Web Analytics
scris joi, 07.11.2024

Donald Trump: De la imobiliare la politică

Cu mult înainte de a-şi depune cele trei candidaturi consecutive la preşedinţia SUA, Donald Trump a fost cel mai extravagant miliardar american, relatează BBC. Acum, ajuns la 78 de ani, republicanul îşi încearcă din nou şansele, organizând o revenire politică uimitoare care l-ar putea aduce din nou în Biroul Oval.

Donald Trump: De la imobiliare la politică

Trump este al patrulea copil al magnatului imobiliar din New York Fred Trump. În ciuda bogăţiei familiei, el urma să ocupe cele mai neînsemnate funcţii în cadrul companiei tatălui său şi a fost trimis la o academie militară la vârsta de 13 ani, când a început să se comporte urât la şcoală. După ce a obţinut o diplomă de la Şcoala Wharton a Universităţii din Pennsylvania, a devenit favoritul la succesiunea tatălui său atunci când fratele său mai mare, Fred, a ales să devină pilot.

Citește și: Donald Trump învinge din nou: O revenire spectaculoasă în politica americană

Fred Trump a murit la 43 de ani din cauza alcoolismului, lucru despre care fratele său spune că l-a determinat să evite alcoolul şi ţigările întreaga sa viaţă. Trump spune că a intrat în domeniul imobiliar cu un împrumut „mic” de 1 milion de dolari de la tatăl său înainte de a se alătura companiei. A ajutat la gestionarea portofoliului extins de proiecte rezidenţiale al tatălui său în cartierele oraşului New York şi a preluat controlul asupra companiei – pe care a redenumit-o Trump Organization – în 1971. Tatăl său, pe care Trump îl descrie drept „inspiraţia sa”, a murit în 1999.

Sub conducerea lui Trump, afacerile familiei au trecut de la unităţi rezidenţiale din Brooklyn şi Queens la proiecte strălucitoare în Manhattan. Celebrul Fifth Avenue a găzduit Trump Tower, probabil cea mai faimoasă proprietate a mogulului şi locuinţa sa pentru mulţi ani. Hotelul Commodore, aflat în declin, a fost restaurat şi a devenit Grand Hyatt. Alte proprietăţi purtând marca Trump – cazinouri, condominii, terenuri de golf şi hoteluri – au fost ridicate, de asemenea, din Atlantic City, Chicago şi Las Vegas până în India, Turcia şi Filipine.

Citește și: Donald Trump, al doilea președinte al SUA cu două mandate neconsecutive

Ascensiunea sa spre celebritate a continuat în lumea divertismentului – mai întâi ca proprietar al concursurilor de frumuseţe Miss Universe, Miss USA şi Miss Teen USA, apoi ca creator şi prezentator al reality show-ului NBC The Apprentice. A găzduit 14 sezoane de The Apprentice, un reality show în care au apărut şi copiii săi

Trump a scris mai multe cărţi, a apărut în filme şi programe de lupte profesioniste şi a vândut de toate, de la băuturi la cravate. Însă averea sa netă a scăzut în ultimii ani, Forbes estimând că valorează în prezent aproximativ 4 miliarde de dolari. De asemenea, Trump a intrat în faliment în şase ocazii diferite, iar câteva dintre afacerile sale – inclusiv Trump Steaks şi Trump University – s-au prăbuşit. Şi-a protejat informaţiile fiscale de controale, iar un raport din 2020 al New York Times a dezvăluit ani de zile de evaziune fiscală şi pierderi financiare cronice.

Familia

Viaţa personală a lui Trump a fost intens mediatizată. Prima sa soţie, şi probabil cea mai faimoasă, a fost Ivana Zelnickova, sportivă şi fotomodel ceh. Cuplul a avut trei copii – Donald Jr, Ivanka şi Eric – înainte de divorţul lor din 1990. S-a căsătorit apoi cu actriţa Marla Maples în 1993, la două luni după naşterea singurului lor copil, Tiffany. Au divorţat în 1999. Soţia actuală a lui Trump este fostul model sloven Melania Knauss. S-au căsătorit în 2005 şi au un fiu, Barron William Trump, care a împlinit recent 18 ani. Politicianul Trump a fost urmărit de acuzaţii de comportament sexual nepotrivit şi de relaţii extraconjugale.

Citește și: O româncă a câștigat al doilea mandat în Congresul American

Candidatul

În 1987, a început să se gândească la o candidatură prezidenţială. Pentru scurt timp, a analizat posibilitatea de a se înscrie în cursa din 2000 cu Partidul Reformator, apoi din nou în 2012 ca republican. Trump a fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai „birth-erismului”, teoria conspiraţiei care pune sub semnul întrebării dacă Barack Obama s-a născut în SUA. El nu a recunoscut că a fost o minciună până în 2016 şi nu şi-a cerut niciodată scuze. Abia în iunie 2015, Trump a anunţat oficial o candidatură la Casa Albă, declarând că visul american a murit, dar promiţând să „îl aducă înapoi mai mare şi mai bun”. În discursul său, Trump şi-a etalat averea şi succesul în afaceri, a acuzat Mexicul că trimite droguri, infracţiuni şi violatori în SUA şi a promis că va face ţara să plătească pentru un zid la frontieră.

Campania novicelui a fost marcată de controverse, inclusiv o casetă audio scursă în presă în care se lăuda cu abuzuri sexuale şi a rămas în urma contracandidatei sale în sondajele de opinie în timpul alegerilor generale. Cu toate acestea, Trump a avut ultimul cuvânt de spus în faţa experţilor şi a instituţiilor de sondare a opiniei publice odată cu victoria sa uimitoare asupra unui politician veteran. A depus jurământul în calitate de al 45-lea preşedinte al ţării la 20 ianuarie 2017.

Citește și: Macron şi Trump, convorbire telefonică de 25 de minute despre „revenirea păcii şi stabilităţii”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Nici PSD Argeş nu mai este ce a fost

PSD a câștigat matematic alegerile în Argeș, însă e departe de gloria și procentele de altădată. Realitatea scorului din teren e mascată într-un...

Din ediția tipărită

Elena Lasconi

De ce a votat Lasconi pe Mihai Bravu

Câmpulung, dragostea mea, nu a mai fost locul în care Elena Lasconi să voteze! De data aceasta, ținând cont de miza scrutinului, primărița de Muscel...