Autorizația de construire pentru etajul 11 al blocului Titidan s-a dat fără aviz de la Direcția pentru Cultură, deși e în raza de protecție a Casei Bobancu
Consilierul local Tiberiu Irimia: „E absolut nelegală autorizația”
Scriam în ediția trecută despre blocul construit ilegal în zona Tancodrom din Pitești, cel căruia i-au fost adăugate un demisol, o mansardă și mai multe spații de locuire și locuri de parcare decât prevedea autorizația de construire emisă de primărie. Recepția s-a făcut în 2021 de parcă totul ar fi fost legal, asta după ce un fost inspector din cadrul Primăriei Pitești (acum trimis în judecată împreună cu dirigintele de șantier și dezvoltatorul imobiliar) a semnat procesul-verbal în birou și a eliberat certificatul de edificare a construcției fără să meargă în teren.
Dar există un precedent. Un alt bloc din Pitești are o situație asemănătoare. Cel construit de firma Titidan în buricul orașului. Și aflăm acum că Direcția Județeană pentru Cultură Argeș nu a emis niciun aviz de specialitate conform Legii 422/2001 privind protecția monumentelor istorice pentru acest gigant aflat în apropierea monumentului istoric Casa Bobancu și la câțiva pași de Inspectoratul de Stat în Construcții, instituția care are datoria să vegheze asupra legalității imobilelor. Și deși era necesar avizul, Primăria Pitești, în 2018, pe vremea lui Cornel Ionică, a dat autorizația de construire, iar recepția blocului s-a semnat fix în ziua în care noul primar, Cristian Gentea, era în concediu.
Blocul construit de Titidan pe bulevardul I.C. Brătianu nr. 54 deține și etajul al 11-lea, în plus față de autorizația pentru zece etaje. Investitorii l-au denumit o simplă „pergolă” sau „terasă circulabilă”, deși are penthouse-uri în toată regula, așa cum ne-a spus și agentul imobiliar care i-a dat de gol în aprilie 2022 și după cum se vede și în pozele publicate de noi în 2023.
În urma unei solicitări, în ianuarie a.c., arhitectul-șef al municipiului Pitești, Andrada Toader Paști-Dinu, ne-a răspuns că la acest imobil, în urma controlului primăriei, s-au constatat lucrări pentru care era necesară o autorizație de construire, motiv pentru care investitorii au fost sancționați și s-au oprit lucrările până la stabilirea modului legal de soluționare. Fiind o situație în oglindă cu litigiul de la Tancodrom, ne-am continuat demersurile și ne-am adresat din nou Serviciului Urbanism al Primăriei Pitești, dar și Direcției Județene pentru Cultură Argeș.
DJC Argeș nu a emis niciun aviz de specialitate pentru blocul construit de Titidan
L-am întrebat, vineri, 4 octombrie, pe directorul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, Cristian Sebastian Cocea, dacă DJC a avizat construcția unui etaj în plus la blocul construit de Titidan, ce prevede legtislația într-o asemenea situație și ce demersuri legale este obligată instituția să întreprindă în cazul în care dezvoltatorul imobiliar a construit acel etaj fără avizul Direcției pentru Cultură. Luni, directorul Cristian Cocea ne-a răspuns că nu a emis niciun aviz de specialitate și că nu cunoaște proiectul, deci nu poate aprecia dacă blocul are un etaj în plus, pasând responsabilitatea în cârca Primăriei Pitești.
„În urma solicitării dvs. Nr.226/04.10.2024, prin care solicitați informații legate de imobilul SC Titidan SRL, bdul Republicii, Pitești vă comunicăm că DJC Argeș nu a emis niciun aviz de specialitate, conform Legii 422/2001 privind protecția monumentelor istorice, referitor la această construcție. În aceste condiții, nu cunoaștem proiectul la care faceți referire, astfel încât să putem aprecia dacă “are un etaj în plus”. Întrucât, din informațiile pe care le deținem, a rezultat că există o autorizație de construire, considerăm că organismul de specialitate care se poate pronunța asupra situației este Serviciul Urbanism și Autorizații de Construire din cadrul Primăriei Pitești, care exercită, în condițiile Legii 50/1991, atribuții legate de disciplina în construcții. De asemenea, puteți sesiza Inspectoratul de Stat în Construcții”, se arată în răspunsul Direcției Județene pentru Cultură Argeș.
Și Institutul Național al Patrimoniului spune că blocul avea nevoie de aviz de la „Cultură”
Faptul că autorizația de construire emisă de primărie avea nevoie și de aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură este ceea ce explică detaliat și Institutul Național al Patrimoniului într-o adresă:
„Zona de protecție a acestui monument istoric acoperă imobilul din strada I.C. Brătianu nr. 54. Pe final, reținem faptul că în adresa Primăriei Pitești nr. 47.348/05.10.2018 către SC Titidan SRL Pitești se precizează că: «În Certificatul de Urbanism nu a fost trecut avizul de la Direcția Județeană pentru Cultură Argeș (…) justificare faptul că în PUG acest amplasament nu este inclus în zona protejată din punct de vedere istorico-arhitectural».Însă, în baza dispozițiilor Legii nr. 442/2001, art. 45, alin. (1), lit. f și alin. (2), coroborate cu cele ale Legii nr. 50/1991, art. 6, alin (1), administrația publică locală avea obligația de a elibera un Certificat de Urbanism care să prevadă avizele necesare, conform PUG și RLU, deci și a avizului obligatoriu al Direcției Județene pentru Cultură Argeș, inclusiv din perspectiva faptului că imobilul din strada I.C. Brătianu nr. 54 se află în zona de protecție a monumentului istoric Casa Bobancu”.
