Web Analytics

Doi argeşeni – în cursa pentru cei mai buni scriitori din ţară

de | 8.06.2023 12:10 | Actualitate, Cultură, Home

Anul trecut, după o selecție foarte severă, doi scriitori argeșeni – Călin Vlasie și Horia Bădescu – s-au aflat pe lista foarte scurtă a celor mai buni poeți din România pe anul 2021. În mod surprinzător, a fost desemnat Horia Bădescu. Probabil că juriul a considerat că poetul Vlasie e mai tânăr și are timp să câștige altădată premiul cel mare.

Anul acesta regăsim alți doi scriitori argeșeni nominalizați la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2022. Fapt ce spune multe despre valoarea scriitorilor argeșeni la nivel național. Astfel, juriul, alcătuit din Mircea Mihăieș (președinte), Paul Aretzu, Dan Cristea, Andrea H. Hedeș, Ioan Holban, Vasile Spiridon și Răzvan Voncu (membri), a stabilit că premiul pentru cartea de poezie ar putea fi câștigat de către Mircea Bârsilă, pentru volumul „Vise, reverii, vedenii”. Contracandidații săi sunt Ion Cocora (laureat, anul trecut, de „Cafeneaua literară”), Dinu Flămând, Andrei Novac și Nicolae Prelipceanu (și acesta cu legături cu Argeșul, absolvent al liceului din Curtea de Argeș, oraș în care se stabilește, în 1955, o vreme, cu familia). Lupta se dă între Bârsilă, Flămând și Prelipceanu! Judecând după cronici, Bârsilă ar trebui să câștige!

La categoria „Cartea de critică, eseu și istorie literară, memorii, jurnale, publicistică” regăsim un alt argeșean, Bogdan Suceavă (născut la Curtea de Argeș), pentru volumul „Adâncul acestei creste. Programul de la Erlangen și poetica «Jocului secund»”. Alături de el mai concurează Alexandru Budac, Daniel Deleanu și Angelo Mitchievici, nume mai puțin sonore decât cel al lui Bogdan Suceavă. De altfel, dacă Bârsilă se aștepta să fie nominalizat, în schimb, pentru Bogdan Suceavă a fost o mare surpriză, mai ales că acum vreun deceniu și-a dat demisia oarecum zgomotos din U.S.R., dar cartea sa, apărută la Editura Polirom și care s-a bucurat de mai multe turnee de promovare în întreaga țară, și în care se demonstrează legăturile indestructibile între matematicianul Dan Barbilian și pseudonimul său de poet, Ion Barbu, s-a bucurat de multe cronici favorabile. Vom vedea!
Le urăm succes lui Mircea Bârsilă și lui Bogdan Suceavă!

Citește și Argeşeanul Bogdan Suceavă, un Ion Barbu al zilelor noastre

Citește și Mircea Bârsilă, un vis cu Mihai Eminescu

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *