Web Analytics
scris joi, 24.11.2022

Două oferte pentru reabilitarea Gării de la Curtea de Argeş

Considerată una dintre cele mai frumoase și importante, din punct de vedere istoric, clădiri de patrimoniu din țară, gara din Curtea de Argeș își așteaptă (de prea mulți ani) restaurarea.
CFR., prin Regionala Craiova, a lansat, din nou, licitație, pe 4 octombrie a.c., pentru reabilitarea clădirii ce adăpostește gara de la Curtea de Argeș, aflată pe teren public, pe str. 1 Mai, la nr. 4. Valoarea estimată a lucrărilor este 10.590.404,40 (10,59 milioane) lei. Contractul are valablitate trei ani. Se va repara și consolida structura de rezistență, se vor restaura finisajele și componente artististice, se vor înlocui jgheaburile și burlanele, instalațiile electrice, termice și sanitare etc. Lucrările însă vor ține cont de caracterul de monument istoric al clădirii, adică trebuie să fie realizate cu materiale și tehnici compatibile cu cele originale ale clădirii și numai cu Avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Două oferte pentru reabilitarea Gării de la Curtea de Argeş

Citește și Sute de oameni au venit deja în Gara Regală din Curtea de Argeş să aştepte sicriul Regelui Mihai

Cine „se luptă” pentru restaurarea Gării Regale

În termenul stabilit, adică până pe 7 noiembrie a.c., o firmă și o asociere au depus două oferte: STEFA STEEL SOLUTIONS SRL și EURAS (lider), ARHING SRL. Trebuie să fie ales un câștigător până pe 26 ianuarie 2023. Criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.
Gara fost inaugurată pe 27 noiembrie 1898, la doar un an de la începerea lucrărilor, și a fost construită la cererea Regelui Carol I. Toți regii care au fost înmormântați la Curtea de Argeș au fost aduși pe cale ferată aici, cu excepția lui Carol al II-lea, al cărui sicriu a fost adus în 2003 cu un vehicul militar. În 2017, la funeraliile Regelui Mihai, gara a fost acoperită cu pânze gigantice care redau imaginea originală a clădirii de călători.

Citește și Imagini în premieră. Cum arată meshul gigant ce va îmbrăca gara regală din Curtea de Argeș în ziua înmormântării regelui

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...