Așteptăm răspunsurile și de la Primăria Pitești
Tot vineri, 4 octombrie, am trimis întrebările și la Primăria Pitești, Serviciul Urbanism, solicitarea noastră fiind înregistrată luni, 7 octombrie, pentru a afla care sunt măsurile legale întreprinse după controlul primăriei, dacă s-a cerut revenirea imobilului la starea inițială, așa cum s-a petrecut în cazul Tancodrom, și dacă s-a făcut sesizare penală, așa cum a procedat primăria și în cazul imobilului de la Tancodrom.
Citește și Investiţii imobiliare cu cântec! Proiectul Titidan şi cel al vecinului Cârstea, trecute în stand-by
Tiberiu Irimia: „Genul ăsta de autorizaţii de construire, de când sunt în comisia aceea, nu au mai fost date şi nici nu cred că vor mai fi date”
Consilierul local care are un proces de câțiva ani cu firma Titidan este Tiberiu Irimia. Litigiul a fost câștigat în primă instanță, la Tribunalul Vâlcea, pentru anularea autorizației de construcție. Însă procesul s-a prelungit la Curtea de Apel Pitești, unde are termen în această lună.
Tiberiu Irimia atrage atenția că astfel de autorizații nu au mai fost date de când a intrat în Comisia Teritorială pentru Amenajarea Teritoriului și Urbanism Pitești. „Din punctul meu de vedere, e absolut nelegală autorizația și în ceea ce privește legalitatea față de Direcția Județeană de Cultură, fiind o zonă cu monumente trebuia obligatoriu avizul lor; nu este corectă nici din punct de vedere al numărului de etaje și al înălțimii, pentru că a blocat complet însorirea către casele vecine. Mai multe detalii eu nu pot să vă dau, pentru știu că există un dosar penal în desfășurare la DNA și nu vreau să creez un conflict de interese. Legat de Comisia de Urbanism, asigur pe toată lumea că genul ăsta de autorizații de construire, de când sunt în comisia aceea, fără să mă laud, nu au mai fost date și nici nu cred că vor mai fi date, pentru că toți membrii Comisiei de Urbanism și din Biroul Arhitectului-șef din Primăria Pitești au înțeles importanța urbanismului, mai ales în zonele protejate”.
Consilierul local a solicitat monitorizarea dosarului său cu Titidan de către Ministerul Justiției, CSM, Inspecția Judiciară, dar și Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Senatului României. „Cert este că după emiterea acestei autorizații de construire și construirea acestui bloc, eu și familia mea am rămas cu două case construite cu munca de o viață care nu sunt compatibile cu locuirea conform legii, prin lipsa totală a însoririi, cum reiese din expertizele de însorire. Mai mult, una dintre case prezintă și grave fisuri de structură din cauza vibrațiilor din timpul lucrărilor de foraj executate la subsolul acestei clădiri, distanța între casa mea cu regim de înălțime P+1 etaj și blocul P +11 etaje fiind de aproximativ 8 ml”, ne-a spus Tiberiu Irimia.
„Eu îi consider complici pe aceşti cumpărători şi în niciun caz păgubiţi”
În plus, Titidan îi cere despăgubiri consilierului local, pentru că au fost oprite lucrările. Procesul pentru daune este suspendat până se va termina dosarul de fond, cel cu anularea autorizației de construire. Tiberiu Irimia mai are un proces și cu persoanele care au cumpărat cu banii jos apartamentele din blocul construit de Titidan, deși știau că sunt nereguli. Apoi au devenit parte în proces ca intervenienți și susțin firma pentru a nu-și pierde locuințele. „Consider că o atitudine mizerabilă au avut-o și cumpărătorii apartamentelor din acest bloc. Deși ei au luat la cunoștință prin contractele de vânzare-cumpărare că există un litigiu cu privire la autorizația de construire și că în caz că se va pierde procesul vor primi banii înapoi, ei au ales să cumpere apartamentele și să mă dea și ei tot pe mine în judecată. În această situație eu îi consider complici în aceste ilegalități pe acești cumpărători și în niciun caz păgubiți, de buna lor credință nici nu poate fi vorba. Puteau să aibă bunul simț elementar să aștepte decizia instanței”, ne-a mai declarat Tiberiu Irimia.
Citește și Încă o ilegalitate! Etajul în plus de la blocul „Titidan” – fără autorizaţie de construire!
0 Comentarii