Web Analytics

După apariţia articolului privind îmbolnăvirea unor salariaţi, Direcţia de Sănătate Publică a venit în control la Universitatea Piteşti

de | 19.06.2013 21:19 | Politica si Administratie

Mai mulţi angajaţi ai Universităţii Piteşti, în speţă bibliotecari care îşi desfăşoară activitatea în corpul din strada Teilor, acolo unde este depozitat fondul de carte veche al instituţiei, s-au plâns de condiţiile improprii în care sunt nevoiţi să muncească, condiţii care le afectează starea de sănătate.  De curând, v-am adus la cunoştinţă cazul concret al lui Cătălin Crăciun (foto), tânărul care a obţinut doar după ce a ajuns la Bucureşti recunoaşterea celor două boli profesionale dobândite la locul de muncă şi care se judecă de câţiva ani cu Universitatea Piteşti. Ei bine, Cătălin nu este singurul nemulţumit pentru că o altă colegă a sa, Tudoriţa Răbigan, a adus la cunoştinţa fostei conduceri (iar cea nouă nu este străină nici ea de ceea ce se întâmplă), faptul că a început să aibă probleme de inimă din cauza spaţiului îngust, supraîncărcat, a prafului şi mucegaiului care fac aerul irespirabil şi viaţa celor de aici de nesuportat. Oamenii au cerut în mai multe rânduri, ba mai timid, ba mai pe faţă sau au atacat frontal în instanţă angajatorul, solicitând asigurarea sănătăţii, prevenirea riscurilor profesionale, informarea şi instruirea lucrătorilor, ba chiar şi asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare securităţii şi sănătăţii în muncă. Din păcate, până acum nu s-a luat nicio măsură. Asta, deşi chiar şi şefii de birou şi departament i-au adus la cunoştinţa directorului administrativ Ionuţ Broştescu, în luna aprilie a anului trecut, printr-o adresă oficială, faptul că la Depozitul  Sălii de lectură periodice este mucegai pe pereţii interiori, „fapt ce va duce, în final, la deteriorarea publicaţiilor şi îmbolnăvirea angajaţilor”.  De fapt, prin 2010, directoarea Bibliotecii, Ileana Bălan, a solicitat o expertiză medicală privind  condiţiile de muncă din cadrul Bibliotecii Universităţii Piteşti, compartimentele vizate fiind depozitele şi sălile de lectură de la sediul central şi cele două corpuri.

DSP a recoltat probe din incintele incriminate

Iată însă că, după prezentarea cazului în Jurnalul de Argeş, ceva, ceva pare a se mişca în sfârşit. În urmă cu câteva zile, o echipă de control a DSP Argeş, se pare că la solicitarea conducerii Rectoratului UP, a ajuns la faţa locului, unde i-a găsit pe angajaţi echipaţi corespunzător, cu mănuşi şi măşti, care să împiedice inhalarea prafului şi a sporilor de mucegai. Potrivit liderului sindical al Universităţii Piteşti, Mircea Bărbuceanu, doctorii au recoltat probe din incintele incriminate că ar cauza sănătăţii lucrătorilor şi urmează să efectueze analizele care vor determina exact tipul şi cantitatea micro-organismelor dăunătoare, după care se vor lua măsurile necesare îmbunătăţirii condiţiilor de muncă.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii