Web Analytics

Dosarul Sorin Buta: anatomia prăbuşirii unui fost primar de Câmpulung şi deputat de Muscel

de | 2.07.2014 19:03 | Dezvăluiri

# Săptămâna trecută, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Sorin Buta. El este acuzat de faptul că s-a implicat în activitatea unei firme, deşi calitatea de parlamentar nu-i permitea acest lucru. După trei luni de când procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Sorin Buta, s-a ajuns şi la trimiterea acestuia în judecată. Fostul deputat de Muscel va fi judecat în primă instanţă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, el fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Din cauza lui au dat cu subsemnatul la DNA mai mulţi primari din judeţ.

În luna martie a acestui an, DNA-ul a anunţat începerea urmăririi penale faţă de Sorin Gheorghe Buta, fost deputat în Parlamentul României. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008-2012, pe când era parlamentar, Buta a reprezentat interesele financiare şi comerciale ale unei societăţi comerciale în care soţia sa avea calitatea de asociat, fiind administrator împuternicit al firmei respective. Astfel, între anii 2009-2010, el a participat la mai multe discuţii cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, context în care a negociat, întocmit şi semnat şapte contracte de prestări servicii. Obiectul acestor contracte a constat în acordarea de consultanţă în materie de construcţii/inspecţie de şantier, întocmind şi semnând totodată 17 facturi fiscale, toate acestea ca reprezentant al societăţii comerciale. Valoarea totală a acestor contracte este de 72.350 lei. Urmare a obligaţiilor contractuale, Buta Sorin Gheorghe a supravegheat şi controlat în mod direct şi nemijlocit activităţile legate de executarea acestor contracte, deplasându-se la faţa locului, în cadrul procedurilor de execuţie a unor lucrări, pentru supravegherea acestora, participând la recepţia lor.
După ce emitea facturile fiscale şi le înainta spre plată beneficiarilor, Buta înmâna un exemplar al facturii contabililor societăţii pe care o reprezenta. Odată cu facturile, el înmâna acestora şi contractele de prestări servicii pentru a demonstra realitatea operaţiunilor comerciale şi extrasele de cont pentru a dovedi încasarea sumelor de bani de către firmă. De asemenea, în baza împuternicirii primite de la administratorul de drept, din contul bancar al societăţii comerciale, fostul deputat a retras sume de bani pe care le-a cheltuit pentru a procura diverse bunuri.
Activităţile desfăşurate în condiţiile mai sus descrise sunt incompatibile cu funcţia de deputat, pe care o îndeplinea la momentul respectiv.

Contracte de peste 200.000 de lei cu firma administrată de soția lui Sorin Buta

Firma la care fac referire anchetatorii este Global Proiect Consult SRL şi are ca obiect principal activităţi de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică legate de acestea. Administrator legal al societăţii comerciale este soţia lui Sorin Buta, Florentina. În perioada vizată de DNA, GPC a încheiat contracte de prestări servicii în valoare de 200.299 lei, fiind evident faptul că doar o parte dintre acestea au fost semnate de către fostul deputat. Cronologic, situaţia contractuală a fost următoarea:
– contracte încheiate în 2009: comunele Vlădeşti (10.000 lei) şi Cetăţeni (25.000 lei).
– contracte încheiate în 2010: comunele Dâmbovicioara (3.474 lei), Lereşti (5.355 lei), Valea Mare-Pravăţ (5.900 lei), Ţiţeşti (10.000 lei), Boteni (10.000 lei), Grupul Şcolar Tehnologic ARO (35.000 lei) şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Argeş (6.000 lei).
– contracte încheiate în 2012: comunele Vlădeşti (5.000 lei), Valea Mare-Pravăţ (6.600 lei), Clubul Sportiv Muscel (40.000 lei) şi Compania Naţională de Investiţii (13.900 lei). Plus un contract cu Judeţul Argeş (n.r.: aşa este trecut în declaraţia de interese din 2013), în valoare de 24.000 de lei.
Puteau fi mai multe contracte, dar au apărut şi situaţii precum cea din 2011, atunci când contestaţia firmei lui Buta faţă de atribuirea de către Primăria Lereşti a lucrărilor de dirigenţie către altă societate a fost respinsă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
Şi veniturile au fost pe măsură în acea perioadă, în condiţiile în care Sorin Buta a menţionat în declaraţiile de avere faptul că soţia sa a câştigat 199.500 lei (declaraţiile au fost făcute în anii 2008-2013, fiind posibil ca cele din primii doi ani să nu aibă legătură cu perioada de mandat parlamentar).

„România curată” a sesizat

Implicarea lui Sorin Buta în activitatea firmei administrată de soţie era destul de cunoscută în zona Muscel, însă aceasta era greu de dovedit, în condiţiile în care beneficiarii prestărilor de servicii nu aveau niciun interes sau aveau teamă să recunoască aşa ceva. Oricum, unii dintre primarii implicaţi au fost nevoiţi să-şi pună semnăturile pe declaraţii oferite anchetatorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, gest care apoi a fost repetat şi în cazul consultanţei pentru strategiile locale (Dosarul European Project Consulting). Cert este faptul că în 2010, Fundaţia „România Curată”, l-a luat la ochi pe Sorin Buta, incluzându-l printre cei 10 deputaţi bugetofagi ai mandatului 2008-2012.

