Web Analytics
scris joi, 07.11.2019

Dosarul jafului din cutiile de valori de la BCR Argeş – clasat prin prescriere

# Exclusiv. Procurorii n-au făcut nimic şase ani, deşi aveau numele a doi suspecţi # În octombrie 2013, doisprezece argeșeni au reclamat că le-au dispărut sume mari din casetele de valori de la Sucursala Argeș a BCR, valoarea totală a pagubei fiind estimată la 1,6 milioane euro

Dosarul jafului din cutiile de valori  de la BCR Argeş – clasat prin prescriere

Deschis în noiembrie 2013 de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dosarul penal privind jaful comis la Sucursala Argeș a BCR în octombrie 2013 a fost clasat, iar motivul este – după cum ne-au comunicat cei de la Parchet într-un răspuns oficial trimis Jurnalului de Argeș – că fapta s-a prescris. O decizie cel puțin ciudată, în condițiile în care respectivul caz a făcut la vremea respectivă ocolul României, valoarea estimată a pagubei fiind de 1,6 milioane euro.
Reamintim că în octombrie 2013, nu mai puțin de doisprezece argeșeni au depus plângere la Poliție, reclamând că din cutiile de valori pe care le aveau la Sucursala Argeș a BCR le-au dispărut mari sume de bani, cuprinse între 113.000 și 400.000 de euro.
Eugen Florea, primul păgubit în dosarul jafului cutiilor de valori de la BCR, a dat în judecată banca pentru a-și recupera prejudiciul, unul considerabil. Acestuia i-au dispărut 130.000 de dolari, 49.000 lei și mai multe obiecte din aur, printre care și un ceas Longines din aur masiv, moștenire de la tatăl domniei sale. Procesul este și în prezent pe rol la Tribunalul Argeș – Secția Civilă.
„Nu renunț. E vorba de banii mei. Voi merge și la CEDO în cazul în care nu voi obține o soluție favorabilă la instanțele din România. Banca ar fi trebuit să aibă grijă de banii mei”, a declarat Eugen Florea pentru Jurnalul de Argeș.
Eugen Florea cere BCR și BCR Argeș să îi plătească suma de 619.000 lei, reprezentând contravaloare „bani și bunuri sustrase din caseta de valori închiriată conform contractului din 24 iunie 2013”.

Un grec și un danez au fost suspecți

La scurt timp după jaful de la BCR Argeș, polițiștii au verificat imaginile surprinse de camerele de supraveghere și au consultat registrele de intrare-ieșire din camera de tezaur. Iar ca urmare a verificărilor au rezultat suspiciuni de fraudă cu privire la două persoane de cetățenie străină, care ar fi operat în Argeș și București.
Iar pe 30 și 31 octombrie 2013, BCR a făcut plângeri penale la IGPR împotriva celor două persoane, având suspiciuni că acestea au folosit documente false pentru a închiria două casete de valori la două sucursale ale băncii din București.
Concret, pe 8 iulie 2013, cu trei luni și jumătate înainte de jaful de la BCR Argeș, Stepanovich Anatoli Aleksandrov, cetățean danez cu reședința în București, a închiriat pentru o lună o casetă de valori la sucursala BCR – Piața Revoluției.
Pe 14 mai 2013, Joao Brito Zornidis, cetățean grec născut în Portugalia, cu domiciliu în Grecia și reședința la Pitești, a închiriat pe trei luni o casetă de valori la BCR – Universitate.
În cazul celor doi, oficialii BCR au avut suspiciuni că semnăturile de pe contractele de închiriere nu seamănă cu cele de pe pașapoarte.

Cine sunt cei care şi-au pierdut banii din cutiile de valori de la BCR

Tot în dosarul aflat pe rol la Tribunalul Argeș se precizează că alte șapte persoane – în afară de Eugen Florea, primul păgubit – au reclamat pe 28 și 29 octombrie 2013 la IPJ Argeș că le-au dispărut sume mari de bani din casetele de valori de la BCR Argeș.
Iată care sunt cele șapte persoane și ce sume au reclamat că le-au dispărut din casetele de valori: Maria Ilinca – 131.000 euro, Cornel Teodorescu – 400.000 euro, Gheorghe Oprea – 136.000 euro, Paul Zăpucioiu – 29.000 euro, Victor Bănuță – 232.000 euro, Lucian Comănescu -120.000 euro și Stelian Stoian – 200.000 euro.
O situaţie asemănătoare, de dispariţie a bunurilor depozitate într-o casetă de valori a unei bănci, a fost semnalată în Prahova, la începutul lunii iulie 2013. Nicolae Cantemir, un om de afaceri, a reclamat că i-au fost furate din caseta de valori pe care o avea închiriată la o filială Raiffeisen Ploieşti bani şi ceasuri scumpe, o pagubă estimată la 200.000 de euro. Peste doar câteva zile, Adrian Bălănescu, primarul comunei prahovene Plopu, constata că din caseta de valori închiriată la aceeaşi bancă dispăruseră: 410.000 dolari, 100.000 lire sterline, 30.000 franci elveţieni, 8.000 dolari canadieni şi aproximativ un kilogram de aur. În ambele cazuri, sumele nu erau asigurate.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...