Dosar penal pentru degradarea fermei Florica

de | 30.01.2020 13:39 | Dezvăluiri

Jurnalul de Argeș a scris săptămâna trecută un amplu articol legat de degradarea fermei de la Florica, bijuterie arhitecturală în stil neoromânesc ce a aparținut marii familii a Brătienilor. În prezent, ferma are doi proprietari, fiecare cu câte 50%: omul de afaceri Cristian Prodănel și firma EGP, ce are un italian acționar majoritar. Am aflat că pe rolul Poliției Ștefănești sunt mai multe dosare penale deschise pentru degradarea fermei ce a aparținut Brătienilor.

„Actele de vandalism au avut loc anul trecut”

Am stat de vorbă cu Cristian Cocea, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Argeș, legat de degradarea accentuată a fermei Florica și de măsurile luate până acum în acest sens.
”Este un dosar în lucru la Investigații Criminale. În plus, din discuțiile cu unul dintre proprietari, rezultă că actele de vandalism au avut loc anul trecut. Sunt dosare deschise la Poliția Ștefănești. Eu am notificat proprietarii, de la 1 februarie trebuie să asigure paza fermei de la Florica. Sunt obligați prin lege să asigure paza. Sesizarea pe care am făcut-o la Poliție este pentru vandalism și degradarea monumentului. Cristi Prodănel mi-a spus că și el a anunțat Poliția după ce a constatat vandalismul, sunt mai multe dosare penale pe rol. Nu se știe deocamdată cine sunt autorii”, spune șeful de la Cultură.

Cocea: „Și proprietarii aveau niște obligații”

Despre responsabilitatea proprietarilor pe tema degradării acestui monument de patrimoniu, Cristian Cocea adaugă: ”Eu nu pot să spun cine a deteriorat acoperișul, cine a produs acele stricăciuni. Și proprietarii aveau niște obligații. Ei spun că și le-au îndeplinit și că le-a fost vandalizat imobilul. Poliția va cerceta și va da o rezoluție când va finaliza ancheta”, ne-a declarat Cristian Cocea.
După cum spune directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu, unul dintre proprietari, Cristi Prodănel, s-a arătat dispus să facă demersuri pentru exercitarea dreptului de preempțiune de către Ministerul Culturii: ”Am discutat cu Cristi Prodănel, îl aștept să vină cu documentele în care să spună că vrea să vândă și să precizeze și suma necesară, suprafața pe care o are la vânzare și celelalte detalii”.
Surse judiciare ne-au precizat că în cadrul anchetei vor fi verificați și proprietarii fermei Florica, pentru a se vedea dacă și aceștia se fac vinovați de degradarea accentuată a valorosului ansamblu ce a aparținut familiei Brătienilor.

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole


Loading RSS Feed