Web Analytics
scris vineri, 05.04.2024

Durerile de picioare: de ce apar și cum se pot ameliora

Durerile de picioare reprezintă o problemă frecvent întâlnită, una care poate afecta persoane de toate vârstele. Ele pot fi cauzate de o varietate de factori, de la suprasolicitare la afecțiuni medicale mai grave. În acest articol, îți vom spune care sunt câteva dintre cele mai comune cauze ale durerilor de picioare, precum și ce opțiuni există pentru ameliorarea acestora.

Durerile de picioare: de ce apar și cum se pot ameliora

De ce apar durerile de picioare?

Durerile de picioare pot avea o varietate de cauze, începând de la cele simple, ușor de remediat, până la cele mai complexe, care necesită consult medical de specialitate. O cauză frecventă a durerilor de picioare este, de exemplu, suprasolicitarea. Aceasta poate fi rezultatul unei activități fizice intense sau prelungite, cum ar fi alergatul pe distanțe lungi, urcatul scărilor sau statul în picioare pentru perioade îndelungate de timp. În astfel de cazuri, durerea poate fi temporară și poate dispărea cu odihnă adecvată.

Surplusul ponderal poate, de asemenea, să cauzeze dureri de picioare. Greutatea în plus pune presiune suplimentară pe articulații, inclusiv pe cele ale genunchilor și gleznelor, ceea ce poate duce la durere și disconfort. Traumatismele precum fracturile sau entorsele cauzează și ele durere de picioare, adesea imediată și intensă. 

La copii, durerile de picioare pot fi adesea atribuite durerilor de creștere, un fenomen normal care afectează adesea copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani, sau hiperlaxităţii articulare (capacitatea articulațiilor de a se mișca și de a ajunge în poziții dincolo de limita normală).

Ce afecțiuni pot ascunde durerile de picioare?

Dincolo de cauzele menționate mai sus, durerile de picioare pot ascunde o serie de afecțiuni, unele mai serioase decât altele.

Lista acestora include artroza, o boală degenerativă ce afectează articulațiile și care se manifestă prin durere ce apare treptat, la mișcare, și se ameliorează cu repaus sau tratament medicamentos. Gonartroza, de exemplu, este una dintre cauzele posibile ale durerii de genunchi.

Durerile de picioare mai pot apărea și ca simptom al unor boli ce afectează venele, cum este boala venoasă cronică sau tromboza venoasă (formarea unui cheag de sânge într-una sau mai multe vene profunde). În primul caz, durerea apare după o perioadă de stat în picioare și este însoțită de umflarea gleznelor. În al doilea caz, se pot observa umflarea zonei afectate, cu înroșirea pielii și senzația de căldură locală. Bolile inflamatorii precum poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică sau spondilartritele pot provoca, de asemenea, dureri de picioare, în cazurile grave chiar permanente. Durerea apare la nivelul articulațiilor, în special la repaus, și poate fi acompaniată de umflarea articulației. Alte simptome asociate cu acest tip de afecțiuni sunt rigiditatea matinală, senzația de căldură locală și deformările articulare.

Și diabetul necontrolat poate cauza dureri de picioare deoarece poate afecta nervii de la nivelul membrelor inferioare, ceea ce duce la apariția neuropatiei diabetice. Afectarea vaselor de sânge de tip arterial, boala Lyme și fibromialgia reprezintă, de asemenea, posibile cauze ale durerii de picioare.

Cum se pot ameliora durerile de picioare?

Tratamentul durerilor de picioare depinde de tipul și cauza durerii. În cazul durerilor de genunchi, de exemplu, medicul poate prescrie tratament medicamentos pentru ameliorarea durerilor ori injecții cu diverse substanțe pentru a îmbunătăți mobilitatea articulației. De asemenea, poate recomanda kinetoterapie și gimnastică medicală. În funcție de cauza durerii de genunchi, pot fi însă necesare și intervenții chirurgicale. Dacă vorbim despre o fractură, tratamentul poate consta fie în imobilizarea zonei prin aplicarea de gips sau orteze, fie în intervenții chirurgicale. Sunt însă și situații în care durerile de picioare se vor ameliora cu repaus sau după aplicarea locală de gheață sau comprese reci.

Înainte de a putea vorbi despre ce poți face pentru a combate durerea de picioare, este necesară identificarea cauzei acesteia. După stabilirea unui diagnostic clar se poate trece și la stabilirea unui plan de tratament corect, adaptat la specificul și severitatea durerii. Nu amâna vizita la medic, în special atunci când durerea de picioare este severă, persistă sau se agravează ori este însoțită de alte simptome.

Durerile de picioare pot avea diferite cauze, de la simpla oboseală la afecțiuni mai grave. Este important să nu ignori semnalele pe care corpul ți le trimite și să iei măsurile adecvate pentru ameliorarea durerii.

Citește și: Istoricul Pădurii Trivale (4). Ce păduri avea Piteştiul în posesie în 1940

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate înlocui vizita la medic. Dacă vrei să afli de ce te confrunți cu dureri de picioare și ce poți face pentru a le combate, programează-te la un consult de specialitate!

Surse:

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Dănuţ Bica are promis un loc în CNA

Cu o cotă de Unirea Slobozia să bată FCSB, la pariuri, senatorul Dănuț Bica își va lua adio de la Parlament, după două mandate. A fost plasat, ca să...