Doru Viorel Ursu a lansat „Arta sinuciderii” la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”

de | 9.07.2015 07:28 | Cultură

Luni, 29 iunie, Biblioteca Județeană Argeș a organizat un eveniment editorial deosebit: lansarea unei cărți-document intitulată „Arta sinuciderii” (Editura Creative Publishing, București, 2015), scrisă de Doru Viorel Ursu, fostul Ministru de Interne al României în perioada 16 iunie 1990 – 16 octombrie 1991, în tandem cu Ana Maria Cristina Săndulescu. Cartea a fost lansată pe data de 23 mai 2015 în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest și își propune să dezvăluie secretele Procesului Ceaușeștilor din decembrie 1989 și ale Mineriadelor din 1990-1991.

În prezența celor doi autori, la evenimentul de lansare au participat Constantin Polexe, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș și Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș.
În deschiderea evenimentului, managerul Bibliotecii Județene Argeș, Octavian Mihail Sachelarie a ținut să adreseze publicului prezent următoarele cuvinte: „Titlul volumului lansat astăzi – «Arta sinuciderii» – este tare și provocator. Este al VIII-lea volum scris de Doru Viorel Ursu despre istoria recentă a României și despre ceea ce înseamnă devenirea noastră democratică. Scrierea acestei cărți a plecat de la o idee interesantă: ideea unei traume a poporului român și a vinovăției acestuia.”
„Aceste cărți sunt scrise din suflet, cu intenția sinceră de a reda istoria reală a poporului român, necosmetizată. Avem nevoie de adevăr, văzut de Doru Viorel Ursu în calitate de ministru de Interne, care a avut posibilitatea să privească critic evenimentele de atunci. Încheiem cu această a opta carte un ciclu lung și anevoios în care am studiat foarte multe documente de arhivă. «Arta sinuciderii» este un corolar a acestora. Deși ideea pare pesimistă, nu este așa: se adresează tinerilor care trebuie să-și cunoască istoria”, a afirmat Ana Maria Cristina Săndulescu.

„Ne sinucidem cu ceea ce suntem. Bătălia pentru putere într-o Românie fragilă este o sinucidere”

În încheierea evenimentului, Doru Viorel Ursu a transmis câteva idei elocvente despre această carte: „Sunt un plagiator. Am plagiat istoria poporului român pe care am încercat să o prezint în paginile unei cărți. Eu îmi scriu cărțile, nu doar le semnez. Coperta cărții, care îl întruchipează pe Decebal sinucigându-se – ce dovadă mai bună a capacității noastre de a ne afirma? Momentele istorice care m-au adus la această constatare nu au venit de pe o zi pe alta: sunt 40 de ani de când am reușit să-mi adun gândurile și să vi le prezint prin intermediul acestor cărți. Ne sinucidem cu ceea ce suntem. Bătălia pentru putere într-o Românie fragilă este o sinucidere. Ceea ce se întâmplă azi în România este o continuă sinucidere pentru imagine, pentru putere.”
Sabina Busuioc

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii