Web Analytics

Dosarul cu şină dispare din instituţiile publice. Legea merge la promulgare la președintele Iohannis

de | 7.12.2022 20:19 | Actualitate, Home

Deputații au votat legea ce elimină necesitatea dosarului cu șină în instituțiile publice. Dispare şi necesitatea copiilor legalizate. Apare plata cu cardul şi copierea gratuită a documentelor. Românii scapă de temutul dosar cu şină. De asemenea, instituţiile publice trebuie să accepte plata cu cardul, nu mai pot solicita copii legalizate și trebuie să asigure gratuit fotocopierea oricărui document.

Citește și: Campionatul Mondial din Qatar: care sunt cele opt echipe calificate în sferturi

Legea care a fost respinsă iniţial de Senat, va merge totuşi la promulgare la președintele Iohannis deoarece Camera Deputaților este forul decizional. Conform legii adoptate astăzi, instituțiile publice nu mai pot solicita persoanelor fizice sau juridice dosare, dosare cu şină, precum şi niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.

Citește și: Un baschetbalist de numai 21 de ani s-a stins din viață

Prevederile se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile de angajare, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice, potrivit cdep.ro.  Totodată, dacă există situații în care o instituție publică cere copii fizice pentru anumite acte, altele decât cele emise tot de către autorități publice, acea instituție este obligată să asigure gratuit fotocopierea documentului. Dacă, de exemplu, instituțiile vor cere o copie a buletinului, aceasta va putea fi trimisă și pe e-mail.

Citește și: Protest pentru eliminarea pensiilor speciale, în Piața Victoriei

Totodată, se introduce obligaţia eliminării cerinţei de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent.  De asemenea, atunci când o instituție va cere completarea unei cereri, aceasta va fi obligată să pună la dispoziție aceste cereri și pe site-ul propriu, nu doar fizic pe hârtie la sediul instituției respective.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

1 Comentariu

  1. O să mai curgă apă multă pe Dâmbovița până când toate acestea vor deveni realitate.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *