Web Analytics

Dorin Mărăşoiu, candidatul Pro România la primărie: „La Călineşti avem nevoie de o schimbare clară de ritm şi de dezvoltare”

de | 10.09.2020 13:13 | Politica si Administratie

De profesie inginer silvic, absolvent al Facultății de Silvicultură şi Exploatări Forestiere a Universității ”Transilvania” Braşov dar și al Facultății de Management şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universității de Ştiinţe Economice Craiova, candidatul Pro România la Primăria Călinești, Dorin Mărășoiu, are un CV bogat, în care poate fi regăsit în organigrama Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice sau ca șef serviciu al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Ploiești, dar și vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș și al ATOP. A înființat și dezvoltat unul dintre primele ocoale silvice private din România, „Stejarii Muscelului”.
# Ce v-a determinat să candidați la Primăria Călinești?
– Am constatat că cea mai mare comună din județul Argeș, Călinești, se află într-o stare critică din punct de vedere al administrației locale. Sunt foarte multe probleme care au rămas nerezolvate până la ora actuală, în comparație cu alte primării cu o populație mai mică, cu bugete mai mici. Iar acest lucru mi-a fost confirmat și de cetățeni, în discuțiile cu ei.
# Și ce nemulțumiri v-au adus la cunoștință aceștia?
– Cetățenii reclamă aproape la unison canalizarea, gazele, drumurile, iluminatul public. Sunt foarte multe situații. Unele sunt punctuale. De exemplu, trecerile peste pâraie. Oamenii spun că nu li s-au făcut poduri, deși au solicitat, însă nu sunt sprijiniți de primărie în rezolvarea accesului la locuințe, în special în perioada ploioasă, când pur și simplu nu mai pot trece cu mașina prin albia râului. Sunt multe alte situații. Ăsta este unul dintre motivele care m-au determinat să candidez la Primăria Călinești, comună în care familia mea locuiește. Sper ca și prin experiența mea administrativă să reușesc să eliminăm aceste neajunsuri, adică să aducem comuna Călinești la nivelul anului 2020. Este o motivație puternică, iar pe mine, ca om, ca locuitor al localității, mă provoacă maximum această încercare.
# Aveți o echipă tânără de consilieri alături?
– Da, este o echipă tânără, cu puțini oameni care au mai activat pe diverse niveluri ale politicii, nu foarte ridicate, dar sunt foarte mulți care nu au mai făcut politică, oameni ai locului, care, din disperarea care i-a cuprins văzând că localitatea nu a progresat sau se află într-o degringoladă din punct de vedere al administrației, și-au manifestat dorința de a participa la viața politică a comunei și de a încerca, prin experiența lor, să aducă un plus în Primăria Călinești. E o echipă care se sudează în acest moment, care capătă încredere de la o zi la alta, este o echipă frumoasă.
# Un punct principal pe agenda dvs. este înființarea poliției locale. De ce?
– Este un proiect care a suscitat mult interes, mai ales din partea opozanților. M-am interesat la primarii celorlalte localități care au constituită poliția locală de câțiva ani. Iar una din afirmațiile făcute în discuțiile cu acești edili a fost că furturile au scăzut, pe raza localităților pe care le conduc, între 70-95%. Acest lucru m-a convins. Mai sunt și situația Secției de poliție din Călinești și faptul că sunt multe plângeri care nu sunt rezolvate pe timp de noapte. Poliția Călinești, care gestionează situația pe șapte localități, de la Călinești până la Boțești, are pe timp de noapte o singură mașină de intervenție. Este insuficient. Am discutat și în perioada când eram șef ATOP cu poliția să mai solicite o mașină care să patruleze pe timp de noapte, pentru că, efectiv, situațiile de furt sau scandalurile din această zonă sunt multe și nerezolvate sau stau în așteptare trei-patru luni. Ceea ce mi se pare extrem de greșit. Și atunci cred că pe raza comunei cu 12.000 de locuitori, cu o comunitate mare de romi, poliția locală are o mare utilitate. Am mai spus-o și o repet: nu există un preț pentru siguranța cetățeanului. Cred că siguranța cetățeanului este o prioritate care nu suportă noțiunea de preț. Este siguranța cetățeanului și atât. Deci, discuțiile cu ce fonduri facem poliția locală cred că nu au sens. Trebuie înființată, pentru ca vă fi în sprijinul poliției naționale, pe zonele pe care aceasta nu poate face față.
# E vorba de o localitate rurală în care oamenii se ocupă cu agricultura, cu grădinăritul… Îi și vedem vânzând pe la porțile lor struguri, mere, legume diverse…Vă gândiți și la micii producători?
– Avem o astfel de măsură. Pentru că cine circulă înspre și dinspre Ștefănești, Topoloveni și mai departe, pe drumul național, vede cum se vând, în condiții improprii, pe o măsuță, câteva produse, roșii sau ce au oamenii în curte. Și atunci m-am gândit că administrația locală poate să vină în sprijinul acestor producători locali prin înființarea, într-o primă fază, a trei puncte stradale de comercializare a fructelor și legumelor doar pentru producătorii din Călinești. Asta și pentru a face un comerț civilizat, în căbănuțe, cu apă la fiecare căbănuță, deci să creăm și cumpărătorului încrederea că produsele respective sunt bio și sunt certificate într-un fel sau altul, prin acțiuni ale primăriei vizavi de producătorii locali. Eu cred că trebuie ca primăria să intervină în sprijinul producătorilor de orice fel din cadrul localității.
# Se apropie alegerile, ce mesaj le transmiteți alegătorilor?
– Să aibă încredere în ProRomânia. Este un partid nou înființat, mulți dintre cei care candidează nu au făcut politică. Este nevoie de o schimbare de ritm. Dacă sunt nemulțumiți de ceea ce s-a întâmplat în cadrul localităților, în administrațiile locale, să aibă curajul să facă o schimbare, pentru că, dacă mergem în virtutea lucrurilor, a faptului împlinit, vom merge în același ritm, este clar că nu se schimbă nimic. Și atunci, dacă am fost nemulțumiți de ceea ce s-a întâmplat într-o perioadă, nu putem vota aceeași nemulțumire în continuare, pentru că vom rămâne cu ea. Avem nevoie de o schimbare și eu asta le propun: o schimbare clară de ritm de dezvoltare.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii