Web Analytics
scris miercuri, 20.10.2021

Dr. Aron Andrei: „Problemele politice au avut întâietate în faţa celor de sănătate publică”

# Consilierul pe sănătate al primăriţei Elena Lasconi taie cu bisturiul # Medicul Aron acuză clasa politică pentru dezastrul de acum și crede că, în condițiile existente, salvarea va veni în urma imunizării naturale

Dr. Aron Andrei: „Problemele politice au avut întâietate în faţa celor de sănătate publică”

“Sunt oameni care mor, este o certitudine. Din punctul meu de vedere, soluțiile nu trebuia căutate acum, acum este târziu. Acum cred că scapă cine poate. Campania de vaccinare a fost un eșec total, comunicarea autorităților cu populația a fost un eşec total. Deci, ce să mai faci acum?… Totul este la capacitate maximă, oamenii, instalațiile de oxigen, instalațiile electrice, totul este împins la maximum! Dincolo de linia asta nu poate fi decât un dezastru. Să încercăm să ne protejăm cât putem de mult, cei care sunt în vârstă și cu probleme neapărat să se vaccineze… Și cam atât!”

Acestea sunt considerente asupra situației pandemice care aparțin unei persoane implicate în gestionarea crizei. Și au fost făcute săptămâna trecută, atunci când nici la Spitalul Câmpulung bolnavii infectați cu noul coronavirus nu mai aveau loc în saloane. Și am încercat să detaliem afirmațiile, solicitându-i un scurt interviu medicului Andrei Aron, președintele consiliilor de administrație la cele două spitale din Câmpulung și consilier pe probleme de sănătate al primarului Elena Lasconi.

Citește și Dr. Andrei Aron, consilierul primăriţei Elena Lasconi, face istorie: „Nu cred foarte tare că această mască a fost eficientă…”

„Aș fi finanțat pe perioada verii toate proiectele de creștere a infrastructurii de oxigen din spitale și refacerea instalațiilor electrice”

# Domnule doctor, unii caută vinovați pentru situația pandemică în care am ajuns. Eu vă întreb: cum nu am fi ajuns? Adică ce s-ar fi întâmplat dacă medicul Andrei Aron ar fi fost coordonator al unei structuri de gestionare a crizei pandemice?
– Este tardiv să cauți vinovați acum, dar, cu siguranță, dacă aș fi fost coordonator al unei structuri de gestionare a crizei, nu aș fi avut ca prioritate rezolvarea problemelor politice în faţa celor de sănătate publică (dar cumva cele două afirmații se resping una pe cealaltă, nu aș fi putut fi coordonator neavând prioritate politică). Aș fi finanțat pe perioada verii toate proiectele de creștere a infrastructurii de oxigen din spitale, aș fi finanțat cu prioritate refacerea instalațiilor electrice din spitale. Cea mai simplă variantă pentru un conducător, dacă nu este capabil să anticipeze singur, este să se uite în jurul lui, la țările care treceau prin valul 4, să vadă ce fac. Cum este diferită această tulpină față de celelalte tulpini și ce trebuie să fac eu, ca stat, să mă asigur că nu sunt nevoit să țin oamenii să aștepte pentru o gură de oxigen. Noi, România, am fost tot timpul cu un pas în urmă, am stat după conducători să găsească soluții, în speranța că le găsesc mai bune decât ceilalți… S-a dovedit că nu le-au găsit… Era suficient să copieze.

A doua problemă majoră care nu a fost tratată corespunzător, din punctul meu de vedere, a fost și este comunicarea, comunicarea autorităților cu omul de rând! O autoritate care iese și îți spune “fă asta pentru că așa zic eu” nu o să reușească niciodată să convingă mai mult de 30% din populație (ceea ce s-a și dovedit!). În schimb, dacă o autoritate comunică exact cu ce poate ajuta fiecare om în parte care se vaccinează, testează, protejează – și aici mă refer la sistemul medical, care nu ar fi fost blocat acum – atunci lucrurile ar fi altfel. Aici vin cu un exemplu. Boris Johnson a ieșit pe toată perioada valurilor pandemice și pe perioada de vaccinare și a spus exact adevărul: “Dacă ne vaccinăm atâția, sistemul medical o să poată face față, dacă ne vaccinăm mai puțini, o să fim iar în situația în care rudele voastre în vârstă să nu găsească un loc unde să fie îngrijite și o să moară”. Angela Merkel, la fel, a explicat populației care este dimensiunea sistemului medical și care sunt scenariile care se pot întâmpla. La noi, știți și dumneavoastră foarte bine care este atitudinea.

Citește și Mărirea şi decăderea lui Ninu Zaharia, baronul cherestelei de la Coşeşti

Dr. Aron crede că valul 4 înseamnă, de fapt, imunizarea naturală în România

# Ținând cont de agresivitatea de acum a virusului în România, credeți că se poate vorbi de o altă tulpină? Ce ar putea explica, altfel, situația? (Toată vara a existat socializare excesivă, în lipsa restricțiilor dure, însă numărul de cazuri a fost infim. Apoi…).
– Nu este cazul să discutăm despre o altă tulpină, din moment ce toate analizele demonstrează că este vorba despre Delta. Probabil că este nouă forma de gripă prin care trecem așa cum treceam an de an, dar cu mai multă presiune pe sistemul medical.

# Unde vom ajunge? Vor veni și valul șapte și doza zece de vaccin?
– Nu sunt specialist în epidemiologie și nici nu m-aș arunca să fac presupuneri, pentru că nu pot. Sper din tot sufletul ca după această imunizare naturală (cel puțin în Romania), pentru că aici suntem noi, de fapt, să se termine cu acest Covid-19.

Citește și Un preot argeşean a publicat o carte de excepţie la editura Academiei Române

„Singura metodă prin care poți reduce riscurile în mod real este să testezi”

# Este eficace să izolezi nevaccinații și să lași libertate aproape deplină celor vaccinați, dar expuși, evident, infectării și transmiterii bolii?
– Sunt pro testare, asta este tot ce pot spune despre riscul transmiterii bolii. Cred că orice medic înțelege că singura metodă prin care poți reduce riscurile în mod real este să testezi. Asta nu înseamnă că sunt împotriva vaccinării. La lucrurile pe care le văd în fiecare zi în spitalele din Câmpulung, pot să concluzionez că sunt mai mulți pacienți nevaccinați și în vârstă decât pacienți vaccinați. De aici concluzionați dumneavoastră. La început de săptămână, la Câmpulung erau internați aproape o sută de infectați cu noul coronavirus, cei mai mulți provenind din zona Muscel.
Cătălin Ioan Butoiu

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită