Web Analytics
scris luni, 04.07.2022

După 200 de ani de absență, 28 de zimbri s-au adaptat perfect în sălbăticie, la mediul natural din Munții Făgăraș

La aproape 3 ani de la debut, programul de reintroducere a zimbrilor în munții Făgăraș este un real succes, cu un număr de 28 de exemplare aflate în libertate. Demarat la finalul anului 2019, proiectul de reintroducere a speciei celui mai mare mamifer din Europa (Bison bonasus) a înregistrat rezultatele asteptate. O dovadă a adaptării la condițiile de mediu sunt cei 3 viței sănătoși, care însoțesc turmele.

După 200 de ani de absență, 28 de zimbri s-au adaptat perfect în sălbăticie, la mediul natural din Munții Făgăraș

Citește și: Conservation Carpathia și ING strâng donații pentru reconstrucția ecologică din zona Munților Făgăraș 

„Misiunea de a reface de la zero populația de zimbri în zona Munților Făgăraș a început cu eliberarea a 8 exemplare aduse din Germania și Polonia. Ulterior am adus din Suedia, Marea Britanie și din rezervațiile Vama Buzăului și Vânători Neamț. Inițial animalele au fost găzduite în țarcurile de carantină și de aclimatizare, iar din primăvara anului 2020 se bucură de habitatul natural propice din Munții Făgăraș. Un criteriu important în selecția exemplarelor îl reprezintă analiza pedigreeului, pentru a evita aparitia fenomenului de consangvinizare.” a declarat Adrian Aldea, biolog, manager faună în cadrul Fundației Conservation Carpathia.

Considerat de experți cel mai mare mamifer de uscat din Europa, acesta este o specie-cheie pentru menținerea zonelor cu natură sălbatică și a peisajului mozaicat. În trecut, el ocupa vestul, centrul și sud-vestul Europei și reprezenta un simbol al puterii. Cauzele care au dus la diminuarea populației sunt: exploatările forestiere, vânarea excesivă, braconajul, competiția cu animalele domestice și distrugerea habitatelor naturale.

Citește și: Reportaj în iadul defrişărilor, la 1.700 m altitudine. Acum se replantează aici 100 ha de molid

Zimbrul în România

Cu mare efort, România a redevenit după 2012 una din cele 9 țări europene în care zimbri trăiesc în zone sălbatice. Din 2020 acest lucru a devenit realitate și în Munții Făgăraș.

Dispărut și din zona Carpaților românești, acum mai bine de 200 de ani, din cauza vânătorii excesive, zimbrul a fost reintrodus cu succes în alte câteva zone din țară, specia adaptându-se bine în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț, la Armeniș ( Caraș-Severin) sau în județul Hunedoara.

Citește și: Fundația Conservation Carpathia lansează Galeria virtuală! O expoziție dedicată Munților Făgăraș

Ținta finală a proiectului de reintroducere în Munții Făgăraș este eliberarea a 75 de exemplare, până la jumătatea anului 2024. Pe măsură ce prezența zimbrilor va fi constantă în ecosistem, schimbările de mediu vor fi și ele mult mai vizibile: fauna va fi reintregită, iar poienile vor fi menținute prin pășunatul lor.

„Pentru fiecare zonă de reintroducere avem câte o echipă de rangeri angajați din comunitățile locale care monitorizează evoluția grupurilor. Observațiile sunt cu frecvență zilnică, fie în mod direct prin deplasări în teren, fie prin analiza informațiilor furnizate de colarele GPS și de camerele de monitorizare cu senzor de mișcare. Monitorizăm și pentru a ne asigura că grupurile de zimbri nu vor avea tendința să se apropie de comunități. Ne-am bucurat să constatăm că în fiecare an au aparut viței, semn că specia se adaptează la noile condiții de viață. Acum sunt trei pui. Au fost 5…” a declarat Călin Șerban, specialist proiect reintroducere zimbri Fundația Conservation Carpathia.

Simbol și importanța pentru comunitatea locală

Zimbrul, dincolo de maiestuozitate, are și o influență benefică asupra naturii. Acesta produce multiple beneficii habitatului și, în acceași măsură, este iubit și prețuit de oameni, fiind un animal pașnic.

Mamifer cu o puternică prezență în folclorul și în istoria românilor, el reprezintă și un potențial economic, prin rolul pe care îl are în dezvoltarea turistică a zonelor adiacente sau de dezvoltare a unui brand local pentru anumite produse.

„În semn de mândrie locală pentru reintroducerea speciei, autoritățile din comuna Lerești, comunitate aflată la poalele Făgărașilor, au decis ca echipa locală de fotbal să poarte zimbrul pe echipamentul de competiție.” a declarat Marian Toader, primarul comunei Lerești, Argeș.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită