# Noi dezvăluiri în scandalul testării medicamentelor pe pacienţi # În total, între 2012-2014, medicul Gabriela Stănciulescu de la Secția Cardiologie a Spitalului Județean a primit sponsorizări de patru ori mai mari comparativ cu instituția de a cărei logistică și nume s-a folosit pentru derularea respectivelor programe de cercetare clinică pe pacienți
În numărul precedent din Jurnalul de Argeș vă prezentam cazul medicului cardiolog Gabriela Stănciulescu de la Spitalul Județean, care a încasat anul trecut nu mai puțin de 7,3 miliarde lei vechi de la mai multe companii farmaceutice pentru testarea unor medicamente pe pacienți. Pe partea legală totul este în regulă, aceste contracte fiind reglementate de Hotărârea nr. 2/2014. Iar Spitalul Județean Argeș este autorizat de către Agenția Națională a Medicamentului pentru aceste studii clinice. Numai că, spuneam atunci, „există totuși suspiciunea – neconfirmată deocamdată – că suma primită de către unii dintre medicii de la Județean drept sponsorizare pentru studiile clinice este în cele mai multe cazuri mai mare decât cea primită de către spital. Ceea ce nu este tocmai în regulă. Și asta pentru că dacă doctorii nu ar activa în cadrul spitalului, nu ar avea „materia primă” pentru respectivele studii clinice, în speță pacienții.” Iar acum avem și dovada că Spitalul Județean Argeș a primit mult mai puțini bani decât un singur doctor. Și, dacă s-ar aduna și sumele primite de ceilalți doctori pentru testarea medicamentelor pe pacienți, situația ar fi și mai delicată. Concret, în perioada 2012-2014, în cadrul Spitalului Județean Argeș s-au desfășurat 15 programe de cercetare clinică, ce au utilizat medicamente de uz uman cu beneficiu terapeutic, în mai multe specialități clinice, valoarea sumelor primite pentru aceste contracte ridicându-se cumulat la 4,69 miliarde lei vechi. În aceeași perioadă menționată mai sus, doctorița Gabriela Stănciulescu a încasat în total din testarea medicamentelor pe pacienți nu mai puțin de 19,4 miliarde lei vechi. Adică de patru ori mai mult decât a încasat Spitalul Județean pentru toate programele sale de cercetare pentru testarea medicamentelor pe pacienți!
Mărunțiș pentru spital, sute de mii de euro pentru medicul investigator
Conform declarațiilor de avere depuse de către soțul său, comisarul-șef Marcel Stănciulescu, împuternicit la comanda servicului Arme, Substanțe Toxice și Explozivi din cadrul IPJ Argeș, doctorița Gabriela Stănciulescu a încasat din programele de cercetare privind testarea medicamentelor pe pacienți următoarele sume: 7,1 miliarde lei vechi în 2012, 5 miliarde în 2013 și 7,3 miliarde în 2014.
Denumite oficial „studii clinice cu beneficiu terapeutic”, acestea sunt în fapt contracte de cercetare pentru testarea medicamentelor pe pacienți, contracte sponsorizate cu bani grei de marile companii farmaceutice. Concret, aceste companii încheie două contracte de sponsorizare: unul cu medicul investigator și al doilea cu unitatea spitalicească. Iar banii primiți, atât de doctor, cât și de spital, se negociază. După cum se poate vedea și în cazul concret prezentat mai sus, doctorița Stănciulescu a primit cu mult mai mult decât spitalul de a cărui infrastructură, logistică și nume s-a folosit la greu. Ceea ce nu e tocmai OK, având în vedere că spitalul are nevoie de investiții majore, având în vedere că destui doctori de la Spitalul Județean au salarii dureros de mici și sunt nevoiți să facă gărzi pentru a își crește puțin veniturile. Și mai este o problemă: cine sunt cei care negociază sumele ce urmează a fi primite de către spital și de către medicul investigator? Pentru că nu ni se pare normal ca din toate contractele astea de zeci de miliarde Spitalul Județean – o unitate de stat, și nu una privată – să se aleagă doar cu niște „mărunțiș”. Nu ar strica poate ca pe viitor Curtea de Conturi și procurorii DNA să ia la verificat modul în care s-a ajuns ca Spitalul Județean să primească în ultimii ani bani atât de puțini din sponsorizările firmelor producătoare de medicamente, în timp ce alți doctori s-au îmbogățit pe spinarea și mai ales logistica sa.
Şefii spitalului ne-au indicat numele celor 15 giganţi farmaceutici care au finanţat studiile clinice
Mai trebuie spus că cele 15 programe de cercetare derulate la Spitalul Județean în perioada 2012-2014 au fost finanțate de către mari companii de medicamente la nivel global. Este vorba de Sanofi, Amarin, Menarini, Novartis Pharma, Servier Pharma, Lilly, Astra Zeneca, Novo Nordisk, Johnson&Johnson, Glaxo Smith-Kline, Abbott, Msd, Otsuka, Sunnovion, Lundbeck.
Material realizat de Denis Grigorescu
0 Comentarii