9 vieţi în politică şi administraţie

Sorin Buta a fost protagonistul unei cariere politice plină de şocuri, deseori acestea fiind provocate de el însuşi. A intrat sub umbrela PNŢCD atunci când a trecut de la muribunda Grulen SA la Primăria Câmpulung, acolo unde era un simplu angajat. În 1996, la vârsta de doar 35 de ani, candidează la funcţia de primar şi obţine o victorie surprinzătoare. Peste doar trei ani, anticipând dezastrul Partidului Ţărănesc, uzează de tupeu în faţa unor lideri precum Ion Diaconescu, Barbu Piţigoi şi Vasile Lupu, despărţindu-se de PNŢCD. Candidatura ca independent pentru un nou mandat de primar este un eşec, iar Buta se angajează la Primăria Bucureşti, fapt care a născut ulterior legenda unei relaţii strânse între el şi Traian Băsescu, pe atunci primar al Capitalei. În 2002, Ion Cârstoiu, lider al PD Argeş, îl acceptă pe Buta în organizaţia de la Câmpulung. În scurt timp, Sorin Buta devine preşedinte, preluând rezultatele muncii depusă de Ion Dumitraşcu timp de şase ani. Speranţa victoriei în alegerile locale din 2004 a fost mare, iar dezamăgirea pe măsură, deşi a prins funcţia de viceprimar, iar Călin Andrei, „colegul” din Alianţa DA, a devenit şeful Câmpulungului. A fost un mandat cu uşi închise între cele două cabinete, lipsind doar o bătaie în loc public.

Sistemul alambicat al votului uninominal l-a făcut deputat, deși luase mai puține voturi decât Gheorghe Marin

Anul 2008 a adus victoria, confirmând într-un fel părerea unora cum că Sorin Buta se descurcă oriunde, oricând. Beneficiind de sistemul alambicat al votului uninominal, Buta a devenit deputat în Colegiul Câmpulung, deşi reprezentantul PSD, Gheorghe Marin, primise mai multe voturi. Între timp, a trecut cu bine şi peste fuziunea PD-PLD, reuşind să conducă organizaţia PDL Câmpulung. Trăznetul a lovit în timpul mandatului de parlamentar. Deconspirat de CNSAS ca fiind colaborator al fostei Securităţi, Buta a plecat din partid pentru a nu risca o excludere din Parlament. Şi totuşi, picase iar în picioare, cu un an înainte de demisie fiind ales preşedinte al Federaţiei Române de Bob şi Sanie, funcţie pe care o ocupă şi în prezent, deşi mandatul de 4 ani a expirat. Poate fi prelungit, oricum…

Sorin Buta zis „Horia”, colaborator al Securității

În vara lui 2009, CNSAS  l-a declarat pe Sorin Buta fost colaborator al Securităţii. Verificarea fusese efectuată din oficiu, ţinând cont de faptul că Buta era parlamentar, deci persoană cu o anumită demnitate publică. CNSAS a solicitat instanţei de judecată constatarea calităţii de colaborator cu Secu, iar Curtea de Apel a admis acţiunea. Sorin Buta a urmat calea recursului, dar la început de an 2012 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins acţiunea, astfel că deputatul de Muscel şi-a păstrat şi „demnitatea” de a fi purtat numele conspirativ Horia. După finalizarea procesului, Buta a declarat că se va plânge mai departe, fiindcă nu i s-a respectat dreptul la apărare.
Potrivit notei de constatare nr. 1297 din 28 aprilie 2009 întocmită de CNSAS, Sorin Buta a fost recrutat în calitate de colaborator de către Securitatea Municipală Bucureşti în anul 1983, având ca sarcină supravegherea informativă a studenţilor români şi străini din complexul studenţesc Tei şi din Facultatea de construcţii. În 1986, Buta a fost reînregistrat de Securitatea Câmpulung, având ca obiectiv unele „elemente” de la Combinatul de Fibre Sintetice deja monitorizate de securişti. Angajamentul cu Securitatea, semnat în 1983, i-a adus lui Buta şi numele conspirativ de colaborator „Horia”, nu numai recompense financiare pentru informările realizate.
La puţin timp după ce justiţia a dat verdictul, deputatul Sorin Buta a demisionat din PDL, activând, totuşi, în continuare în grupul parlamentar al acestui partid.

Din cauza lui Buta, Primăria Câmpulung trebuie să plătească unei firme 6 miliarde lei vechi

Pe la mijlocul mandatului de deputat i-a mai crescut lui Buta o problemă-n frunte. Din cauza nerespectării unor clauze contractuale, Primăria Câmpulung a fost pusă de Tribunalul Bucureşti în situaţia de a plăti circa 6.000.000 de lei către Holding Energi-Co Bucureşti, reprezentând contravaloarea unor materiale şi lucrări plus daune-interese. Ulterior s-a ajuns doar la aproximativ 600.000 de lei. Era vorba despre un contract încheiat prin 1998, atunci când primar era Sorin Buta. În mod normal, Primăria s-a îndreptat împotriva deputatului, pentru recuperarea banilor, iar procesul va începe în toamna acestui an.
Material realizat de Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii