Web Analytics

După ce a anunţat că bătrânii din azilele private vor plăti testele Covid, Prefectura s-a răzgândit. Testele vor fi decontate

de | 30.04.2020 13:25 | Politica si Administratie

Instituția Prefectului Argeș a emis vineri, 24 aprilie, un comunicat în care anunța că urmează să fie testați pentru COVID-19 pacienții și personalul din căminele de bătrâni și din centrele de dializă din județ, numai că testarea celor din unitățile de asistență medico-socială (UAMS) este suportată de stat, iar „în căminele de bătrâni private acțiunea de testare se va face contra cost. Proprietarii au opțiunea de a apela și la serviciile unor ONG-uri, de exemplu, pentru testarea angajaților și a beneficiarilor”, se arată în comunicatul de vineri.
Postarea de pe facebook a stârnit revolta oamenilor. „Rușine, cei ce au dus bătrânii în centre private nu au găsit loc la stat, nu că și-ar fi dorit dumnealor costuri mai mari și îngrijire mai slabă.” Reprezentanții Prefecturii au răspuns cetățeanului care a sesizat discriminarea: „Din păcate, DSP ar avea probleme cu cei de la Curtea de Conturi dacă ar efectua testele gratuit. Nu e vorba de rea-voință, cred că vă dați seama”.
Luni, 27 aprilie, Instituția Prefectului și-a schimbat poziția și a emis un nou comunicat de presă, asta după ce a intrat pe fir și cotidianul Libertatea, în care spune că vor fi testați toți angajații din căminele de stat și din cele private, dar și bătrânii cu simptome, conform metodologiei, iar testările sunt decontate prin programele de sănătate.
„Începând cu data de 24 aprilie, în cadrul unităților de asistență medico-socială și a centrelor de îngrijire a persoanelor vârstnice din Argeș, DSP a efectuat 180 de teste pentru depistarea infectărilor cu virusul COVID-19 în rândul personalului de îngrijiri. Acțiunea va continua până la acoperirea integrală a tuturor centrelor, de stat sau private, de pe raza județului Argeș. Până în prezent nicio persoană dintre cele 180 nu a fost confirmată pozitiv la testul pentru COVID-19. Menționăm că testările se realizează prin programele naționale de sănătate, cu ajutorul furnizorilor de servicii de sănătate agreați. Testările sunt decontate prin programele de sănătate. Având în vedere că vârstnicii instituționalizați în aceste unități nu au acces în exteriorul centrelor și nu intră în contact cu persoane din exterior, testele se adresează cu precădere personalului de îngrijire care deservește unitățile și centrele respective”, se arată în al doilea comunicat al Prefecturii.
Menționăm că l-am contactat și pe prefectul Emanuel Soare pentru a-i lua un punct de vedere pe marginea acestui subiect, dar nu a răspuns până la închiderea ediției.
M.S.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. ” Azile ” ori … aziluri , mistere „M.S.” ?!