Web Analytics

După 20 de ani, ANA Imep scapă de Copos şi priveşte spre miracolul japonez

de | 28.04.2016 10:10 | Politica si Administratie

După 20 de ani de chin în care a ajuns de la 3000 la 280 de angajați și a pierdut aproape toate piețele tradiționale de desfacere, ANA Imep Pitești a fost vândută de George Copos către un gigant japonez de profil. Astfel, fabrica de motoare electrice ANA Imep, controlată de familia Copos, a fost preluată cu pachet majoritar de către japonezii de la Nidec Corporation, companie producătoare de motoare electrice cu o istorie de 49 de ani pe piaţa românească şi internaţională.

O tranzacție de peste 10 milioane de euro

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, dar specialiștii în astfel de mișcări de piață o estimează în intervalul 10-20 de milioane de euro. În urma acesteia, Nidec Corporation, companie de talie mondială producătoare de motoare electrice cu sediul în Japonia şi listată la New York Stock Exchange (NYSE: NJ, cod 6594), a preluat 94,8% din acţiunile ANA Imep. Proprietarii ANA Imep au ales să vândă pachetul majoritar către Nidec Corporation având în vedere calibrul internaţional al acesteia, precum şi potenţialul excepţional de creştere a societăţii în viitor, potrivit oficialilor companiei. „Nidec intenţionează să facă investiţii substanţiale în vederea creşterii capacităţii de producţie actuale a fabricii. Mai mult decât atât, Nidec intenţionează să dezvolte ANA Imep şi ca centru de inginerie şi de servicii centralizate”, se arată într-o comunicare oficială referitoare la această tranzacție. Printre clienţii ANA Imep se numără Indesit, Whirlpool, Vestel.

Ana IMEP – afaceri în scădere

Fabrica de motoare electrice pentru maşini de spălat ANA Imep din Piteşti a finalizat 2014 cu o cifră de afaceri de 54 de milioane de lei (12,3 milioane de euro), în scădere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit Ministerului de Finanţe. Profitul s-a ridicat la 1,6 milioane de lei (360.000 de euro) în 2014, faţă de pierderi de 7 milioane de lei (1,6 milioane de euro)  în 2013.  Afacerile companiei s-au redus semnificativ în ultimii ani. Spre comparaţie, în 2008, fabrica avea afaceri de 37,7 milioane de euro şi un profit de 400.000 de euro.  Din 2009, veniturile fabricii au început să scadă drastic, acesta fiind şi anul când s-au făcut cele mai multe disponibilizări. Peste 300 de anga­jaţi au fost concediaţi în acel an. Copos ar fi putut încasa pe fabrica Ana Imep 40-60 de milioane de euro dacă ar fi vândut-o în 2006 americanilor de la Emerson, însă acum valoarea s-a redus având în vedere scăderea afacerilor. Omul de afaceri a refuzat însă oferta primităatunci, iar Emerson a pornit de la zero cu mai multe fabrici la Cluj. „Această tranzacţie este o recunoaştere a tradiţiei industriei româneşti şi validează profesionalismul, viziunea pe termen lung şi investiţiile realizate la ANA Imep. (…) A venit timpul ca ANA Imep să intre într-o altă etapă şi să aibă un impact mai mare la nivel mondial. Nidec este cu siguranţă cea mai bună alegere în acest sens (…)”, potrivit oficialilor ANA Imep.

Sindicatul ANA Imep: „Așteptăm vremuri mai bune”

Referitor la preluarea Micromotoare de către japonezii de la Nidec, Florian Stănculescu, liderul Sindicatului Liber Independent „Solidaritatea” din ANA Imep, ne-a declarat următoarele: „Am știut de intenția domnului Copos de a vinde fabrica pentru că, în conformitate cu legea, compania ne-a notificat pe noi sindicatul legat de acest lucru. Acum, despre noul patronat nu am încă foarte multe date dar am aflat la nivel estimativ, așadar nimic oficial, câteva dintre intențiile pentru viitor. Astfel, japonezii ar intenționa ca în doi ani să se dezvolte producția până la un volum de 7 milioane de motoare anual ceea ce ar însemna o creștere spectaculoasă dat fiind că anul trecut, spre exemplu, am produs în jur de 950.000 de motoare. Asta ar însemna și o creștere a numărului de angajați până la aproximativ 1.000 de oameni, cifra fiind tot estimativă. Așteptăm și noi, angajații fabricii, vremuri mai bune de acum atât în ceea ce privește siguranța locurilor de muncă dar și condițiile de muncă și nu în ultimul rând nivelul de salarizare. Oricum, actualul contract colectiv de muncă expiră la 9 iunie ceea ce înseamnă că noile negocieri pentru următorul contract le vom purta cu noii proprietari ai fabricii”.
Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii