoziție cu temei. Însă conflictul nu e deloc OK. Cum nu e deloc în regulă atitudinea conflictuală a domnului Poghirc. Însuși Constantin Cotimanis declară în Jurnalul de Argeș că managerul Poghirc țipă la balerine, balerini și la tehnicieni. Să ne înțelegem, nu are nimeni nimic cu background-ul profesional al domnului Poghirc. Tot respectul pentru CV-ul său bogat. Problema, și e o mare problemă, este spiritul său conflictual. Un spirit exteriorizat prea des în relația cu angajații și colaboratorii teatrului. Da, categoric, este un mare plus că din 2017 a adus mari actori să colaboreze cu Teatrul „Al. Davila”. Însă atmosfera în teatru trebuie să fie una stenică și nu astenică. E nevoie de o mână de fier într-o mănușă de catifea la conducerea teatrului. Nu e nevoie de o mână de fier cu o atitudine foarte puțin flexibilă. Pentru că, și nu mă refer aici doar la teatru, e extrem de important să ai un șef care să te motiveze și nu să te jignească și să țipe la tine. Pentru că, atunci când atmosfera este una constant tensionată, apar conflictele, iar oamenii încep să plece. Iar Teatrul „Al. Davila” nu are nevoie de oameni care să plece, ci de oameni care să rămână, care să facă în continuare spectacole de neuitat.
Pe 27 martie expiră contractul de management al domnului Poghirc. Nu știu dacă va continua sau nu. Însă m-aș bucura ca, după 27 martie, indiferent cine va fi la conducerea teatrului, conflictele să se reducă masiv.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii