Web Analytics
scris joi, 18.01.2024

Doru Moţoc, amintirea piteşteană

Ne-a parvenit cu întârziere știrea dispariției dintre noi, la 6 decembrie 2023, a marelui dramaturg Doru Moțoc. Născut la 12 iunie 1939 la Sibiu, Doru Moțoc va urma școala primară la Câineni, județul Argeș, după care familia (părinții – învățători) se stabilește la Râmnicu Vâlcea. Deși a trăit cel mai mult în capitala vâlceană, Doru Moțoc a avut profunde legături cu Piteștiul, unde și-a desfășurat o parte din activitate și și-a făcut prieteni.
Între 1966-1967 a fost referent literar la Teatrul „Al. Davila” din Pitești, după care, între 1967-1968, a fost redactor și apoi șef de secție la revista „Argeș”. De altfel, debutul absolut ca prozator se înregistrează în revista „Argeș”, cu povestirea „Mireasma fânului cosit”, în 1966. În volum debutează tot la Pitești, în antologia „Cuvinte pentru om” (1966), editată de către Cenaclul „Liviu Rebreanu”, al cărui membru de vază a fost.

Doru Moţoc, amintirea piteşteană

În 1989, primește, din partea revistei „Argeș” și a lui Sergiu I. Nicolaescu, Premiul de dramaturgie pentru întreaga creație teatrală. În 2005-2006 a fost lector universitar la Catedra de Literatură Universală a Facultății de Litere a Universității din Pitești. La 1 iunie 2006 a primit o diplomă de excelență din partea revistei de cultură „Argeș”, cu ocazia aniversării a 40 de ani de la înființarea revistei, prilej cu care s-a reîntâlnit cu foști colegi și prieteni.
Din păcate, vestea dispariției sale a trecut cvasi-neobservată, dramaturgul fiind deplâns doar de actrița Luminița Borta…
Foto-text: Jean Dumitraşcu
P.S. 1 iunie 2006, Pitești, „Alcadibo”. De la stânga la dreapta: Doru Moțoc, Daniela-Olguța Iordache, Ioana Girardi și Vasile Ghițescu

Citește și Sicriul lui Ţuţea, adus la Boteni într-un camion plin cu morcovi!

Citește și Ierodiaconul Vladimir Trandafir de la Mănăstirea Negru-Vodă din Câmpulung Muscel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *