Web Analytics
scris miercuri, 29.11.2017

După ce a prezentat ia musceleană pe trei continente, Cristina Chiriac a adus „Flori de ie” la Câmpulung

17 muscelPreşedinta Asociaţiei Antreprenorilor din România şi cea care a lansat conceptul „Flori de ie”, promovând portul popular românesc în întreaga lume, a ajuns săptămâna trecută acasă, la Câmpulung, acolo unde i-a învăţat şi pe cei mici cum se coase o cămaşă înflorată. Cristina Chiriac, fondator „RomânIA Autentică”, s-a întors la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, acolo unde a fost elevă, şi a reuşit să îi facă şi pe actualii elevi să acorde o atenţie specială iei care în timp a devenit simbol al României.

După ce a prezentat ia musceleană pe trei continente, Cristina Chiriac a adus „Flori de ie” la Câmpulung

17 muscel01A fost o şezătoare într-o zi de „Şcoală altfel”, când cei din clasa a VI-a s-au adunat în muzeul Colegiului, îmbrăcaţi în straie populare şi cu cimilituri şi ghicitori aruncate unii către alţii. Un cântec, o horă şi un doctor în economie alături de ei, arătându-le cum se pregăteşte pânza topită pentru a se transforma într-o ie plină de culoare şi flori. Cristina Chiriac s-a întors nu doar la liceul tinereţii, ci şi în timp, devenind din nou elevă a profesoarei Luisa Peti, cea care i-a fost alături nu doar la orele de Chimie, ci şi acum, la şezătoarea în care copiii au deprins câte ceva din tainele costumului popular muscelean. A fost ca o călătorie în timp, în spațiul românesc de altădată, al Muscelului de poveste.

„Carol I” a ajuns la 150 de ani

Mâine, 30 noiembrie, vor avea loc manifestările dedicate împlinirii a unui veac şi jumătate de la înfiinţarea unei prestigioase instituţii de învăţământ din România, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” Câmpulung. În 1867, la Bucureşti se deschideau cursurile celei de-a doua şcoli normale din România, iar vizita Regelui Carol I la noul lăcaş de învăţământ, pe 30 noiembrie, a făcut ca această zi a Sfântului Andrei să devină reper de aniversare. La Câmpulung, şcoala s-a mutat în urmă cu 121 de ani, după ce primul rege al României a oferit 12.000 de galbeni pentru construirea actualei clădiri care găzduieşte Colegiul Naţional Pedagogic.
Manifestările vor cuprinde expoziţii de fotografie, dezvăluiri de plăci comemorative, un spectacol şi lansarea albumului-monografie „Colegiul Naţional Pedagogic Carol I – 150 de ani de existenţă”, realizat de profesorii Adrian Săvoiu şi George Radu, ultimul fiind director al instituţiei de învăţământ.

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...