Web Analytics

Doctorul Tiberiu Stănescu: „Din cauza religiei şi regulilor lor de viaţă, islamicii nu se pot integra în socialul românesc” (I)

de | 28.12.2016 11:22 | Cultură

# Convorbiri neconvenţionale.

# Hidalgo. Desperado. Maurii. Cavalerii rătăcitori. Don Quijote. Explorări peste mări şi oceane. Gloria. Eşecurile. Morile de vânt… Au murit de mult?
– Nicidecum. Eroii romanelor istorice care ne-au hrănit spiritual adolescenţa, animaţi de curaj, vitejie, demnitate, virtute şi spirit de sacrificiu pentru ogorul din care s-au ridicat, sunt vii în amintirile noastre. Astăzi ele dorm în biblioteci, unde asteaptă cu înfrigurare, clipa în care un tânăr învăţăcel, le va deschide cu mână tremurândă, descoperind acolo elixirul vieţii spirituale.
# Cum aţi găsit Spania contemporană? Invadată de seminţii africane? Dau năvală şi cele asiatice? Migraţia românească face probleme?
– Locuită majoritar de spanioli, urmaşii celor care au descoperit America şi au colonizat întinse teritorii în evul mediu, Spania a rămas una din ţările de luat în seamă în Europa şi în lume. Rezidenţii africani şi chinezi, mult mai puţin decât se văd prin Franţa şi Anglia, s-au integrat paşnic în viaţa societăţii mamă. Migraţia română, de notorietate din 1990, este în creştere numerică, depăşind actualmente pe celelalte. Românii stabiliţi acolo, muncesc cinstit si mulţi şi-au întemeiat familii mixte, stabilite definitiv în peninsulă.
# Cu ce prilej în Peninsula Iberică? Afaceri? Excursii? Vă căutaţi un loc sub soare? Vă număraţi printre cei care votează din Diaspora?
– Mă duc în Spania aproape anual. Am acolo pe fiica mea, care are cetăţenie suedeză şi lucrează ca medic stomatolog, în clinica personală. Munceşte mult şi călătoreşte mult prin lume, are 3 copii şi o viaţă de familie ancorată în societatea spaniolă.
# Şi pentru că veni vorba, pe ce poziţie vă situaţi când se pune problema  aşa zisei repartizări în România a refugiaţilor orientali? Acei disperaţi care preferă să se înece în valurile mărilor, decât să rămână în ţările lor . Alungaţi de bombe şi avioane. O psihoză generală? Repartiţiile pe ţări europene, o soluţie? Putem să le oferim noi condiţii prielnice, când ne mor copiii în spitale fără medicamente? Când şi pacienţii adulţi sunt vulnerabili? Când alţii trăiesc în colibe şi nu le ajunge bucata de pâine, când nu sunt suficiente locuri de muncă? Când suntem contaminaţi de diferite boli, când corupţia e în floare pe toate treptele sociale?
– Problema refugiaţilor musulmani care au invadat Europa în ultimul an, depăşind 1,5  milioane de suflete, este mult prea încurcată. Cred că da, primii vinovaţi sunt cei care i-au deranjat. Pe vremea lui Saddam Hussein ei îşi vedeau de treabă şi emigrau ocazional oriunde în lume. Statul Islamic este o organizaţie teroristă de recul al acţiunilor NATO, pe teritoriul lor. Putin nu este străin de înzestrarea lor militară şi acţiunile lor. Păcat este de cetăţenii nevinovaţi din ţările Europei, victime ale atentatelor teroriste. Nu sunt de acord cu cotele repartizate ţărilor UE de către dna Merkel, cea care, la începutul migraţiei şi-a deschis larg braţele, parcă chemându-i la alăptat. Noi nu le putem oferi condiţii de existenţă pe teritoriul României. Avem cele mai mici salarii şi pensii din Europa şi cel mai scăzut nivel de trai. Dar n-aveţi grijă, nici ei nu vor să guste din foamea noastră. Din cauza religiei şi regulilor lor de viaţă, islamicii nu se pot integra în socialul românesc.
Prof. Marin Ioniţă

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii