Web Analytics
scris marți, 10.01.2023

Document important semnat de liderii NATO și UE

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedinţii Consiliului European Charles Michel şi Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen au semnat marţi, la sediul Alianţei Nord-Atlantice, Declaraţia Comună de Cooperare NATO-UE. Document se afla în lucru la nivelul celor două organizații de mai bine de un an și jumătate, iar invazia Rusiei în Ucraina a făcut ca aceasta să se concretizeze în textul semnat de cei trei oficiali europeni.

Document important semnat de liderii NATO și UE

Citește și: Modificare pe traseul liniei 17 de transport public Pitești – Oarja

”Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a apropiat UE şi NATO. Prin Declaraţia de azi (marți – n.r.), vrem să ne aducem cooperarea la nivelul superior, pentru a asigura pacea şi stabilitatea”, a declarat preşedintele Consiliului European Chalres Michel, într-un mesaj postat pe Twitter.

Citește și: Raport ținut sub preș. Efectele ascunse ale vaccinurilor anti-Covid 

”De la începutul Războiului rus în Ucraina, cooperarea UE-NATO a devenit mai puternică. Astăzi (marţi), prin noua declaraţie comună, ne aducem parteneriatul la un nou nivel. Vom aprofunda cooperarea noastră excelentă și o vom extinde în noi domenii”, a afirmat, la rândul său, preşedinta CE Ursula von der Leyen, tot într-un mesaj pe Twitter.

Citește și: Droguri de mare risc vândute la doi pași de sediul IPJ Argeș

În conferința de presă comună susținută după ce a fost semnat documentul de cooperare comună, Jens Stoltenberg a afirmat că NATO și UE sunt hotărâte să își consolideze parteneriatul și au făcut apel la întărirea sprijinului acordat Ucrainei. Stoltenberg a avertizat, în context, că nu există semne că Vladimir Putin și-ar fi schimbat obiectivele pentru „operațiunea militară specială” pe care a declanșat-o la sfârșitul lunii februarie a anului trecut. „Războiul brutal purtat de Rusia împotriva Ucrainei încalcă dreptul internațional și principiile Cartei ONU. Acesta subminează securitatea și stabilitatea europeană și globală. Războiul Rusiei a exacerbat o criză alimentară și energetică care afectează miliarde de oameni din întreaga lume”, se arată în documentul semnat de cei trei, potrivit Europa Liberă România.

Citește și: Un român a fost învestit preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din statul Arizona

„Solidaritatea cu Ucraina și sprijinul neclintit și continuu pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”, este un alt punct al declarației, care mai menționează și „provocările din ce în ce mai mare ale Chinei”. Semnarea acestei declarații comune, așteptată de aproape doi ani după reconcilierea transatlantică dintre SUA și Europa ca urmare a instalării administrației Biden la Washington, are loc în contextul în care luna viitoare se împlinește un an de când Rusia a declarat război Ucrainei și a invadat militar această țară, provocând cea mai gravă de securitate în Europa de la înființarea alianței transatlantice și a Uniunii Europene.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...