Web Analytics
scris joi, 19.05.2022

Dr. Viorel Pătraşcu, la lansarea cărţii sale-document: „«Experimentul Filipeni al vieţii mele» are acum valoarea platinei”

Un om deosebit, medicul şi publicistul Viorel Pătraşcu ne-a invitat sâmbătă la prânz la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”, să-i fim alături la un eveniment important: lansarea cărţii sale de suflet, „Jurnal de la Filipeni (apostolatul unui medic în «epoca de aur»)”, ediţia a IV-a, revizuită. Un volum de un realism tulburător despre experienţa unui „medic de ţară”, obligat după absolvirea facultăţii să-şi facă stagiul de trei ani într-o comună îndepărtată din Bacău, săracă şi mizeră, aşa cum erau mai toate localităţile rurale cu 50 de ani în urmă.

Dr. Viorel Pătraşcu, la lansarea cărţii sale-document: „«Experimentul Filipeni al vieţii mele» are acum valoarea platinei”

Scenariu de film

Ei bine, nu puteam rata un astfel de eveniment, la fel ca mulţi alţii care au umplut până la refuz sala de conferinţe a lăcaşului de cultură. Iar unii dintre ei, medici şi/sau prieteni, au rostit cuvinte frumoase la adresa autorului şi a operei sale. Spicuim din expozeuri:

„Îl felicit pe doctorul Pătraşcu pentru înţelepciunea sa. Omul are talent, mulat pe o cultură şi o personalitate culturală aparte. De fapt, în sală e o elită intelectuală care trebuie pusă la muncă. Trebuie să ducem Argeşul acolo unde îi e locul” (Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii); „Volumul se bazează pe notiţe, care îi conferă «Jurnalului» său realism şi autenticitate. Nu credeţi că, de fapt, avem de-a face cu un roman autobiografic de mare valoare?” (profesor Florin Enea, filolog); „Cu zece ani înaintea lui Viorel Pătraşcu, eu ajunsesem la Filipeni. Acolo unde am învăţat multe. Am avut o activitate plăcută, utilă, dar foarte grea. Îmi pare foarte rău că zone ca Filipeniul nu mai au acum medici. O mare parte a populaţiei rurale resimte lipsa medicilor” (dr. Traian Dumitrescu, medic primar Medicină de laborator, un senior al corpului medical românesc); „După absolvirea facultăţii, mi-am făcut stagiul la Cotmeana, unde funcţiona o fabrică de cherestea; a fost, de fapt, un pilon al formării mele ca om. Ceea ce am trăit acolo, la Cotmeana – în Filipeniul meu – a însemnat foarte mult” (dr. Tiberiu Stănescu, medic Boli interne); „Două cărţi m-au impresionat în mod deosebit din câte am citit până acum: «Cartea de la San Michele», a lui Axel Munthe, şi «Jurnal de la Filipeni», a doctorului Viorel Pătraşcu. Dacă ar mai fi trăit Lucian Pintilie, «Jurnalul» putea fi pentru el un scenariu de film” (dr. Alexandru „Ducu” Duşan, medic de familie la Curtea de Argeş).

Citește și „Jurnal de la Filipeni”, la a patra ediţie / Radio „Deutsche Welle” a lăudat cartea dr. Viorel Pătraşcu

Lume bună

În sală am recunoscut şi alţi medici: Crucian Hotăran (pediatru), Vasile Stan (chirurg pediatru), Mihai Enăchescu (radiolog), Ion Bulacu (psihiatru), Alina Petria (gastroenterolog), Florin Petria (neurolog), Mihaela Găvănescu (diabetolog), Delia Trăistaru (pneumolog), Liviu Nicolescu (medicină internă), Irina Nicolescu (stomatolog), Sorina Honţaru (şefa DSP Argeş) etc.

Lectura primarului în avionul de Londra…

Şi primarul Cristian Gentea a ţinut în mod deosebit să fie prezent la această lansare. De ce? L-a cunoscut pe medicul Viorel Pătraşcu cu cinci-şase luni în urmă, când, „băiat de la ţară fiind, m-am întâlnit cu o insectă care mi-a produs o iritaţie”. L-au consultat mai mulţi, i-au pus diferite diagnostice, până în momentul în care… „a venit domnul doctor Pătraşcu, s-a uitat cu o lupă, nu a zis nimic, mi-a prescris o alifie şi în trei zile m-am vindecat”. Apoi medicul i-a dat o carte şi lui, şi fiicei sale, care îşi face studiile în Anglia.

„Eu am citit-o în avion, pe ruta spre Londra, când mă duceam la fiica mea. La întoarcere, tot în avion, un ziarist foarte cunoscut a văzut cartea, a venit la mine, s-a prezentat şi m-a rugat să i-o dau şi lui s-o citească. S-a oprit de câteva ori din lectură şi spunea că nu-i vine să creadă… Nu îi dau numele, dar o să aveţi o surpriză”, a păstrat misterul edilul-şef.

Citește și Doctorul Viorel Pătraşcu a lansat volumul „România ca un coşmar vesel”

Naşterile, un coşmar

La final, autorul „Jurnalului” a rememorat câteva secvenţe trăite la Filipeni în anii 1970-1973, răsfoind o agendă îngălbenită, în care îşi nota în acele vremuri lucrurile importante. De pildă, la 2 noiembrie 1970, acolo scrisese că în sat erau 83 de copii cu vârste între 0 şi un an (cea mai mare teamă a „medicilor de ţară” erau naşterile la care trebuiau să asiste, pentru că nu aveau niciun fel de experienţă în această privinţă – n.n.). Lipsurile reclamate în acea zi şi nu numai erau legate de frig – sobă şi lemne – de termometre, serigi etc. La „plusuri” era o aşa-zisă „casă de naşteri”, în fapt, „o odaie nenorocită, cu paturi de cazarmă. Mai aveam şi o masă ginecologică, pe care urcai femeia să nască”…

Citește și Convorbiri neconvenţionale. Dr. Viorel Pătraşcu: „Pe români nu trebuie să-i baţi la tălpi, ci la fund, în cei şapte ani de-acasă”

Notorietate

Sunt multe de povestit din acea perioadă, precum şi din vremurile care i-au urmat. A patra ediţie a acestui „Jurnal” stă mărturie. Iată însă cum rezumă autorul: „Am publicat de-a lungul anilor 22 de volume (proză scurtă, memorialistică, note de călătorie). «Jurnal de la Filipeni» este cartea la care ţin cel mai mult. A contribuit esenţial la primirea mea în Uniunea Scriitorilor din România, dar şi în Uniunea Mondială a Medicilor Scriitori. Mi-a adus notorietate în ţară, dar şi în străinătate după ce volumul a fost prezentat de cunoscutul critic literar Dan C. Mihăilescu la emisiunea «Omul care aduce cartea», difuzată şi pe PRO TV Internaţional. Ceea ce eu am numit la un moment dat «Experimentul Filipeni al vieţii mele» are acum valoarea platinei. Iar cea de-a patra reeditare s-a datorat faptului că la 1 noiembrie 2020 s-au împlinit 50 de ani de când m-am prezentat la ţară pentru stagiatura obligatorie din acea vreme”.
Marian Staicu

Citește și Literatură de călătorie. Doctorul Viorel Pătraşcu ne-a adus ”Mediterana la poartă”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită