# Sunteți, în calitate de consilier local, membru în Comisia de urbanism a Consiliului Local Pitești. Cum arată noul PUG?
– Am studiat cu atenție noul Plan de Urbanism General, împreună cu colegii din Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și de Urbanism din cadrul Primăriei Pitești, și, la prima vedere, pare deja foarte „virusat”.
# De exemplu?
– Sunt mari probleme în ceea ce privește regimul de înălțime în anumite zone, în continuare se încearcă moda ”blocuri între case”. Se încearcă, de asemenea, construirea de case și blocuri în Pădurea Trivale.
# Și ce aveți de gând?
– Avertizez că, în forma actuală, această variantă de PUG actualizat nu cred că va trece votul în CL Pitești. De altfel, nici problemele de fluidizare a traficului nu sunt clare și nici rezolvate. Sunt câteva zone cu trafic foarte intens, zona Kaufland Nord, de exemplu, în care trebuie să se găsească variante urgente pentru fluidizare, cu pasaje subterane sau supraterane.
„E mare presiune pusă pe cei care lucrează la PUG de către diverși dezvoltatori imobiliari și proprietari de terenuri”
# Ați încercat să vorbiți despre aceste lucruri și cu specialiștii care realizează PUG-ul?
– Da. Și este o mare presiune pusă pe cei care lucrează la acest PUG de către diverși dezvoltatori imobiliari și proprietari de terenuri. Există o mare supărare a unor dezvoltatori imobiliari, că nu mai merge să construiască orice clădire, oriunde își doreau în oraș. Îmi pare rău că, din cauză că există unul sau doi așa-ziși dezvoltatori care sunt protejați, suferă și oameni de afaceri serioși, care construiesc frumos și legal în Pitești. Mă și distrează când aud despre diverse persoane care se cred mari dezvoltatori imobiliari, că au avut idei de „mari afaceri”, de genul… cumpărăm ieftin două case între alte case, facem un bloc, câștigăm un profit de aproximativ 100%, ne îmbogățim și apoi ne numim „dezvoltatori imobiliari”. Le transmit că, în lumea civilizată, ei ar fi fost cei care lucrează efectiv, cu mâna lor, în ridicarea unor construcții.
# Cum s-a ajuns la mentalitatea asta toxică?
– Fiindcă a existat o modă păguboasă. Ca unii să cumpere foarte ieftin un monument degradat. Și îl cumpără ieftin, pentru că, legal, el nu poate fi demolat, iar reabilitarea lui costă mult. După care se apucă să îl demoleze ilegal, știind că Direcția Județeană de Cultură nu intervine, poliția nu intervine, apoi construiesc un bloc. Toate acestea în contextul în care demolarea de monumente sau situri urbane protejate se pedepsește cu închisoare până la 5 ani. Inclusiv construirea renumitului WC din Piața Primăriei în raza de protecție a monumentului Galeria de artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna“, fără avizul Direcției Județene de Cultură sau al Ministerului Culturii, are iz penal. Conform legii, acest aviz trebuia emis obligatoriu înaintea autorizației de construire. Este o situație asemănătoare cu blocul din centru al firmei Titidan SRL, precum și cu alte imobile construite în zone de protecție istorică pe care le-am identificat. Acestea mi se par niște abuzuri în formă continuată ale unor funcționari din diverse instituții ale statului.
# Vorbiți de situații grave, penale chiar…
– Da. Au fost situații în ultimii ani când un proiect imobiliar serios a stat și 2 ani prin sertarele primăriei, iar proiecte dubioase, făcute pe lângă lege sau chiar ilegale, s-au aprobat în câteva luni.
Citește și Cele 374 de hectare din pădurea Trivale, care au mai rămas la stat, arie protejată
Citește și Controale la Parohia Găvana III, după scandalul iscat de extinderea cimitirului în Pădurea Trivale
„Cel mai mare rău adus Piteștiului – PUZ-urile și PUD-urile făcute fără respectarea regulilor urbanistice legale”
# Bun. Și ce ar fi de făcut?
– Un prim pas făcut e că, după mulți ani, Comisia Tehnică de Urbanism din Consiliul Local funcționează în sprijinul cetățenilor și pentru o dezvoltare armonioasă a orașului. Întotdeauna vom analiza atât oportunitatea din documentațiile oamenilor de afaceri, cât și protejarea proprietăților vecine. Toate demersurile acestor comisii trebuie să aducă un plus în calitatea vieții cetățenilor. Altfel, Piteștiul o să fie îngropat în beton, traficul auto va fi infernal și orașul va avea un grad ridicat de poluare.
# Până acum, spațiile verzi n-au avut nicio șansă în fața betoanelor…
– Perfect adevărat. Și este prima oară când procentele de spații verzi aferente clădirilor se urmăresc atât în documentații, cât și la finalizarea lucrărilor. Piteștiul este deja un oraș poluat și trebuie să ne gândim bine unde vrem să ajungem. În acest moment, avem aproximativ 20 mp spații verzi per locuitor, iar limita minimă conform UE este de 26 mp/locuitor. Deficitul de spații verzi, în acest moment, este de aproximativ 80 hectare în Pitești. Eu iau foarte în serios problema spațiilor verzi, pentru că are legătură directă cu sănătatea populației Piteștiului. Chiar îmi doresc să trăiesc într-un oraș nepoluat, civilizat, frumos. Să nu uităm că orașele trebuie construite pentru oameni, nu pentru mașini și nici pentru profit cu orice preț. În orice proiect mare imobiliar trebuie analizat și interesul public, nu doar interesul personal. Cel mai mare rău adus Piteștiului au fost PUZ-urile și PUD-urile făcute fără respectarea regulilor urbanistice legale (inclusiv PUZ-ul de zonă centrală, care a fost plătit și acceptat de primărie în 2009), realizate de multe ori cu dedicație, cu explicația că PUG-ul este vechi și nu este actualizat. Din acest motiv, la nivelul Comisiei de urbanism din CL luăm în calcul blocarea PUZ-urilor emise până la actualizarea noului PUG.
„Vă asigur că vom proteja Pădurea Trivale, iar Parcul Trivale îl vom reabilita”
# Și nu vă e teamă?
– Nu, fiindcă piteștenii și oamenii de bună-credință, inclusiv din rândul oamenilor de afaceri corecți, înțeleg și sunt alături de noi. În noul PUG al Piteștiului este nevoie de măsuri urgente de decongestionare a traficului rutier, prin lărgirea unor străzi și prin noi conexiuni de străzi și bulevarde în zonele foarte aglomerate, pasaje subterane si supraterane. Suntem conștienți că sunt proiecte pe care nu le putem face în unul, doi sau trei ani, dar e obligatoriu să avem un plan de dezvoltare foarte clar. Asta ca să știm unde vrem să ajungem în viitorii minim 10 ani, fiindcă, în general, 10 ani e valabilitatea unui PUG aprobat.
# Și Pădurea Trivale?
– Vă asigur că Pădurea Trivale o vom proteja, iar Parcul Trivale îl vom reabilita. Am o datorie morală în ceea ce privește Pădurea Trivale, față de toți cetățenii orașului și în special pentru cei aproximativ 6.000 de piteșteni care au semnat pentru protejarea acesteia la cortul amplasat în centrul orașului, unde am stat aproape 2 luni de zile, zi de zi.
0 Comentarii