Web Analytics

După ce a prezentat ia musceleană pe trei continente, Cristina Chiriac a adus „Flori de ie” la Câmpulung

de | 29.11.2017 23:57 | Cultură

17 muscelPreşedinta Asociaţiei Antreprenorilor din România şi cea care a lansat conceptul „Flori de ie”, promovând portul popular românesc în întreaga lume, a ajuns săptămâna trecută acasă, la Câmpulung, acolo unde i-a învăţat şi pe cei mici cum se coase o cămaşă înflorată. Cristina Chiriac, fondator „RomânIA Autentică”, s-a întors la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, acolo unde a fost elevă, şi a reuşit să îi facă şi pe actualii elevi să acorde o atenţie specială iei care în timp a devenit simbol al României.

17 muscel01A fost o şezătoare într-o zi de „Şcoală altfel”, când cei din clasa a VI-a s-au adunat în muzeul Colegiului, îmbrăcaţi în straie populare şi cu cimilituri şi ghicitori aruncate unii către alţii. Un cântec, o horă şi un doctor în economie alături de ei, arătându-le cum se pregăteşte pânza topită pentru a se transforma într-o ie plină de culoare şi flori. Cristina Chiriac s-a întors nu doar la liceul tinereţii, ci şi în timp, devenind din nou elevă a profesoarei Luisa Peti, cea care i-a fost alături nu doar la orele de Chimie, ci şi acum, la şezătoarea în care copiii au deprins câte ceva din tainele costumului popular muscelean. A fost ca o călătorie în timp, în spațiul românesc de altădată, al Muscelului de poveste.

„Carol I” a ajuns la 150 de ani

Mâine, 30 noiembrie, vor avea loc manifestările dedicate împlinirii a unui veac şi jumătate de la înfiinţarea unei prestigioase instituţii de învăţământ din România, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” Câmpulung. În 1867, la Bucureşti se deschideau cursurile celei de-a doua şcoli normale din România, iar vizita Regelui Carol I la noul lăcaş de învăţământ, pe 30 noiembrie, a făcut ca această zi a Sfântului Andrei să devină reper de aniversare. La Câmpulung, şcoala s-a mutat în urmă cu 121 de ani, după ce primul rege al României a oferit 12.000 de galbeni pentru construirea actualei clădiri care găzduieşte Colegiul Naţional Pedagogic.
Manifestările vor cuprinde expoziţii de fotografie, dezvăluiri de plăci comemorative, un spectacol şi lansarea albumului-monografie „Colegiul Naţional Pedagogic Carol I – 150 de ani de existenţă”, realizat de profesorii Adrian Săvoiu şi George Radu, ultimul fiind director al instituţiei de învăţământ.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii