# Luna dezastrelor ecologice la Câmpulung # Omul de afaceri muscelean Călin Busuioc s-a ales cu dosar penal și a fost amendat cu 80.000 lei, după ce firma sa a deversat trei tone de păcură în Râul Târgului. După incendiul de pe fosta platformă ARO, când a ars o parte dintr-o hală plină cu deşeuri, un alt scandal al poluării s-a iscat marţea trecută, când autorităţile locale şi cele judeţene au intrat din nou în alertă de grad 0. Și asta după ce angajaţii societăţii Hidroelectrica, de la Barajul Apa Sărată, au semnalat un incident legat de poluarea Râului Târgului cu circa trei tone de produse petroliere, cu riscul major ca apa potabilă a Mioveniului şi uzinelor Dacia să fie contaminată.
Melania Voinescu, directoarea de la Edilul: ”A fost sperietură mare…”
După scenariul de la fosta uzină ARO, la faţa locului s-a format imediat o echipă coordonată de perfectul Cristian Soare şi primarul Câmpulungului, Călin Andrei. Destul de repede, angajaţii SC Edilul CGA au depistat sursa poluării – o firmă câmpulungeană care dezafectase nişte rezervoare de la vechea Policlinică cu Plată Câmpulung. E vorba de firma SC N&C Selmetal Rom SRL, care aparţine omului de afaceri Călin Busuioc, și care a găsit de cuviinţă să cureţe rezervoarele deversând tonele de păcură în reţeaua de canalizare a municipiului. Iar păcura a ajuns mai apoi în Râul Târgului, unda de combustibil fiind oprită la Clucereasa. „A sărit peste deversor şi a ajuns şi la râu (n. red. Râul Târgului) şi-n staţie (n. red. Staţia de Epurare Câmpulung). Am avut noroc că am avut absorbant aici şi l-am prins în separatorul de grăsimi din staţia de epurare, existând pericolul de a ne intra în aerare. La Hidroelectrica (Barajul Apa Sărată) au prins şi ei. Clucereasa a fost anunţată şi ea să ia măsuri. Patronul firmei a spus că nu şi-a dat seama ce se va întâmpla. Este inconştienţă. Până să descoperim ce s-a întâmplat, am umblat prin tot oraşul să ridicăm toate gurile de canal. De descoperit? Chiar eu am descoperit sursa. Iniţial am crezut că este de la Spital, că au făcut ei vreo spălare şi nu au anunţat. Apoi ne-am dus pe strada Brâncoveanu, unde sunt multe service-uri şi nici acolo nu am găsit nimic. Ne-am dus apoi pe strada Constanţiu Popescu şi am simţit mirosul mult mai profund. Aşa am luat-o pe strada Republicii, în dreptul Bisericii Domneşti. Căminul din faţa casei unde se făcuse dezafectarea rezervoarelor era curat, dar am văzut rezervoarele în curte şi am intrat, am luat probe şi aşa am găsit sursa poluării. A fost sperietură mare, dar e bine că s-a rezolvat şi nu mai sunt probleme”, ne-a declarat directorul SC Edilul CGA Melania Voinescu. Potrivit celor declarate de reprezentanţii instituţiilor publice, în urma deversării păcurii în reţeaua de canalizare, cu riscul de a contamina apa potabilă a municipiului Mioveni şi a uzinei Dacia, firma lui Călin Busuioc s-a ales cu dosar penal, o amendă de 80.000 de lei (40.000 lei, dacă a fost plătită în 48 de ore) şi cu o factură destul de semnificativă privind cheltuielile aferente operaţiunii de depoluare şi a daunelor făcute în staţia de epurare a Câmpulungului.
Poluatorul Călin Busuioc: „Nu am făcut nimic intenționat. Nu mi-aș fi pus în pericol libertatea”
Călin Busuioc este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri locali din sfera vânzării de fier vechi, dar şi proprietarul unei firme de imobiliare -„Selena Residence” – de la graniţa Câmpulungului cu Valea Mare Pravăţ. N&C Selmetal Rom SRL este doar una dintre firmele omului de afaceri câmpulungean, de fapt cea prin care se ocupă de colectarea materialelor reciclabile sortate. Rezervoarele de la vechea policlinică cu plată au fost curăţate pentru a fi transformate în fier vechi.
Patronul firmei N&C Selmetal Rom SRL, Călin Busuioc, ne-a declarat: „La momentul de faţă nu se cunoaşte valoarea daunelor. Pot spune că nu am primit oficial nici amenda de 80.000 de lei, de care am aflat din presă şi nici nu pot şti la cât se ridică valoarea totală a pagubelor. A fost o întâmplare nefericită pe care nimeni nu şi-a dorit-o. Nu am făcut nimic intenţionat. Pot spune că în acele rezervoare era apă cu reziduuri petroliere. Ei au făcut estimarea atunci, la faţa locului, după cât era într-un bazin, de s-a ajuns la acele tone. Eram acolo şi ştiu că în acele rezervoare era apă, dacă ar fi fost păcură nu aş fi aruncat-o în niciun caz la canalizare. Nu mi-aş fi pus în pericol libertatea!”.
Conform surselor noastre, Călin Busuioc ar putea avea mari probleme cu SC Edilul CGA pentru daunele din reţeaua de canalizare, dar şi cele din Staţia de Epurare şi, mai ales, cu Apele Române pentru poluarea Râului Târgului cu riscul contaminării apei potabile a oraşului Mioveni.
Material realizat de Ioana Ştefan
0 Comentarii