# Declară Florin Gardin, noul şef al ISJ, despre valul de schimbări din Inspectorat. Nici nu s-a instalat bine în funcţie, că fostul şi actualul inspector şcolar general, Florin Gardin, a și intrat în pâine schimbând vreo 25 de directori de școli și inspectori școlari despre care spune că au fost numiți politic de către PDL. L-am căutat la biroul de la ISJ și am realizat interviul pe care vi-l propunem în continuare.
# Unii vorbesc deja de „epurare” pe criterii politice. Cum comentaţi?
– Nu este vorba despre nicio „epurare”, după cum am fost acuzat. Respectivii directori, fie şi-au dat demisia, fie s-au angajat politic în campania electorală, fapt interzis de lege. Unii directori s-au folosit de microbuzele şcolare pentru a-şi plimba electoratul, alții s-au folosit de funcţia lor de inspectori sau au avut un management defectuos. Iar o altă parte dintre ei au fost daţi afară pentru că nu au ocupat funcţiile în cauză prin câştigarea unui concurs. Doar 6 dintre cei 201 de directori de instituții școlare din județ au acte în regulă până în noiembrie, când acestea vor expira, aşa ca pot sta liniştiţi.
# Veţi face ceva în privinţa unor potenţiale majorări salariale ale profesorilor?
– Le voi dubla! (răspunde ironic Gardin) Nu am eu dreptul de a interveni asupra salarizării. Dacă legea mi-ar permite aş face ceva, în primul rând pentru tineri, care sunt dezavantajaţi, din punctul meu de vedere. Eu, spre exemplu, am 22 de milioane cu care mă pot descurca, însă cu 7 milioane pe lună, cât au tinerii profesori, nu poţi face mare lucru mai ales atunci când eşti la început de drum, când te gândeşti că vrei să îţi întemeiezi o familie şi atunci când mai intervin şi ratele la bancă. În ceea ce priveşte deblocarea posturilor, nu mă pot pronunţa încă, însă cu siguranţă vor fi angajate încă 60-70 persoane pe posturi auxiliare.
# De ce Argeşul este singurul judeţ în care nu s-au desfăşurat proiecte de formare de personal didactic?
– În 2014 vreau ca Argeşul să fie lider în ceea ce priveşte acest gen de proiecte. Am vorbit în acest sens şi cu ministrul educaţiei, ca Argeşul să fie primul pe lista pentru implementarea acestor proiecte. Nu este vina mea că inspectorul școlar general anterior (Gabriel Bratu, n.red.) nu şi-a făcut treaba pe latura aceasta. Iar inspectoarea care avea în sarcină să se ocupe cu acest gen de proiecte va fi sancţionată.
# Ce are în plan ISJ Argeș cu fondurile de investiții venite de la Ministerul Educaţiei?
– În primul rând, vrem ca toate investiţiile făcute anterior și care nu au fost încă terminate, să le finalizăm odată. Sunt unele lucrări pentru care nu este necesar, din punct de vedere financiar, o sumă foarte mare. Multe dintre acestea mai au nevoie doar de 5% din suma iniţială. Printre acestea se numără şcoala Broşteni-Aninoasa, care are un stadiu de finalizare de 97%, adică mai are nevoie doar de 2.400 lei, şcoala Costeşti Vîlsan, Şerboieni ș.a. Am vorbit cu primarul municipiului Piteşti, cu primarii din diversele localităţi unde sunt probleme, cu preşedintele CJ şi ne vom uni forţele ca să terminăm proiectele începute. În esenţă, se vor aloca bani pentru finalizări de şcoli, dar şi pentru reabilitarea unora dintre ele.
# Cum priviţi proiectul „clasa 0”, devenit deja realitate?
– Personal, nu sunt de acord cu „clasa 0” pentru că se pune prea mare presiune pe şcolile generale. Mai mult, nu consider propice unei dezvoltări normale condiţiile dintr-o şcoală pentru copii de 6 ani. Trebuie, de asemenea, să facem şi investiţii suplimentare pentru că cei mici au nevoie de condiţii speciale. Mai mult, ei se vor lovi şi de o diferenţă de mentalitate.
# În ce relaţii sunteţi cu politica?
– Foarte bune, de vreme ce sunt implicat activ în viaţa PNL. Fac parte din Biroul Teritorial PNL, acolo unde activează şi 90% dintre prietenii mei. Unii dintre ei ocupă posturi de conducere a unor deconcentrate şi toţi ne ghidăm după premisa „noi suntem în slujba oamenilor şi nu oamenii în slujba noastră”.
Alina Iov, Anca Vărzaru
0 Comentarii