Web Analytics
scris miercuri, 09.09.2015

Doru Nicolae, primul fotbalist român transferat peste hotare în regimul comunist

N-a crescut pe Maracana, n-a fost descoperit de Leonte Ianovschi, nu este argeşean. Dar a jucat la FC Argeş. Născut în 1952, la Bucureşti, Doru Nicolae a debutat la FC Argeş în 1976. Mari calităţi nu avea, dar pus în valoare de maestrul Nicolae Dobrin a devenit repede un golgeter care şi centra perfect pentru coechipieri. A jucat 135 de meciuri la FC Argeş, a câştigat titlul de campion în 1979, a înscris 26 de goluri în divizia A şi a fost selecţionat de 8 ori în echipa naţională.

Doru Nicolae, primul fotbalist român transferat peste hotare în regimul comunist

A făcut istorie în sportul cu balonul rotund alături de Nicolae Dobrin

Pe lângă titlul obţinut cu FC Argeş, în 1979, Doru Nicolae a mai obţinut cu FC Argeş un loc doi şi un loc trei. A înscris primul gol în acel meci memorabil cu Dinamo, victoria cu 4-3 aducând titlul în Trivale. S-a căsătorit cu fata prim-secretarului judeţului Bistriţa Năsăud şi apoi a plecat în Grecia, unde a jucat la Panathinaikos Atena, timp de doi ani. Pe când juca la greci, soţia lui a născut pentru prima dată, iar copilul a fost botezat de patronul clubului elen. Conform tradiţiei greceşti, naşul acoperă copilul la botez cu aur, iar acesta rămâne copilului. Aşa s-a întâmplat şi cu copilul lui Doru Nicolae. I s-a spus Colombo, deoarece are un ochi mai mic decât celălalt. Colegii săi făceau mereu mişto de el, fiindcă nu ştia să conducă maşina pe care o cumpărase. Doru Nicolae, primul fotbalist român transferat peste hotare în regimul comunist este un nume care în urmă cu 30 de ani însemna enorm pentru fotbalul românesc, alături de nume precum Nicolae Dobrin făcând istorie în sportul cu balonul rotund. Din fotbalist de carieră, tricolor în opt meciuri ale echipei naţionale a României şi primul jucător român care a fost transferat vreodată la o echipă din străinătate, fostul sportiv a ajuns să fie portar la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bistriţa.

I-a avut colegi pe Mircea Lucescu şi Cornel Dinu

Născut în Bucureşti în anul 1952, Doru Nicolae a jucat fotbal toată viaţa lui, încă de mic copil plăcându-i să bată mingea pe maidan şi să dea goluri. Pe la opt ani a început serios să practice acest sport, dar nu se aştepta să facă performanţă. Avea însă simţul golului foarte dezvoltat şi asta l-a ajutat să facă o carieră în acest sport ajungând să joace cot la cot cu nume despre care astăzi se vorbeşte ca de nişte legende. Şi-a început cariera la Abatorul Bucureşti, acolo unde a jucat ca şi junior în perioada 1963-1971. La 19 ani a fost transferat la Petrolul Ploieşti, echipă de Liga I, unde nu a jucat însă prea mult, având doar cinci meciuri în tricoul ploieştenilor în două sezoane. De acolo a fost transferat la Steaua Bucureşti unde a jucat alături de Puiu Iordănescu, dar nu a stat prea mult nici la această echipă fiind chemat la Bistriţa de Jean Pădureanu. Alături de echipa Gloria Bistriţa a jucat opt sezoane şi tot aici şi-a încheiat cariera fotbalistică în 1988. De la Bistriţa a plecat la rivala echipei care l-a trimis în Ardeal, Dinamo Bucureşti în 1975. Echipă cu care a terminat campionatul pe locul II şi unde i-a avut colegi pe Mircea Lucescu şi Cornel Dinu. Dar nu a stat foarte mult nici acolo şi după doar un sezon a fost transferat la Piteşti.

La Pitești a cunoscut apogeul carierei sale în România

La Pitești, Doru Nicolae a cunoscut apogeul carierei sale în România, când la sfârşitul anilor ’70 a reuşit chiar să câştige campionatul României, să acceadă în cupele europene şi a înscris 11 goluri pentru echipa din Piteşti într-un singur sezon. În 1979 a ajuns campion al României cu Argeşul. Evoluţiile foarte bune alături de echipa de aur a Piteştului, avându-l alături pe Nicolae Dobrin şi antrenor pe Florin Halagian, l-au propulsat într-o poziţie nemaiîntâlnită până atunci în România, cea de a fi transferat la o echipă din străinătate. Fostul fotbalist, strigat de prieteni Colombo, din cauza unui defect pe care îl avea la un ochi, îi era mai mic decât celălalt, a fost remarcat de către conducătorii clubului grec Panatinaikos Atena după ce a jucat mai multe meciuri în conpetiţiile europene alături de FC Argeş, şi fiind într-un moment extraordinar de bun al carierei, a fost chemat să semneze cu ei.

Patronul lui Panathinaikos a vorbit personal cu Ceaușescu

”Totul părea foarte simplu, m-au văzut jucând în meciurile din Europa, le-a plăcut de mine şi m-au chemat să joc pentru ei. Îmi amintesc că pentru a mi se permite plecarea din ţară, preşedintele George Iorgu Vardinoianis a vorbit personal cu Ceauşescu să mă lase să joc pentru ei, deoarece nu mai plecase nimeni până atunci să joace la un club de peste hotare. În plin sezon am plecat la ei şi la sfârşitul anului deja jucam pentru Panathinaikos Atena”, a spus la un moment dat fostul mare fotbalist român. Cu Panathinaikos a câştigat o Cupă a Greciei şi a ocupat de două ori Locul II la sfârşitul campionatului. Dar după doi ani de străinătate s-a întors în România la Gloria Bistriţa. A mai plecat câte un sezon la Bihor şi la Universitatea Craiova, dar cea mai mare perioadă a celor opt ani petrecuţi în fotbal după revenirea din Grecia i-a petrecut la Bistriţa alături de familia sa.

Data naşterii: 22 martie 1952 (Bucureşti)
Carieră în Divizia A: Petrolul (1971- 1973), Steaua (1973-1974), Dinamo (1975-1976), FC Argeş (1976-1980), FC Bihor (1982- 1984), Universitatea Craiova (1986-1987).
Meciuri/ goluri în Liga I: 156/ 26; a cucerit un titlu cu FC Argeş (1979).
Cariera în Grecia: Panathinaikos (1980-1982, 57 de meciuri/ 9 goluri); a cucerit o Cupă a Greciei (1982).
M.I.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...